Als zigeuners opduiken in films

Als zigeuners opduiken in films


Onlangs was er heel wat te doen rond het feit dat de politie verdachten of slachtoffers van een misdrijf in een databank kan aanvinken als ‘zigeuner’. Volgens het Gelijkekansencentrum een bedenkelijke praktijk, maar bij de politie zien ze er geen graten in. Een goede aanleiding om even te bekijken in welke films zigeuners - of rondtrekkende bevolkingsgroepen zo u wil - een prominente rol spelen, en hoe ze erin worden voorgesteld. In de film ‘Chocolat’, waarin zigeuner Roux (Johnny Depp) op bezoek gaat in de pralinewinkel van Vianne (Juliette Binoche) gebeurt dat op een tamelijk geromantiseerde manier.

Borat

Borat


Een scherp contrast met ‘Borat’, de succesvolle komedie waarin Sacha Baron Cohen in de huid kruipt van een Kazachse reporter. Borat neemt alles en iedereen op de korrel: hij heeft het niet begrepen op Joden, Amerikanen worden voorgesteld als zelfingenomen en Kazachen als een lichtjes achtergesteld volk met paardenpis als nationale drank. Met zigeuners kan hij ook niet overweg: ‘Als ik met deze auto inrijd op een groep zigeuners, is hij dan beschadigd?’, vraagt hij zich op een bepaald moment af. De pers pakte uit met het nieuws dat de film verontwaardiging oogstte in Kazachstan en bij groepen zigeuners, maar het is tot op heden niet duidelijk of die berichten echt waren, of een welgemikte promotiestunt om de film nog meer onder de aandacht te brengen.

Snatch

Snatch


In de misdaadfilm ‘Snatch’ met Brad Pitt, Jason Statham en Vinnie Jones staan een diamantdiefstal en de onverstaanbare Ierse zigeuner One Punch Mickey (vertolkt door Pitt)  in de schijnwerpers. Gangsters Turkish en Crime Top raken verwikkeld in illegale bokswedstrijden, en Mickey slaat de door hun ingezette bokser knock-out, waarna de zaak lichtjes ontspoort.

The Wolfman

The Wolfman


Het verhaal van ‘The Wolfman’, met Benicio Del Toro en Anthony Hopkins in de voornaamste rollen, speelt zich af in het Verenigd Koninkrijk in 1891, na de mysterieuze verdwijning van de broer van Lawrence Talbot. Lawrence - een bekende acteur uit die tijd - reist terug naar zijn familielandgoed in Blackmoor om meer te weten te komen. Later blijkt dat zijn broer op een brute manier is vermoord. Er circuleren geruchten dat een psychopaat daarvoor verantwoordelijk is, maar de lokale bevolking koestert ook verdenkingen tegen een groepje zigeuners, die toevallig buiten de stad hun kamp hebben opgericht toen de man verdween. Zij denken echter dat een weerwolf verantwoordelijk is voor het onheil.

Liberté

Liberté


Tony Gatlif is een Frans regisseur van Roma-afkomst. Als geen ander weet hij dat zigeuners in films vaak worden geportretteerd als lui die dansen, muziekinstrumenten bespelen, kippen en juwelen stelen en hun jonge dochters uithuwelijken, en dus stelt hij die beeldvorming bij. In ‘Liberté’ draait het om een zigeunerfamilie die in 1943 haar kamp opslaat in een klein Frans dorpje. Daar wordt hen hardhandig duidelijk gemaakt dat de overheid het niet meer op prijs stelt dat zigeuners het hele land doorreizen (wellicht een sneer naar Nicolas Sarkozy, onder wiens beleid grote groepen Roma werden uitgewezen) en worden ze gedwongen zich op een vaste plek te vestigen. Ze worden geholpen door de burgemeester en lerares, die hen proberen te beschermen tegen het Vichy-regime.

Just The Wind

Just The Wind


In 2008 en 2009 werden enkele zigeunerfamilies in Hongarije het slachtoffer van extreem geweld: ze kregen molotovcocktails binnen in hun huizen, er werd geschoten en er vielen slachtoffers. Het inspireerde regisseur Benedek Fliegauf om een film te maken over een zigeunerfamilie. Een allesbehalve rooskleurige prent werd het, want in ‘Just The Wind’ legt een Romafamilie het loodje, beweert niemand in hun omgeving te weten wie er verantwoordelijk is voor de misdaad en zit de schrik voor een gelijkaardig misdrijf er bij een andere familie dik in. De beklemmende sfeer van naderend onheil is constant aanwezig.

Ruzové Sny

Ruzové Sny


Alweer geen vioolspel en maneschijn, maar wel geweld in armoede in ‘Ruzové Sny’ (Roze Dromen), een film die een klassieker is in Slovakije. Een jonge postbode en een zigeunermeisje worden verliefd. Hun families vinden het maar niks en uiteindelijk gooien de enorme cultuurverschillen roet in het eten. Het was één van de eerste films die in het voormalige Oostblok over het onderwerp werd gemaakt en hij geeft een realistisch beeld.

Drag me to Hell

Drag me to Hell


Het thema van zigeuners die vloeken uitspreken komt ook vaak terug. In ‘Drag Me To Hell’ bijvoorbeeld, een horrorfilm die een aantal jaren geleden in de bioscoop te zien was. Christine Brown werkt bij een bank en moet oordelen of leningen goed- of afgekeurd worden. Als een oude zigeunervrouw haar uitstel van betaling komt vragen en ze weigert dat, spreekt de dame een vloek over haar uit.

Roadkill

Roadkill


Die vloek komt ook aan bod in de film Roadkill. Kate gaat op vakantie in Ierland met haar broer Joel en vijf goeie vrienden. Ze willen langs kleine binnenweggetjes het echte Ierland leren kennen. Maar tijdens een tussenstop bij een kermis krijgen ze ruzie met een groep zigeuners. Kate en haar vrienden krijgen bedreigingen te slikken, en de woedende zigeuners bijten hen toe dat ze zullen getroffen worden door de wraak van de vreselijke roofvogel ‘Roc’.

Thinner

Thinner


We blijven in hetzelfde genre met de horrofilm ‘Thinner’, gebaseerd op een boek van Stephen King. Een dikke advocaat rijdt een zigeunervrouw aan, maar wordt met een beetje hulp vrijgesproken van alle blaam. Een zigeuner spreekt uit wraak een vloek over de betrokkenen uit. De advocaat verliest plots kilo's per dag. In het begin is dat welkom, maar er komt geen einde aan. De advocaat moet de zigeuner opsporen om de vloek ongedaan te maken.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook