10 Britse topseries die de wereld veroveren

Brideshead Revisited

Brideshead Revisited


Brideshead Revisited is de oudste serie in deze lijst, maar mag niet ontbreken, want ze was vooralsnog de populairste Britse serie ooit gemaakt, tot Downton Abbey op de proppen kwam.Gebaseerd op het gelijknamige boek van Evelyn Waugh, waarin een jonge Engelsman, gespeeld door een nog rimpelloze Jeremy Irons, in contact komt met Flyte, een katholieke en aristocratische familie. Ondanks het gedateerde uitzicht, de serie werd uitgezonden in 1981, blijft de reeks opduiken in lijstjes van beste dramaseries of beste Britse televisieprogramma's. Ontdekken!

Alles over Netflix op Proximus TV

Downton Abbey

Downton Abbey


Deze hitserie is de meest recente titel in de lijst.De Titanic is net gezonken met de erfgenaam van Lord Grantham aan boord. Een nieuwe erfgenaam wordt aangesproken en neemt zijn intrek in het domein van Downton Abbey. Zowel op aristocratisch niveau als in de kelders van de bediendenvertrekken slepen de verhalen van de personages je mee in hun wereld. Downton Abbey is één van de meest succesvolle Britse series en wordt uitgezonden in meer dan honderd landen. Dit jaar wordt het zesde, maar ook laatste seizoen opgenomen en uitgezonden.

Sense and Sensibility

Sense and Sensibility


Sense and Sensibility is de eerste roman van Jane Austen die tot op vandaag lezers en toeschouwers weet te beklijven.Austen vertelt het verhaal van een weduwe die met haar drie dochters wegtrekt uit het grote landgoed naar een meer bescheiden adres. En dit om geschikte huwelijkskandidaten te vinden. De vrouwen gaan elk op een andere manier met de nieuwe situatie aan de slag en bekijken ze vanuit verschillende perspectieven. De ene erg rationeel, de andere erg gevoelig. In deze adaptatie komt de focus voornamelijk op de twee tegengestelde zussen, Elinor en Marianne, en ze zou veraf moeten staan van Ang Lees film uit 1995. Stevige Britse miniserie van drie afleveringen.

The Hollow Crown

The Hollow Crown


Indrukwekkende miniserie gebaseerd op Shakespeares toneelstukken over Richard II, Henry IV en Henry V.Een ware topcast vertolkt de hoofdpersonages, waaronder Jeremy Irons, Tom Hiddleston en Ben Whishaw. De typische thema's worden uiteraard in ere gehouden: verraad, familievetes en macht. Momenteel slechts drie afleveringen, maar een volgend seizoen is aangekondigd, met Benedict Cumberbatch, Judi Dench en Michael Gambon als nieuwe spilfiguren.

Pride and Prejudice

Pride and Prejudice


De klassieker van Jane Austen met Colin Firth als de ietwat stijve, maar ravissante Mr. Darcy.Later herneemt Firth die rol trouwens met een knipoog in de Bridget Jones-franchise als een elitaire, stijve advocaat die eerst niets moet weten van de ordinaire Bridget. In Pride and Prejudice speelt het gelijkaardige verhaal waar Darcy verliefd wordt op een vrouw uit een lagere klasse, in die tijd not done, en worstelt met de vraag of hij al dan niet moet toegeven aan die gevoelens. Eén seizoen met zes afleveringen speelt zich af aan het begin van de negentiende eeuw.

Ripper Street

Ripper Street


Hoewel de naam anders doet vermoeden, staat Jack The Ripper niet centraal.Die legendarische seriemoordenaar is ondertussen al van het toneel verdwenen, maar de stad heeft last van een copycat. Het is aan de H Division om de straten veilig te houden en de inwoners te behoeden van kwaad. De eerste twee seizoenen stelden in totaal zo'n vijfduizend mensen te werk en zorgde voor een boost van de economie van Ierland, waar veel opnames doorgingen. Het derde seizoen liet even op zich wachten, maar werd dankzij Amazon Prime ontwikkeld.

The Pillars of the Earth

The Pillars of the Earth


Deze miniserie is gebaseerd op een boek van Ken Follett en draait om de bouw van een kathedraal in de twaalfde eeuw en haar personages onder de toren.Het is een tijd van anarchie in Engeland en we volgen de impact van die gebeurtenissen op de personages. De serie werd genomineerd voor drie Golden Globes, waaronder Ian McShane voor beste acteur. Een ware topcast verleende zijn medewerking aan deze achtdelige serie met onder andere Eddie Redmayne, Matthew Macfadyen en Donald Sutherland.

Camelot

Camelot


Het wereldberoemde verhaal van gewone jongen Arthur en Merlijn de Tovenaar.Arthur wordt door Merlijn aangewezen als de nieuwe koning. In deze adaptatie neemt het verhaal een twist door een dwarsliggende halfzus, vertolkt door Eva Green. De broer van Ralph Fiennes, Joseph, die we nog kennen uit Shakespeare in Love, neemt de rol van de tovenaar voor zijn rekening. Door grote productieproblemen en agendaconflicten met de acteurs, is het slechts bij één seizoen gebleven met tien afleveringen.

The White Queen

The White Queen


Tijdens de Rozenoorlogen in de vijftiende eeuw, net voor het tijdperk van de Tudors, is koningin Elizabeth, de echtgenote van koning Eduard IV, op zoek naar macht.Verschillende scènes zijn volledig opgenomen in Vlaanderen, waaronder Brugge en Gent. Ook Veerle Baetens, onder andere bekend van The Broken Circle Breakdown, speelt twee afleveringen mee als Margaretha van Anjou. Deze serie telt één seizoen met tien afleveringen.

The Tudors

The Tudors


The Tudors vertelt het verhaal van Engelands meest kleurrijke monarch.Jonathan Rhys Meyers vertolkt met verve Hendrik VIII, Natalie Dormer zijn obsessie Anna Boleyn. Zij is de reden dat Engeland niet langer het Rooms-katholicisme belijdt, want zij eiste dat hij het hoofd van de Kerk van Engeland zou worden in ruil voor een nageslacht. In vier seizoenen zie je Hendrik VIII zich verweren in politieke intriges, relaties opbouwen en vernietigen met verschillende vrouwen en hem langzaamaan waanzinnig worden.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook