Sandra Bullock in de spotlight

Sandra Bullock in de spotlight © photonews


Sandra Bullock is ondertussen de vijftig gepasseerd, maar ze mag zich nog altijd één van de populairste Hollywoodactrices noemen. Ze won Oscars en Razzies, vertolkte een enorme verscheidenheid aan rollen en kon tussendoor ook nog eens tijd vinden om zelf films te produceren. Tijd om eens een boompje op te zetten over haar carrière en hoe het allemaal is begonnen!

Roots

Roots


Sandra is de dochter van de Duitse operazangeres Helga - die helaas niet meer onder ons is sinds 2000 - en de Amerikaan John, ook al een operazanger. Ze deelt haar achternaam met een zekere Anna Mae Bullock, die we beter kennen als Tina Turner, en ze is er nog fier op ook. Geen artiestennaam voor haar, dus. Moeder Helga keerde terug naar Duitsland om er carrière te maken, vader John bleef in Amerika en dus brachten Sandra en zus Gesine heel wat tijd door op luchthavens. Door haar gedeeltelijk Duitse roots spreekt ze die taal ook behoorlijk.

Tv-debuut

Tv-debuut


Sandra studeerde dramatische kunst en was voor het eerst op de buis te zien in de miniserie ‘Lucky Chances’ en in de sitcom ‘Working Girl’, als Tess Mc Gill, een secretaresse. ‘Working Girl’ kreeg echter vernietigende kritieken en zou later van het scherm verdwijnen.

Eerste film

Eerste film


Haar officiële filmdebuut maakte ze in ‘Hangmen’ in 1987. Later volgde ‘Love Potion nr. 9’: ze speelt in die komedie een wetenschapper die een drankje brouwt dat mensen onweerstaanbaar maakt. Daarna kwam ‘A Thing Called Love’, maar dat bleek geen geslaagde zet: de film, waarin ze de rol van een countryzangeres vertolkte, kostte veertien keer meer dan hij opbracht.

Een aarzelend begin

Een aarzelend begin


Later speelde ze in ‘The Vanishing’ het vriendinnetje van Kiefer Sutherland. Dat was een remake van de Nederlandse film ‘Spoorloos’, maar ook dit keer werd het geen succes, onlangs haar behoorlijk acteerprestatie. Helaas kreeg ze maar twintig minuten schermtijd. Daarna volgden nog ‘When the party’s over’ en ‘Wrestling Ernest Hemingway’, maar die films waren allesbehalve publiekstrekkers in de Verenigde Staten en kregen in België al helemaal geen aandacht.

De doorbraak

De doorbraak


Vanaf 1993, toen ze een rol kreeg in ‘Demolition Man', begon het beter te lopen. Haar echte doorbraak kwam er met ‘Speed’. Jan de Bont wilde absoluut Sandra voor de hoofdrol naast Keanu Reeves, maar de producent was het er niet mee eens omdat ze op dat moment geen publiekstrekker was. Gelukkig kreeg De Bont wat hij wilde, werd ‘Speed’ een kassucces en kon de carrière van mevrouw Bullock echt beginnen. Een jaar later was de trein definitief vertrokken toen ze de hoofdrol kreeg in de romantische komedie ‘While you were sleeping’, naast Bill Pullman.

Van alle markten thuis

Van alle markten thuis


Na een bijrolletje in de thrilller ‘A Time to Kill’ ging het weer even wat minder. ‘Speed 2’ en 'In Love and War' werden flops. Sandra besloot zelf films te gaan produceren en dat resulteerde in 1998 in ‘Hope Floats’. Na een rol in ‘Practical Magic’ aan de zijde van Nicole Kidman had ze de smaak van de komedies flink te pakken en zien we haar in ‘Forces of Nature’ met Ben Affleck, in ’28 Days’ en in ‘Miss Congeniality’als undercover FBI-agente. Als tussendoortje gaf ze gestalte aan rechercheur Cassie Mayweather in de thriller ‘Murder by Numbers’.

Hugh Grant en Keanu Reeves

Hugh Grant en Keanu Reeves


In ‘Two weeks notice’, een Amerikaanse komedie uit 2002, speelt Sandra Bullock Lucy Kelson, een advocate die tegen haar zin voor rokkenjager-immobiliënmakelaar George Wade (Hugh Grant) werkt. In 2006 is ze te zien in ‘The Lake House’, een remake van het Koreaanse ‘Siworae’, als tegenspeelster van Keanu Reeves. Alex koopt een huis aan een meer en merkt dat er nog post afgeleverd werd voor de vorige eigenaresse, Kate Forster. Hij wil dat de brieven op haar huidige adres terechtkomen, maar ontdekt dat het niet meer bestaat. Kate en Alex beginnen elkaar te schrijven en komen er tot hun grote verbazing achter dat ze in een ander tijdsuniversum zitten. De twee krijgen gevoelens voor elkaar en proberen een manier te vinden om elkaar te ontmoeten.

Privé

Privé


De vonk sloeg wel eens over op de set en dus had Sandra verschillende relaties met haar tegenspelers, namelijk met Tate Donovan (Love Potion No. 9), Matthew McConaughey (A Time to Kill), Steve Buscemi (28 Days) en Ryan Gosling (Murder by Numbers). In 2005 trouwde ze met Jesse James, een huwelijk dat in 2010 stuk liep. De twee hebben samen een geadopteerde zoon, Louis.

Verguisd en bejubeld

Verguisd en bejubeld


In 2005 kreeg Sandra haar eigenste ster op de Hollywood Walk of Fame. Een paar jaar later scoorde ze weer in de romantische komedie ‘The Proposal’, waarin ze met Ryan Reynolds naar Alaska reisde. In 2010 zorgde ze voor een unicum: ze werd de eerste actrice die in hetzelfde jaar een Razzie als een Oscar kreeg. Ze werd uitgeroepen tot slechtste actrice voor haar rol in 'All About Steve', een komedie waarin ze gestalte geeft aan de sociaal enigszins gestoorde Mary Horowitz die single is en van haar omgeving een zetje krijgt om van straat te geraken. Voor haar acteerprestatie in ‘The Blind Side’ kreeg ze dan weer de hoogste filmprijs. Ze kruipt in die film in de huid van de adoptiemoeder van een American Footballspeler.

Gravity

Gravity


In 2014 was ze samen met George Clooney te zien in de kaskraker 'Gravity' van Alfonso Cuaron, over twee astronauten die in nood raken nadat hun ruimtesonde werd verwoest. De film was goed voor zeven Oscars, Bullock mocht een Hollywood Actress Award op haar schouw zetten. Ze werd in datzelfde jaar ook de bestbetaalde actrice ter wereld: ze verdiende een slordige achtendertig miljoen euro, waarmee ze Jennifer Lawrence, Jennifer Aniston en Gwyneth Paltrow makkelijk achter zich liet.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook