De grappigste Vlaamse films

De grappigste Vlaamse films

Om eens goed te gniffelen is het niet altijd nodig om je toevlucht te nemen tot een Amerikaanse megaproductie. Wij hebben tien Vlaamse films geselecteerd waarmee het even goed lachen, gieren en brullen is!

Aanrijding in Moscou

Aanrijding in Moscou

De even geniale als lichtvoetige komedie ‘Aanrijding in Moscou’ die zich niet afspeelt in de Russische hoofdstad dan wel in de gelijknamige Gentse wijk en uiteraard is voorzien van de kenmerkende tongval is een must voor liefhebbers van het betere werk van eigen bodem. In de voornoemde volkswijk schampt Matty de vrachtwagen van Johnny. Die is uiteraard kwaad, maar Matty laat zich niet uit haar lood slaan en zet hem op zijn plaats. De vrachtwagenchauffeur is helemaal onder de indruk en belt haar een paar dagen later op, maar ze wil niet van zijn excuses weten. Een paar dagen later staat hij voor haar deur en stelt voor om haar kofferbak te repareren, waarna de vonk overslaat. Met Barbara Sarafian, Jurgen Delnaet en Johan Heldenbergh.

Frits & Freddy

Frits & Freddy

De aanstekelijke komedie Frits en Freddy, over twee bijbelverkopers die in de criminaliteit terechtkomen, deed het aardig in de bioscoop. Peter Van den Begin, Tom Van Dyck, Tania Kloek en Frank Aendenboom spelen de voornaamste rollen. Er ontstond wat opschudding omdat het Vlaams Audiovisueel Fonds de film in den beginne niet wilde steunen: ’Dit verhaal is een opeenvolging van flauwe grappen en grollen. De commissieleden stellen zich de vraag of dit soort humor vandaag nog wel werkt. De personages komen over als onsympathieke losers met wie voor de kijker geen empathie of identificatie mogelijk is’, klonk hun motivatie. Het publiek kon de onderbroekenlol wel smaken en er kwam een vervolg, ‘Frits en Franky’.

Paniekzaaiers

Paniekzaaiers

In 1986 waren Gaston en Leo hot. De film ‘Paniekzaaiers’ over twee wijkagenten die een vrouwenontvoerder op het spoor zijn, lokte dan ook zo'n half miljoen kijkers naar de bioscoop en is één van de meest succesvolle Belgische films aller tijden. De opnames vonden plaats in Antwerpen en aan de Belgische kust.

Hector

Hector

Hector was tot 2009 de op één na meest bekeken Vlaamse film ooit. Enkel Koko Flanel, ook met Urbanus, deed het beter. Uiteindelijk moest het verhaal over de ietwat slungelige weesjongen waarin naast Urbanus ook Sylvia Millecam, Herbert Flack en Frank Aendenboom schitterden ook ‘Loft’ laten voorgaan. ‘Hector’ zal velen eeuwig bijblijven door de legendarische uitspraak ‘Nog choco’, die Hector doet nadat hij een reuzegroot glas chocolademelk heeft leeggemaakt.

Koko Flanel

Koko Flanel

Met Urbanus kon je scoren, dat was na Hector wel duidelijk. In ‘Koko Flanel’ mocht Won Ton Ton-zangeres Bea Van der Maat laten zien dat ze ook kon acteren. Het was weer vooral lachen, gieren en brullen met Urbanus en al gauw werd het succes van Hector overtroffen.

De Helaasheid der Dingen

De Helaasheid der Dingen

Meer een sociaal drama dan een komedie uiteraard, maar ‘De Helaasheid der Dingen’ kon door de goed gekozen grappige momenten toch niet ontbreken in deze lijst. Nog even in een notendop voor zij die het verhaal niet kennen: De jonge Gunther Strobbe groeit op in een marginale familie die leeft volgens het motto 'God schiep de dag en wij nietsnutten slepen er ons doorheen'. Aan die routine van alcohol, rokkenjagen en nietsdoen komt plots een eind als Gunther door een sociaal werkster van zijn familie wordt gescheiden en naar een internaat moet. Vijftien jaar later dreigt Gunther vader te worden van een ongewenst kind. Kenneth Vanbaeden, Valentijn Dhaenens en Koen De Graeve spelen de hoofdrollen.


Iedereen Beroemd

Iedereen Beroemd

Jean Vereecken wil de zangcarrière van zijn dochter Marva op het goede spoor krijgen. Da’s geen sinecure want ze is niet erg toonvast en heeft te kampen met overgewicht. In een wanhopige bui ontvoert hij het popsterretje Debbie om zo van zijn dochter een ster te maken met het liedje ‘Lucky Manuelo’. De film betekende de doorbraak voor Eva Van der Gucht.

Hasta La Vista!

Hasta La Vista!

Drie jonge mindervalide mannen (vertolkt door Gilles De Schrijver, Robrecht Vanden Thoren en Tom Audenaert), gaan naar Spanje om er de vakantie van hun leven door te brengen. Ze zijn nog maagd en willen daar graag verandering in brengen. Ze vertellen hun familie en vrienden dat ze op wijntour gaan. ‘Hasta La Vista!’ werd een succesnummer en sleepte een aantal filmprijzen in de wacht.

Alles moet weg

Alles moet weg

In 1996 bracht Jan Verheyen ‘Alles Moet Weg’ uit, het verhaal van Tony die zijn rechtenstudies opgeeft, een busje koopt en koers zet naar de kust. Onderweg ontmoet hij een hoop kleurrijke figuren zoals Andreeke, die ervan overtuigd is dat de banken de bron zijn van alle kwaad. Stany Crets, Bart De Pauw en Peter Van den Begin duiken op in deze komedie die gebaseerd is op een boek van Tom Lanoye. Op de soundtrack is Noordkaap te horen.

Groenten uit Balen

Groenten uit Balen

‘Groenten uit Balen’ is een tragikomedie die zich afspeelt in de Kempen en die gebaseerd is op een toneelstuk van Walter Van den Broeck. 1971. Jan Debruycker moet tegen zijn zin mee met de massa wanneer er een wilde staking uitbreekt in de fabriek waar hij werkt. Daardoor komt zijn gezin in moeilijke financiële papieren te zitten. Terzelfdertijd geraakt dochter Germaine geïntrigeerd door Luc, een student die de stakers steunt. Stany Crets speelt een dijk van een rol in deze film en het grote publiek maakte kennis met het acteertalent van Evelien Bosmans.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook