Wie is Carey Mulligan?

Wie is Carey Mulligan?

In de bioscoop kan je terecht voor ‘Far from the Madding Crowd’, een bejubelde prent waarin niet alleen Matthias Schoenaerts, Tom Sturridge en Martin Sheen schitteren: in de vrouwelijke hoofdrol glanst namelijk de Britse Carey Mulligan. Zij is een actrice die haar rollen met zorg kiest en daarom bijna nooit teleurstelt. Reden genoeg om de belangrijkste mijlpalen in haar filmcarrière eens op een rijtje te zetten.

Jeugd en theater

 Jeugd en theater

Carey Mulligan werd geboren in 1985 in de Britse hoofdstad. Een deel van haar jeugd bracht ze door in Duitsland, waar haar vader aan het hoofd stond van een hotelketen. Later maakte Mulligan naam als theateractrice in het Londense Royal Court Theatre.

Pride and Prejudice

Pride and Prejudice

Haar eerste grote rol kwam er in 2005 in ‘Pride and Prejudice’. Ze speelde Kitty Bennet, een meisje uit een gezin met vijf dochters, In die film draait het om Mrs Bennet, die haar dochters aan een rijke man wil helpen. Wanneer Mr. Bingley en Mr. Darcy, twee welgestelde vrijgezellen, hun intrek nemen in een nabijgelegen landgoed, ziet ze haar kans schoon. Jane (Rosamund Pike) trouwt uiteindelijk met Bingley en Elizabeth (Keira Knightley) met Darcy.

Prijsbeest

Prijsbeest

De eerste keer dat ze echt de hoofdrol vertolkte in een film kwam er met ‘An Education’. Inspiratiebron was het verhaal van The Sunday Times-journaliste Lynn Barber, die zich in 1961 als schoolmeisje liet verleiden door een oudere man en zo haar naïviteit verloor. Een zwaar onderwerp, maar toch werd het een redelijk lichtvoetige film en de levenslustige vertolking van Carey leverde haar een Oscarnominatie op. Die kreeg ze niet, maar de film viel elders wel in de prijzen: hij werd onder meer bekroond met een BAFTA-Award, een British Independent Film Award en een Independent Spirit Award. Toch was Mulligan in den beginne niet echt enthousiast over haar acteerprestatie: ‘Ik vond mezelf niet echt goed’, liet ze zich warempel ontvallen.

Verscheidenheid aan rollen

Verscheidenheid aan rollen

Na ‘An Education’ kreeg haar carrière een boost en liet Carey zien dat ze heel uiteenlopende rollen aankan. In 'Wall Street 2: Money Never Sleeps' over de beslommeringen van beursgoeroe Gordon Gekko (een rol van Michael Douglas) speelde ze diens dochter. Verder was het een prettig weerzien met Keira Knightley toen ze een rol kreeg in de thriller ‘Never let me Go’.

Shia LaBeouf en Marcus Mumford

Shia LaBeouf en Marcus Mumford

Op de filmset van 'Wall Street 2: Money Never Sleeps' ontmoette ze collega-acteur Shia LaBeouf, met wie ze een tijdlang een relatie had. Tegenwoordig is ze getrouwd met Marcus Mumford, de zanger van Mumford & Sons.

Drive

Drive

In 'Drive' mocht ze schitteren naast Ryan Gosling (in de film noemen ze hem Driver), die we als Hollywood-stuntrijder aan het werk zien. De man heeft echter een bijverdienste als vluchtwagenbestuurder in de onderwereld, en krijgt de echtgenoot van zijn buurvrouw Irene, bij wie hij emotioneel betrokken raakt, achter zich aan nadat een klus fout afloopt. Carey Mulligan vertolkt met verve de rol van Irene. De film werd genomineerd voor vier BAFTA-awards.

The Great Gatsby

The Great Gatsby

‘The Great Gatsby’ vertelt het verhaal van een Nick Carraway, die in het New York van de jaren twintig op zoek gaat naar de American Dream en zo in contact komt met de feestende miljonair Jay Gatsby en zijn nicht Daisy Buchanan. Een geweldige acteerprestatie van Carey Mulligan aan de zijde van Leonardo DiCaprio en een soundtrack met Lana Del Rey en Jay Z ten spijt kreeg de prent geen bijzonder goede kritieken.

Public Enemies

Public Enemies

In ‘Public Enemies’ staat Mulligan haar vrouwtje naast Johnny Depp, Christian Bale en Marion Cotillard. Michael Mann maakte er een gestroomlijnde prent van die speelt in de jaren dertig en het leven van bankrover-moordenaar John Dillinger onder de loep neemt.

Liefdadigheidswerk

Liefdadigheidswerk

Mulligan zet zich naast haar acteerwerk op verschillende vlakken in voor het goede doel: zo steunde ze een geldinzamelingsactie voor Oxfam, is ze ambassadeur van de Alzheimerstichting, trok ze ten strijde tegen seksslavernij en werd ze één van de boegbeelden van ‘War Child’, een liefdadigheidsorganisatie voor kinderen die in een oorlog verwikkeld zijn.
 

Far from The Madding Crowd

Far from The Madding Crowd

Dezer dagen is Carey dus te zien in ‘Far from the Madding Crowd’, een film gebaseerd op een toneelstuk van Thomas Hardy, met Thomas Vinterberg als regisseur. Ze kruipt in de huid van boerendochter Bathsheba Everdene, die het hof gemaakt wordt door drie verschillende aanbidders waaronder schaapherder Oak (Matthias Schoenaerts). Oak moet afrekenen met sergeant Frank Troy (Tom Sturridge) en met de rijke, rijpere vrijgezel William Boldwood (Michael Sheen). De Amerikaanse pers reageerde enthousiast op de release.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook