De omroepster is weldra geschiedenis

De omroepster is weldra geschiedenis

De VRT moet besparen en dus zijn de omroepsters het kind van de rekening. Jammer volgens sommigen, anderen opperen dan weer dat het hoog tijd werd, want Eén was nog de enige Europese zender die de traditie in stand hield. Geena Lisa, Saartje Vandendriessche, Eva Daeleman en Andrea Croonenberghs zien we dus binnenkort niet meer op het scherm. Maar kent u deze dames en heren nog?

Luc Appermont

Luc Appermont

De mannelijke versie - de omroeper dus - is al langer verleden tijd. Luc Appermont is een legende. Het sympathieke heerschap presenteerde jarenlang verschillende programma’s op tv, zoals de voorrondes voor Eurosong, de spelshow 'Baraka' en 'Waagstuk' op vtm. Radioluisteraars kennen hem als presentator van 'De Zoete Inval’, een zaterdagvoormiddagquiz op Radio 2.

Rita Boelaert

Rita Boelaert

In 1971 werd Rita Boelaert verkozen tot schuimwijnkoningin van Overijse. Een jaar later mocht ze beginnen omroepen bij de BRT. Haar outfits, die soms gewaagd waren voor die tijd, vormden regelmatig onderwerp van gesprek.

Nadine De Sloovere

Nadine De Sloovere

Nadine De Sloovere was een tijdlang een oerdegelijke omroepster bij de BRT. Nadien stapte ze over naar vtm om er in het nieuws een bekend duo te gaan vormen met de immer sympathieke Dany Verstraeten.

Paula Sémer

Paula Sémer

Paula Sémer is in april negentig geworden. In de periode na de Tweede Wereldoorlog werkte ze voor de radio, nadien speelde ze onder andere in komedies. Vervolgens ging ze de programma’s bij de NIR (de toenmalige VRT) aan elkaar praten en werd ze de eerste ‘tante’ die samenwerkte met Nonkel Bob.

Tante Terry

Tante Terry

Wanneer we het over de tantes hebben komen we automatisch uit bij Terry Van Ginderen. Samen met Nora Steyaert en Paula Sémer was ze één van de eerste omroepsters. Ze is nog steeds actief als presentatrice van modeshows en optredens voor bejaarden.

Lut Leysen

Lut Leysen

Lut Leysen blijft tegenwoordig liever weg van de camera’s. In de jaren tachtig en negentig was ze een vertrouwd gezicht op de openbare omroep.

Johan Verstreken

Johan Verstreken

Johan Verstreken werd omwille van zijn jeugdige uitstraling en kenmerkende blik ook wel eens ‘Bambi’ genoemd. Hij was presentator en publieksopwarmer en deed het een hele tijd niet onaardig als omroeper, maar besliste later om cd&v-politicus te worden.


Gert Verhulst

Gert Verhulst

Voor Gert Verhulst met Samson en Studio 100 begon, zich een luxueus jacht kon veroorloven en voor de charmes van Karen Damen en Josje Huisman viel was ook hij omroeper.

Rani De Coninck

Rani De Coninck

Rani De Coninck was in de jaren negentig omroepster voor de VRT, die toen nog BRTN heette. Ze presenteerde ook 'De Droomfabriek', waarin ze samen met Sabine De Vos dromen van kijkers in vervulling liet gaan. Nadien stapte ze - in het spoor van vele anderen - over naar vtm, waar ze een spelprogramma ging presenteren.

Sabine De Vos

Sabine De Vos

Sabine De Vos is dus een generatiegenote van Rani De Coninck. Ze verving Jo De Poorter, die er de brui aan gaf als omroeper. Later stapte ze in de politiek en werd ze liberaal gemeenteraadslid in Sint-Martens-Latem. Ze presenteerde ook nog een tijdje op Vitaya.

Jo De Poorter

Jo De Poorter

Jo De Poorter heeft zowat alle tv-programma’s gepresenteerd die je maar kunt presenteren en werkte bij de BRT, VTM en VT4 en in Nederland voor de publieke omroep, RTL 4 en SBS 6. Als toemaatje ging hij ook aan de slag voor de regionale zender voor Groot-Antwerpen, ATV. Op de radio was hij actief voor Studio Brussel, Radio Donna, Radio 1 en Radio 2. Hier zie je ‘m aan het werk als omroeper.

Sabine Appelmans

Sabine Appelmans

Soms maakte men bij de VRT ook bedenkelijke keuzes wat schermgezichten betreft. Sabine Appelmans was erg goed in tennis, maar dit was misschien toch een foute zet. Hier zie je haar even 'testen'.

Andrea Croonenberghs

Andrea Croonenberghs

De Limburgse Andrea Croonenberghs - tevens actrice - zal dus de geschiedenis ingaan als één van de laatste omroepsters.

Geena Lisa

Geena Lisa

Ook Geena Lisa - die eigenlijk Gina Peeters heet - gaat al jaren mee. Een berucht moment dat menigeen zal onthouden is de keer dat ze naakt en gebodypaint presenteerde voor ‘Kom op Tegen Kanker’.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook