Legendarische monsters in films

Legendarische monsters in films © Isopix

In 1993 werd ‘Jurassic Park’ van Steven Spielberg een ware bioscoophit. Dezer dagen doet ‘Jurassic World Fallen Kingdom’ hetzelfde, want de film bracht al 1,6 miljard dollar op, met dank aan de dinosaurussen. Een reden te meer om de meest beruchte monsters uit films eens op een rijtje te zetten.

Cloverfield

Cloverfield

Een groepje feestvierders in Manhattan schrikt op door een enorme dreun. Ze denken eerst aan een aardbeving, maar later blijkt het iets heel anders te zijn. Het gezelschap vlucht de straat op en da’s het begin van een nagelbijtende horrorrit. Het verhaal van  Cloverfield in een notendop. De film scoorde goed. Voor hij uitkwam werd het verhaal angstvallig geheimgehouden, maar er kwam wel een grote reclamecampagne. De sterkte van de prent is het feit dat het afschrikwekkende monster niet veel in beeld komt, maar die paar keer dat je ‘m ziet is dat des te doeltreffender.

Gremlins

Gremlins

In de jaren tachtig sprak iedereen over Gremlins. Hou ze weg van hevig licht, maak ze niet nat en geef ze geen eten na middernacht: dat waren de regels om de vreemde beestjes te vriend te houden. Lichtjes angstaanjagend maar toch vooral grappig.

Zombies

Zombies

Of het nu zombies zijn of niet, de besmette burgers uit ’28 Days Later’ bezorgen je rillingen. Met de film begon meteen de zombierage, en later kende bijvoorbeeld de reeks ‘The Walking Dead’ een enorm succes.

De weerwolf

De weerwolf

De film ‘An American Werewolf in London’ is een buitenbeentje in de lijst. Hij balanceert op de scheidingslijn tussen horror, drama en zwarte komedie. Het gaat allemaal om een man die in een weerwolf verandert tijdens een tripje naar Londen. De transformatie van mens naar weerwolf is er eentje om u tegen te zeggen en de makers gaven de film wat diepte mee door de consequenties van de metamorfose te laten zien. Zestien jaar later kwam er een (minder goed onthaalde) remake met de titel ‘An American Werewolf in Paris’.

Jaws

Jaws

De filmster van de jaren zeventig was Jaws. De film over de witte haai die het strand van Amity onveilig maakte deed het uitstekend. In deze tijden zouden we ‘m niet meer angstaanjagend noemen maar het blijft een klassieker. De opnames liepen niet van een leien dakje, want de mechanische haai die voor de actiescènes werd gebruikt was vaak defect. Spielberg moest dus in verschillende scènes slechts de suggestie wekken dat de haai aanwezig was, maar dat pakte goed uit, want kenners vonden dat het meer effect sorteerde.

Alien

Alien

1979. Aangezien Jaws veel succes had kwamen ze in Hollywood aanzetten met een ander monster: de Xenomorph. In de film Alien met Sigourney Weaver en Tom Skerritt meer bepaald. Het draaide om een monsterlijk buitenaards wezen dat bezit nam van de lichamen van zijn slachtoffers. De film won een Oscar voor de speciale effecten. Vanaf 2003 kwam er een franchise van zeven films.

King Kong

King Kong

Maar de voorvader van alle filmmonsters is uiteraard Kong, de gorilla uit 'King Kong'. Legendarisch is de scène waarin Kong actrice Ann meeneemt bovenop de Empire State Building.

The Fly

The Fly

In dit geval is de remake volgens vele kenners beter dan het origineel. In ‘The Fly’ is een zekere Seth de uitvinder van een teleportatiemachine. Op een bepaald moment probeert hij zichzelf te teleporteren, maar hij merkte niet dat er ook in vlieg in de machine zat. Het gevolg: hij verandert langzaamaan in een afzichtelijk wezen dat een mix is tussen de vlieg en hemzelf.

Godzilla

Godzilla

Voor velen is ‘Godzilla’ (ook Gojira genaamd) de verpersoonlijking van het filmmonster. Hij is een mythisch monster uit Japan dat voor het eerst te zien was in de Japanse film 'Gojira' uit 1954, en gaat overal waar hij komt als een razende tekeer. In 1998 werd de film 'Godzilla' uitgebracht, met Matthew Broderick en Jean Reno.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook