Sean Penn, een levende Hollywoodlegende

Sean Penn, een levende Hollywoodlegende

Sean Penn is tegenwoordig in de bioscoop te zien als spion Martin Terrier in ‘The Gunman’. Hij wil uit het wereldje stappen, maar wordt direct verraden door de organisatie waar hij ooit voor werkte. Hij probeert de zaak recht te trekken, met alle gevolgen van dien. Een spannende actiefilm, dus, en wij maakten van de gelegenheid gebruik om de acteur en de hoogtepunten uit zijn carrière eens nader te bekijken.

De doorbraak

De doorbraak

Z’n doorbraakrol kwam er in 1982, toen hij in de huid kroop van surfer Jeff Spicoli in de komedie ‘Fast Times at Ridgemont High’. Ook de carrières van Jennifer Jason Leigh, Forest Whitaker en Nicolas Cage kregen een flinke boost door de film, over een aantal jongeren en hun typische beslommeringen. In 1983 dook Penn op in het drama 'Bad Boys', een rol die hem heel wat positieve kritieken opleverde. Drie jaar later speelde hij samen met zijn broer Chris en moeder Eileen in ‘At Close Range’, over een jongeman die in de criminele wereld dreigt terecht te komen.

Carlito’s Way

Carlito’s Way

Ondanks het feit dat hij eerder aankondigde te stoppen met acteren nam Sean in 1993 de rol van een cocaïneverslaafde advocaat voor z’n rekening in 'Carlito’s Way', een meesterwerk van een misdaaddrama van Brian De Palma. Ook Al Pacino was te zien in die film. Penn kreeg en Golden Globe-nominatie voor z’n prestatie.

Golden Globe

Golden Globe

Voor ‘Dead Man Walking’, het verhaal van de terdoodveroordeelde Matthew Poncelet die in de cel bezoek krijgt van zuster Helen Prejean, kreeg Penn een Golden Globe. Zijn tegenspeelster Susan Sarandon won een Oscar.

Privé

Privé © photonews

Het privéleven van Sean Penn was maar al te vaak voer voor de boekjes. Hij had relaties met actrice Elizabeth McGovern, zijn tegenspeelster in ‘Racing with the Moon’, een veelbesproken relatie met Madonna, met Robin Wright - met wie hij twee kinderen kreeg - en vervolgens met Jessica White, een fotomodel. Nadien vormde hij een koppel met Scarlett Johansson en Stacey Koplin. Hij had ook een tijd afspraakjes met zangeres Jewel. Tot voor kort was Penn samen met Charlize Theron, maar ook die relatie liep op de klippen. Hij was goed bevriend met de overleden controversiële Venezolaanse president Hugo Chavez.

Maatschappelijk engagement

Maatschappelijk engagement © photonews

Penn was een verwoed tegenstander van de oorlog in Irak. Hij steunt verder Sea Sheperd, een organisatie die ten strijde trekt tegen walvisjacht. Hij stond mee aan de wieg van een stichting die een tentenkamp oprichtte voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.

Mystic River

Mystic River

In 2003 was Penn te zien in 'Mystic River' een thriller van Clint Eastwood. Het verhaal draait rond drie uit elkaar gegroeide jeugdvrienden die elkaar door een huiveringwekkende moordzaak weer ontmoeten. Ook Kevin Bacon en Tim Robbins maakten hun opwachting. De film werd niet overal even enthousiast onthaald, maar Penn kreeg toch een Oscar voor beste acteur.

Paparazzi

Paparazzi © photonews

Penn heeft een hekel aan de paparazzi. Na het overlijden van zijn broer Chris in 2006 bracht hij zijn afkeer van hen onder woorden: ‘Het zijn mestkevers. Ze stinken naar pis’, luidde het weinig subtiele oordeel. Toen hij samen was met Madonna, leerde hij ook al eens twee paparazzo een lesje.

The Interpreter

The Interpreter

In 2005 stond hij tegenover Nicole Kidman in ‘The Interpreter’, over VN-tolk Silvia, die per toeval hoort dat er plannen worden gemaakt voor een moordaanslag op een Afrikaans leider. Agent Keller (met verve vertolkt door Sean) heeft zo’n vermoeden dat Silvia niet echt de waarheid vertelt.

Milk

Milk

In 2008 schitterde Sean Penn in ‘Milk’. Die biografie vertelt het verhaal van Harvey Milk, de eerste openlijk homoseksuele verkozen politicus uit Californië, die later het slachtoffer werd van moord. ‘Milk’ werd genomineerd voor acht Oscars en er werden er drie verzilverd, waaronder eentje voor beste acteur voor Sean. De prent werd overal bejubeld en dat leverde ook een National Board of Review award op voor Josh Brolin en een Screen Actors Guild Award voor Penn. Hij werd drie keer eerder genomineerd voor een Oscar in dezelfde categorie, voor zijn vertolkingen in 'Dead Man Walking', 'I Am Sam' (over een verstandelijk gehandicapte man die vecht om het hoederecht over zijn dochter) en 'Sweet and Lowdown' van Woody Allen.

Regisseur

Regisseur

Penn is niet alleen een verdienstelijk acteur, hij regisseert ook. Hij stond aan de andere kant van de camera voor de thrillers ‘The Indian Runner’, 'The Crossing Guard’ en ‘The Pledge’, en ook voor ‘Into the Wild’ , het verhaal van avonturier Christopher McCandless, die de wildernis van Alaska in trok.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook