De wondere wereld van Tim Burton

Tim Burton is een regisseur waar je moeilijk aan ontsnapt. Of je kent al zijn films of je hebt ze – bijna – allemaal gezien. Zijn favoriete personages zijn veelal kandidaten voor het rariteitenkabinet en hij laat zich graag inspireren door horrorverhalen. Zijn films zijn grauw en toch kleurrijk en lijken uitgeschreven op een serieuze LSD-trip. Met Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children leverde hij alweer een pareltje af.

De wondere wereld van Tim Burton © Isopix


Tim Burton is een regisseur waar je moeilijk aan ontsnapt. Of je kent al zijn films of je hebt ze – bijna – allemaal gezien. Zijn favoriete personages zijn veelal kandidaten voor het rariteitenkabinet en hij laat zich graag inspireren door horrorverhalen. Zijn films zijn grauw en toch kleurrijk en lijken uitgeschreven op een serieuze LSD-trip. Met Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, zijn achttiende film alweer, leverde hij opnieuw een pareltje af.

Ontdek hier de hoogtepunten uit zijn opmerkelijke oeuvre!


Beetlejuice (1988)

Beetlejuice (1988)


Beetlejuice was de eerste grote bioscoopfilm van Tim Burton. Een koppel komt om in een verkeersongeluk, maar blijft rondwaren in hun vroegere huis. Plots komt er een nieuw gezin wonen in hun huis en om de tijd te doden, probeert het koppel hen weg te jagen. Het gezin ziet echter een goudmijn in het dode koppel en maakt van het huis een attractie. Ten einde raad huurt het koppel Beetlejuice in om iedereen te verjagen, maar die laatste heeft nog een andere agenda openstaan. Een heerlijke komische horrorfilm in typische Tim Burton-stijl.

Batman (1989)

Batman (1989)


Als fan van clowns is The Joker het gedroomde personage voor Burton. Tot op vandaag is Jack Nicholsons Joker een levendige herinnering voor velen. Drie jaar later kwam er een Batman Returns waarin zijn creativiteit de volledige vrijheid kreeg van de studio's, wat echter niet door iedereen werd gesmaakt.

Edward Scissorhands (1990)

Edward Scissorhands (1990)


De eerste van een lange samenwerking met Johnny Depp. Het verhaal over een jongen die eenzaam opgroeit in een kasteel met scharen als handen, er heel griezelig uitziet, maar niemand wil pijn doen, is een echte hartenbreker. Hij wordt door een vrouw verwelkomd in haar huis en door de gemeenschap, maar komt naderhand toch in de problemen.

Ed Wood (1994)

Ed Wood (1994)


De biografie van de slechtste regisseur aller tijden liet de kassa's niet rinkelen, maar werd onder filmcritici een ware cultfilm. Johnny Depp kruipt in de huid van de onfortuinlijke Wood en we zien hem tevergeefs zijn Dracula-epos tot stand brengen. Het wemelt van de filmsterren in de film en Burton laat Vincent D'Onofrio (Jurassic World, Daredevil) opdraven als Orson Welles. Als zwartwitfilm zal Ed Wood niet iedereen aanspreken, maar voor fans is en blijft het een klassieker.

Mars Attacks (1996)

Mars Attacks (1996)


Nog zo'n cultfilm is het hilarische Mars Attacks! Als je het juiste gevoel voor humor hebt tenminste. Marsmannetjes komen in vrede naar onze planeet, maar zetten de boel helemaal op stelten. Zijn ze enkel misbegrepen of is er meer aan de hand? Alweer een hele resem filmsterren die wilde meewerken aan deze knotsgekke scifi, waaronder oudgedienden Jack Nicholson, Sarah Jessica Parker, Lisa Marie en Danny DeVito. Ook Tom Jones duikt op als zichzelf.

Sleepy Hollow (1999)

Sleepy Hollow (1999)


Oprecht griezelen in deze horrordetective met Johnny Depp en Christina Ricci. Een hoofdloze ruiter maakt een dorpje onveilig, maar niemand weet wie er achter zit. Ichobad Crane (Depp) gaat op onderzoek en wordt geconfronteerd met vele geheimen. Wijlen Christopher Lee is de griezelige burgemeester van Hollow.

Big Fish (2003)

Big Fish (2003)


Heel wat minder griezelig en donker dan zijn voorgaande films is Big Fish. Op de vreemde schepsels na, kan je zelfs spreken van een stijlbreuk, al blijft het knotsgek Burton. Ondertussen leerde hij Helena Bonham Carter kennen op de set van Planet of the Apes en wordt ook zij, naast en op de set, een deel van zijn universum. Tijdens de opnames van Big Fish was ze al zwanger.

Charlie and the Chocolate Factory (2005)

Charlie and the Chocolate Factory (2005)


Johnny Depp kruipt voor Burton in de huid van knotsgekke ondernemer Willy Wonka, die een volledige eigen draai geeft aan Roald Dahls kinderverhaal over een arme jongen die een gouden ticket wint om de erfgenaam te worden van de chocoladefabriek.

Corpse Bride (2005)

Corpse Bride (2005)


In datzelfde jaar laat Burton zijn twee favoriete acteurs opdraven als geliefden in de stop motion Corpse Bride. Hij keert in deze film ook terug naar zijn oude kleurenpalet van grauwe schaduwen en nachtelijke personages. Victor en Victoria staan op trouwen, maar als Victor zijn geloften oefent in het bos, gelooft een overleden bruid dat hij net met haar is getrouwd. De arme Victor weet niet waar hij het heeft en moet uiteindelijk kiezen tussen twee bruiden.

Alice in Wonderland (2010)

Alice in Wonderland (2010)


Veel gemor om deze adaptatie van Lewis Carrolls wereldberoemde boek over een meisje dat in een konijnenhol valt en zo de vreemdste personages ontmoet. Veel fans geloven dat Burton helemaal de weg kwijt is en kunnen de symbiose tussen lolly's en gemaakte duisternis niet smaken, al kwam er dit jaar wel een vervolg op de film. Alice is ondertussen enkele jaren ouder en staat op het punt te trouwen. Op haar verlovingsfeest valt ze in een hol en komt zo terecht in een wereld waar ze als kind nachtmerries over had. Ze leert al snel dat ze de Rode Koningin moet zien te verslaan om de rechtmatige heerser op de troon te krijgen.

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016)

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016) © Isopix


De nieuwste film van Tim Burton is een verfilming van het gelijknamige jeugdboek van de Amerikaan Ranson Riggs. De film is een duister sprookje over kinderen met bijzondere krachten die opgroeien in een weeshuis ver weg van de maatschappij. Een deel van het enorme productiebudget van 100 miljoen euro spendeerde Burton in Brasschaat. Het Kasteel Torenhof vormde immers het decor voor de buitenopnames. Hoofdrolspelers zijn onder andere Eva Green, Judi Dench en Samuel L. Jackson. Florence + The Machine zorgde voor de soundtrack. De film opende alvast sterk aan de Amerikaanse box office en belooft dus een nieuwe hit te worden voor de regisseur.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook