Hoe zou het zijn met deze vergeten tv-gezichten?

Ken je Donaat Deriemaeker, Katja Retsin, Gerty Christoffels of Zaki nog?

Hoe zou het zijn met deze vergeten tv-gezichten? © photonews


Het is een vraag die op de lippen van veel tv-kijkers ligt: wat doet Donaat Deriemaeker tegenwoordig? Op een dag besloot de jongeman als grap mee te doen aan een examen bij de openbare omroep. Ergens in de jaren tachtig was dat. Tot zijn eigen hoogsteigen verbazing slaagde hij met vlag en wimpel en werd hij presentator. Onder meer ‘Baraka’ werd erg populair: dat was een loterijshow waarin mensen in een ballenbad naar geldbiljetten moesten graaien, en waarin ook BV’s opdraafden. Later volgden ‘Tartufo’, ‘De Niks voor Niks Show’ en ‘Zeg eens Euh’.

Op een welbepaald moment besloot hij er gewoon mee te kappen om zich te concentreren op zijn grote droom: de familiedrukkerij overnemen. Wij diepten nog een aantal tv-gezichten op die in de luwte zijn verdwenen.

Bavo Claes

Bavo Claes


Bavo Claes was in de jaren tachtig en negentig net zo’n uithangbord van de nieuwsdienst van de BRTN als Jan Becaus en Martine Tanghe. In 1987 zorgde hij voor een revolutie door Het Journaal zonder das te presenteren, want ‘not done’ was in die tijd. In 2002 kwam er een vernieuwingsoperatie voor de nieuwsdienst en werd hij niet langer ingezet voor het bulletin van zeven uur. Die beslissing viel bij veel kijkers niet in goede aarde. Hij verliet de VRT in 2005 door gezondheidsproblemen die intussen achter de rug zijn. Bavo heeft ondertussen twee boeken geschreven, ‘Kraai’ en ‘Vijftig’.

Gerty Christoffels

Gerty Christoffels © photonews


De immer sympathieke Limburgse Gerty Christoffels werd begin jaren tachtig op het publiek losgelaten. Ze presenteerde voor de BRT het toeristische programma ‘Boeketje Vlaanderen’, zo’n beetje de voorloper van 'Vlaanderen Vakantieland'. Je kon haar ook aan het werk zien in ‘Personal Upgrade’, waarin ze de kijker liet kennismaken met het toen nog nieuwe fenomeen computers. Ooit interviewde ze daarvoor Bill Gates. Later dook ze als panellid op in 'De Drie Wijzen'. Na een overstap naar vtm kreeg ze daar een eigen talkshow met de toepasselijke naam ‘Gerty’. Later presenteerde ze onder meer ‘Rijker dan je denkt’ en ‘Trouw met mij’.

In 2004 werd ze ontslagen, officieel omdat ze bij vtm af wilden van langdurige contracten, maar er werd geroddeld dat ze moest opstappen wegens ‘te oud’. Tegenwoordig heeft ze een eigen communicatiebedrijf en geeft ze mediatraining. In 2016 maakte ze een kleine comeback met een eigen rubriek in 'Iedereen Beroemd' en vorig jaar maakte ze ook haar opwachting in 'Hoe zal ik het zeggen?'.

Ingeborg

Ingeborg


Ingeborg Sergeant of kortweg Ingeborg leerden we kennen toen ze voor België deelnam aan het Eurosongfestival. Samen met Stef Bos bracht ze het nummer ‘Door de Wind’.

In 1990 ging ze voor vtm werken en presenteerde ze het legendarische programma ‘Blind Date’, waarin moedige Vlamingen een vrouw of man probeerden te verleiden, maar vooral een reis wilden winnen en er niet voor terugdeinsden om zich oeverloos belachelijk te maken. Ze nam ook de presentatie van ‘All you need is love’ en ‘De keuze van de kijker’ voor haar rekening, maar het bekendst werd ze als gezicht van het kinderprogramma ‘Schuif Af’, samen met de al even enthousiaste Arthur. Verder presenteerde ze nog een magazine over paranormale verschijnselen. Ze werkte nog een tijdje voor Vitaya en komt nu aan de kost als docente meditatie en yoga.

Sinds haar gastoptreden bij Lieven Van Gils voor het Eurosongfestival staat ze weer meer in de aandacht. Ze bracht in 2017 een nieuw album uit met de culthit Gratitude en was jurylid bij Steracteur Sterartiest.

Mimi Smith

Mimi Smith © photonews


Hoe zou het eigenlijk zijn met Mimi Smith? De Engels-Vlaamse presentatrice was in de jaren negentig niet van het scherm weg te slaan: ze presenteerde toen de populaire quiz ‘Wie van de Drie?’. Later werd ze het hulpje van Piet Huysentruyt in ‘Lekker Thuis’, een wisselwerking die niet zelden hilarische taferelen opleverde. Tegenwoordig schrijft ze nog freelance voor een aantal bladen.
 

Anne De Baetzelier

Anne De Baetzelier


Net als voor Lynn Wesenbeek was ook voor Anne De Baetzelier de verkiezing tot Miss België het opstapje om vtm-presentatrice te worden. Ze staat in het collectieve geheugen gegrift door Tien om te Zien, de langlopende muziekshow die ze samen met Willy Sommers presenteerde. Toen Sommers ontslagen werd bleef ze dat nog even alleen verder doen. Ze presenteerde ook ‘Puzzeltijd’ en ‘Lekker Thuis'.

In 2007 verlengde vtm haar contract niet. Ze had nog een korte politieke carrière bij Lijst Dedecker en werkte een tijdje voor Vitaya. Naar aanleiding van vijfentwintig jaar vtm lanceerde men het programma Tien om tegen de sterren op te zien. Het feit dat de commerciële omroep voor die gelegenheid Willy Sommers vanonder het stof haalde en Nathalie Meskens als presentatrice verkoos boven Anne De Baetzelier, schoot die laatste lichtelijk in het verkeerde keelgat.

Jo De Poorter

Jo De Poorter


Jo De Poorter was omroeper voor het toenmalige TV1 en heeft zowat alle tv-programma’s gepresenteerd die je maar kunt presenteren. Hij werkte bij de BRT, VTM en VT4 en in Nederland voor de publieke omroep, RTL 4 en SBS 6. De Poorter was ook te zien op de regionale zender voor Groot-Antwerpen, ATV. Op de radio was hij actief voor Studio Brussel, Radio Donna, Radio 1 en Radio 2.

In 2015 maakte hij zijn comeback op tv als presentator van Royalty, het welbekende programma over het koningshuizen dat ondertussen opgedoekt is. Tegenwoordig wordt af en toe nog eens zijn mening gevraagd als kenner van ons koningshuis.

Katja Retsin

Katja Retsin © photonews


Ook van Katja Retsin hoor of zie je maar weinig meer. Ze was in den beginne actief als presentatrice bij TMF, waarna ze overstapte naar de VRT. Ook daar nam ze in de omroepstersstoel plaats. Later ging ze programma’s als ‘De Nationale Test’, ‘De Rode Loper’ en ‘Eén jaar gratis’ presenteren. Na haar overstap naar vtm zagen we haar terug in ‘De Bachelor’ en ‘Voor de Show’. Daarna verdween ze van tv en ging ze kinderboeken schrijven.

Samen met haar schoonzus baatte ze jarenlang enkele kledingwinkels uit, maar in 2017 stapte ze daaruit. Dit jaar maakte ze haar debuut in een musical.

Zaki

Zaki © photonews


In de gloriejaren van Het Rad van Fortuin liep er nog een andere quiz op vtm: Cijfers en Letters. Presentator was Zaki, pseudoniem voor Jackie Dewaele, de vader van de broers Dewaele van 2Many DJ’s. Hij was naar vtm overgekomen nadat hij voor de BRT-radio had gewerkt. Zaki presenteerde ook Vierslag, maar dat programma flopte, en werd het gezicht van de Vlaamse versie van Lingo. In 2013 was hij opnieuw te horen in Zomerliefde, een programma op Radio 1. Als acteur speelde hij mee in onder meer Aspe en Flikken. Jackie is van alle markten thuis, want hij kwam ook aan de kost als onder andere cafébaas, dj, animator, acteur en journalist.

Sabine De Vos

Sabine De Vos


Sabine De Vos werkte jarenlang als omroepster voor TV1. De Droomfabriek, een showprogramma waarin ze wensen van kijkers liet uitkomen en dat ze samen met Rani De Coninck presenteerde, vormde het hoogtepunt van haar carrière. Ze was ook nog reporter voor Vlaanderen Vakantieland en presenteerde Spoorloos op VT4. Later surfte ze mee op de golven van de BV’s-in-de-politiek-rage werd ze schepen voor Open VLD in Sint-Martens-Latem. Tegenwoordig schrijft ze: er staan ongeveer vijftien boeken op haar naam, vaak avonturenromans voor jongeren.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook