Hollywoodgrapjas Ben Stiller blaast vijftig kaarsjes uit

Hollywoodgrapjas Ben Stiller blaast vijftig kaarsjes uit

Ben Stiller is vijftig geworden en dat mag niet ongemerkt voorbijgaan. De minzame Amerikaan tekende voor heel wat stompzinnige maar ook sterke rollen en deed menig kijker over de grond rollen van het lachen. Stiller is de zoon van twee comedians - Jerry Stiller en Anne Maera - en hij moest en zou dus een grapjurk worden.

Vallen en opstaan

Vallen en opstaan

In 1988 maakte Benjamin Edward Stiller zijn debuut in de bioscoop in de film ‘Fresh Horses’, maar dat werd meteen een flater. De critici kraakten het drama af en Stiller besloot het te proberen als schrijver voor de sketchshow ‘Saturday Night Live’. Ook dat lukte niet te best, want hij nam al na vijf weken de benen naar Los Angeles, omdat de sfeer achter de schermen van het populaire programma volgens hem ‘erg negatief’ was. Daar begon hij te werken aan The Ben Stiller Show, waarin hij hippe komieken als Bob Odenkirk en Janeane Garofalo opvoerde én een Emmy won, maar toch werd het programma al afgevoerd na twaalf afleveringen.

Culthit

Culthit

Vervolgens dook hij op aan de zijde van Winona Ryder en Ethan Hawke in ‘Reality Bites’, een romantische komedie die hij ook regisseerde en die alweer werd neergesabeld door de recensenten maar een culthit werd in het genre. Z’n volgende film als regisseur zou ‘Simple Plan’ worden, maar dat grapje ging niet door want er volgde een rondje bekvechten over het budget en dus besloot men er niet mee door te gaan. De luchtige tussendoortjes ‘Flirting with Disaster’ en ‘The Cable Guy’ volgden.

Doorbraak

Doorbraak

Maar Stiller mocht zich pas echt een ster noemen toen hij samen met Cameron Diaz en Matt Dillon mocht opdraven in ‘There’s something about Mary’. Alles draait om Ted, die in de middelbare school als de plaatselijke nerd door het leven ging. Hij kreeg het toch voor mekaar om de populaire Mary te strikken voor het bal, maar de date ging niet door aangezien Ted een pijnlijk ongelukje kreeg. Dertien jaar later is hij nog steeds verliefd op haar en huurt hij een privédetective in om haar op te zoeken.

Prijsbeest

Prijsbeest

De film werd genomineerd voor een hele waslijst aan prijzen: hij leverde onder meer twee Golden Globe-nominaties op. Vijftien awards werden daadwerkelijk binnengehaald, waaronder een People's Choice Award voor favoriete komedie en een American Comedy Award voor grappigste filmactrice (Diaz). Stiller won een MTV Movie Award voor ‘beste gevecht’ met Puffy, de hond.

Meet the Parents

Meet the Parents

In 2000 speelde Stiller in ‘Meet the Parents’ een geslaagde rol als Greg Focker, die zijn vriendin Pam ten huwelijk wil vragen. Daarvoor heeft hij wel de goedkeuring nodig van haar ouders en het lijkt vooral haar vader Jack te zijn die een probleem vormt. Greg verzint een paar leugentjes om bestwil om beter over te komen, maar Jack is een ex-CIA-medewerker en doorziet hem als geen ander. Lachen, gieren, brullen met Stiller, Robert De Niro als wantrouwende vader en huiskat Jinx, dus. Het werd zo’n succes dat er twee vervolgfilms kwamen: ‘Meet the Fockers’ en ‘Little Fockers’. Dat jaar trouwde Ben in het echte leven met collega-actrice Christine Taylor, met wie hij twee kinderen heeft.

Doldwaze en iets serieuzere rollen

Doldwaze en iets serieuzere rollen

Stiller staat vooral bekend als een heerschap dat gekke bekken opzet in zijn films, maar eigenlijk wisselt hij doldwaze komische escapades zoals in 'Zoolander' - een satirische knipoog naar de mode-industrie - af met iets serieuzere rollen zoals die van beschermende vader in ‘The Royal Tenenbaums’ van Wes Anderson. In de remake van 'Starsky & Hutch' vormde hij een succesvol komisch duo met Owen Wilson.

En daar kwam Polly

En daar kwam Polly

‘Along Came Polly’ werd alweer een schot in de roos. Zijn tegenspeelster heette dan ook Jennifer Aniston. Reuben betrapt zijn vrouw Lisa op huwelijksreis met de gluiperige Franse duikinstructeur Claude. Uit met de pret en terug naar huis, waar hij z’n ex-klasgenote Polly ontmoet. Tussen die twee zou het wel eens wat moois kunnen worden …

The Secret Life of Walter Mitty

The Secret Life of Walter Mitty

‘The Secret Life of Walter Mitty’ is misschien wel de beste film van Ben Stiller. Hij is gebaseerd op een boek dat in 1947 al eens werd verfilmd. Een goed geacteerde komedie waarbij je onmogelijk nors kunt blijven kijken, zeg maar. Walter Mitty heeft een doordeweekse baan bij Life Magazine. Hij zit constant te dagdromen achter zijn bureau en heeft een oogje op zijn collega Cheryl. Walter krijgt een kans om zichzelf te bewijzen als er bij het magazine banen op de tocht staan en het negatief van een belangrijke foto, dat verloren geraakt is, het hachje van het blad kan redden. Hij reist heel de wereld rond om de fotograaf te vinden.

Succesvolle reeks

Succesvolle reeks

'Night at the Museum' werd ook zo’n kassucces. Larry werkt als nachtwaker in het Natuurhistorisch Museum. Het lijkt hem een makkelijk baantje, tot hij erachter komt dat een eeuwenoude vloek de ‘bewoners’ van het museum iedere nacht tot leven wekt, wat wilde taferelen oplevert. Het succes noopte de makers - je kan het al raden - tot twee vervolgfilms: 'Night at the Museum: Battle of the Smithsonian' en 'Night at the Museum: Secret of the Tomb'. Tussendoor verdiende hij ook een aardig zakcentje met ‘Tropic Thunder’, ‘Tower Heist’ en ‘The Watch’.

Zoolander 2

Zoolander 2

Het volgende grote project van Stiller is wellicht de tweede Zoolander-film, die we binnen enkele maanden mogen verwachten. Stiller en Owen Wilson gaven in het voorjaar alvast een voorproefje: ze mochten de film aankondigen door mee te lopen op de catwalk van het modehuis Valentino.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook