Diane Keaton is 70 geworden

Diane Keaton is 70 geworden


Diane Keaton blies op 5 januari 70 kaarsjes uit, en dat kunnen we niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Fotografie is haar hobby en ze regisseerde ook al een paar films, maar ze staat toch vooral te boek als een rasactrice die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan. Een overzicht van haar opmerkelijkste rollen.

The Godfather

The Godfather


Diane speelde een rol in wat men als één van de beste films ooit beschouwt: ‘The Godfather’.  Ze kruipt in de huid van Kay, een onderwijzeres en het vriendinnetje van Michael Corleone. Kay denkt dat ze op het punt staat om te trouwen met een nette jongen die braaf zijn legerdienst volbrengt, maar later zal ze door het leven gaan als de ‘first lady’ van één van de machtigste maffiafamilies uit New York.

Annie Hall

Annie Hall


Komiek Alvy Singer en zijn vriendin zijn twee neuroten die een onmogelijke relatie hebben en zich afvragen hoe het zo ver is kunnen komen. Da’s zo’n beetje het verhaal van 'Annie Hall', een even bekende als bejubelde film van Woody Allen. De film zit vol grappen, snedige opmerkingen en kritiek op de snobistische New Yorkse kunstwereld. Singer probeert zich staande te houden in de showbizzwereld en moet de teloorgang van zijn relatie met lede ogen aanzien. Zijn vriendin Annie Hall - een rol van Diane Keaton - dompelt zich onder in de wereld van muziek, drugs en wilde feestjes.

Modetrend

Modetrend


Keaton en Allen hadden een relatie en er werd beweerd dat ‘Annie Hall’ autobiografisch was. De regisseur heeft dat altijd ontkend. Hoe dan ook: het werd Allens doorbraakfilm en het leverde Oscars voor beste film, beste regisseur, beste script en beste actrice op (voor Diane Keaton dus) op. De ietwat veromfaaide mannenkleding - compleet met stropdas - die Keaton in de film droeg werd zelfs even een modetrend.

Looking for Mr. Goodbar

Looking for Mr. Goodbar


Een film over een vrouw die overdag lesgeeft en ‘s avonds al dan niet in beschonken toestand willekeurige mannen in bars oppikt: het was in de jaren zeventig een gevoelige zaak. Er waren een hoop actrices in de running voor de hoofdrol, maar regisseur Richard Brooks koos voor Diane Keaton. Hij baseerde zich op een boek van Judith Rossner, die op haar beurt de mosterd haalde bij de moord op onderwijzeres Rosean Quinn. Ook Richard Gere en Tom Berenger spelen een rol in de prent.

Manhattan

Manhattan


Ook in één van de bekendste films van Woody Allen speelt Diane Keaton een hoofdrol. We hebben het dan uiteraard over ‘Manhattan’. Isaac, een scenarioschrijver voor komedies, is al twee keer gescheiden en heeft een verhouding met de zeventienjarige Tracy. Isaacs vriend Yale heeft een buitenechtelijke relatie met Mary. Wanneer Isaac en Mary elkaar ontmoeten zijn ze elkaars tegenpolen, maar ze blijken elkaar ook goed aan te vullen. Als de relatie tussen Yale en Mary op een sisser uitdraait, lijkt Isaac vrij om iets met haar te beginnen. Ondertussen probeert hij z'n ex-vrouw Jill te overtuigen om geen boek te schrijven over hun vroegere huwelijk.

Mary

Mary


Na de opnames bazuinde Allen rond dat hij de film een beetje met tegenzin had geregisseerd, maar commercieel gezien werd het wel zijn beste. Een romantische film en een ode aan New York, met Diane Keaton in een glansrol als Mary.

Reds

Reds


In 1981 was Diane te zien in ‘Reds’, een film van Warren Beatty, met wie ze ook een relatie had. De film is gebaseerd op de carrière van de communistische journalist John Reed. Beatty speelt zelf de hoofdrol, Keaton is te zien als Louise, een schrijfster. Verder duiken ook Jack Nicholson en Gene Hackman op.

Father of the Bride

Father of the Bride


Een ontspannend filmpje, ideaal voor een regenachtige avond: zo kunnen we ‘Father of the Bride’ wel omschrijven. Diane krijgt hier Steve Martin als tegenspeler. Lachen, gieren, brullen met haar als de kalme en berekende moeder van de bruid en Steve Martin als pa die het koud zweet krijgt in de wetenschap dat zijn dochter in het huwelijksbootje stapt.

The First Wives Club

The First Wives Club


Drie vrouwen die door hun man in de steek werden gelaten voor een jonger exemplaar: da’s de plot van ‘The First Wives Club’. Keaton schittert naast Goldie Hawn en Bette Midler, maar de opnames liepen niet altijd van een leien dakje. Goldie Hawn nam na drie draaidagen de benen: ‘Het leek me een beetje te veel een feministisch pamflet. De vrouwen waren allemaal heiligen en de mannen zonder uitzondering karikaturen. Ik heb gezegd dat ik daaraan niet wilde meedoen. Diane Keaton en Bette Midler waren het gelukkig volledig met me eens en ik keerde terug omdat er wat meer zelfspot en relativering in de film werden opgenomen’, vertelde Goldie daarover. Hoe dan ook werd het een gigantisch succes.

Something’s Gotta Give

Something’s Gotta Give


De combinatie Diane Keaton en Jack Nicholson, dat moest wel vonken geven. En zo geschiedde in Something’s Gotta Give. Jack neemt de rol van Harry Langer voor zijn rekening. Die heeft een succesvolle baan in de muziekwereld en heeft meestal relaties met jongere vrouwen. Hij is op bezoek in het huis van Erica (Keaton) - de moeder van zijn nieuwste verovering - wanneer hij een hartaanval krijgt. Aangezien zijn vriendin de stad in is, is hij aangewezen op Erica en zijn dokter. Al snel blijkt dat zowel hij als de dokter iets voelen voor haar. Hilarisch en briljant tegelijkertijd.

And So It Goes

And So It Goes


Een paar jaar geleden was Diane samen met Michael Douglas te zien in ‘And so it goes’, over de egocentrische makelaar Oren die een levensles krijgt van zijn buurvrouw Leah. Die romantische komedie kreeg voornamelijk negatieve kritieken, maar voor een avondje schaamteloos entertainment zit je wel goed.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook