8 legendarische Canvasreeksen

8 legendarische Canvasreeksen


Op Canvas kan je dezer dagen kijken naar de nieuwe komische serie Clinch. Het is een zesdelige reeks van op zichzelf staande verhalen waarin telkens drie personages met elkaar worden geconfronteerd. Het noodlot brengt hen samen in een penibele situatie waarin ze volledig op elkaar zijn aangewezen. De serie werd geschreven door Roy Aernouts, die hulp kreeg van Herwig Ilegems en Wim Helsen. Roy Aernouts, Wim Helsen en Nico Sturm spelen de hoofdrollen. De uitstekende gelegenheid om een paar andere grappige, originele of ondergewaardeerde Canvasreeksen vanonder het stof te halen.

Bekijk Clinch live vanop afstand of neem op met Proximus TV

Anneliezen

Anneliezen © VRT


Anno 2010 stalen Tine Embrechts en Karlijn Sileghem de show in Anneliezen, een fictief praatprogramma dat werd gepresenteerd door twee vrouwen die van wanten wisten. Enkele vertrouwde rubrieken waren ‘De onredelijke ex van de week’, ‘de Annelies van de week’, ‘de man in de onderbroek’, ‘Plurielle en Maladie’ en ‘Depriland’ (die laatste sketch speelde zich steevast af in het gelijknamige pretpark). De meningen over het programma waren nogal uitgesproken: de ene vond het vreselijk, de andere geniaal.

Duts

Duts © VRT


Maar Duts was misschien wel de meest opmerkelijke Canvasserie uit datzelfde jaar. De avonturen van de Kempische Walter Duts, met verve vertolkt door Herwig Ilegems, besloegen 7 afleveringen. Tania Kloek, de helaas te vroeg overleden Greta Van Langendonck, Peter Van den Eede en Kim Hertogs draafden op in de reeks. Er waren gastrollen voor onder meer Matthias Schoenaerts en zowaar ook voor Karl-Heinz Lambertz, de toenmalige minister-president van de Duitstalige Gemeenschap.

In de Gloria

In de Gloria

In de Gloria was een fictief reportagemagazine met een knipoog dat Jan Eelen maakte voor Woestijnvis. Sien Eggers, Lucas Van den Eynde, Frank Focketyn, Wim Opbrouck, Tom Van Dijck, Tania Van der Sanden en An Miller bezorgden menig kijker een lachkramp met hun uit het leven gegrepen sketches. De reeks trok aanvankelijk niet zo’n groot publiek, maar later werd het een culthit.

Het Peulengaleis

Het Peulengaleis © VRT

Het Peulengaleis was een spin-off van het legendarische absurde radiosketchprogramma ‘Het Leugenpaleis’. Bart Peeters en Hugo Matthysen bedachten al dat fraais. Er werd al eens een poging ondernomen om een televisieversie van ‘Het Leugenpaleis’ te maken op vtm. Dat programma werd ‘De Liegende Doos’ genoemd, maar was geen succes. ‘Het Peulengaleis’ deed het beter. Onder andere Clement Peerens en Jos Bosmans waren al bekend bij het radiopubliek, maar voor tv werden ook totaal nieuwe personages bedacht, zoals de Gamma-homo’s en Petrik en Jehaan.

Kijk eens op de doos

Kijk eens op de doos


In 2013 overleed Patrick De Witte. De bekende columnist, hoofdredacteur van P Magazine en producent van tv-programma’s maakte voor Canvas onder andere Spike en Kijk Eens op de Doos. Gelijkaardige sketchprogramma’s, al was ‘Kijk eens op de Doos’ iets milder van humor en daardoor een beetje toegankelijker dan de illustere voorganger.

Bevergem

Bevergem © Photonews


De kijkcijfers van het vernieuwde Canvas vielen aanvankelijk wat tegen, maar toen kwam Bevergem: de eerste aflevering van de reeks rond Freddy De Vadder die neerstrijkt in het verzonnen West-Vlaamse dorpje met z’n inwoners wiens kleine kantjes worden uitvergroot, kon rekenen op  618 000 kijkers. ‘De meest kleurrijke en originele personages in jaren’, klonk het in de commentaren. Freddy De Vadder en Wannes Capelle werkten zes jaar lang aan de reeks. Er komt geen tweede serie omdat ze de hype in stand willen houden. Nu zullen we nooit weten wat nurfen is.

De Vloek van Vlimovost

De Vloek van Vlimovost © VRT


Neem Spike en Kijk eens op de Doos, rammel ze eens goed door elkaar en voeg een beetje brutaliteit toe: zo pakte Patrick De Witte het aan met De Vloek van Vlimovost, een serie die de absurde humor een nieuwe dimensie gaf met onder meer het wilde westen en de antieke oudheid als achtergrond.


Red Sonja

Red Sonja © Photonews


Sien Eggers speelde in ‘Red Sonja’ een vrouw van middelbare leeftijd die in een virtuele wereld de identiteit aanneemt van de verleidelijke, assertieve Sonja, een rol van Charlotte Vandermeersch. In het echte leven probeert ze samen te leven met de bijzondere bewoners van haar appartementsgebouw.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook