De Oscars: and the winners are …

De Oscars: and the winners are … © Photonews

De Academy Awards zijn weer uitgereikt. Hebben Leonardo DiCaprio en Ennio Morricone eindelijk gekregen wat ze verdienen? Wie ging met de Oscar voor beste film aan de haal en wie werden de beste actrice en acteur? Een overzicht van de winnaars!

Beste film

Beste film

Spotlight ging enigszins verrassend maar zeker verdiend aan de haal met het beeldje voor beste film. Rachel McAdams, Mark Ruffalo en Michael Keaton schitteren in het verhaal van het spotlight-team van de krant The Boston Globe. Zij legden een omvangrijk kindermisbruikschandaal binnen de katholieke kerk bloot en kregen er de Pullitzerprijs voor. Ook de Oscar ‘beste originele scenario’ was voor Spotlight.

Eindelijk

Eindelijk

Leonardo DiCaprio heeft eindelijk z’n Oscar beet: die kaapte hij weg voor zijn doorleefde rol in The Revenant. De acteur was er uiteraard erg gelukkig mee. Alejandro Gonzalez Iñárritu - die de film regisseerde - werd uitgeroepen tot beste regisseur. Ook de beste cinematografie-Oscar ging naar ‘The Revenant’.

Bekijk Blood Diamond, Shutter Island, Inception en andere films met Leonardo DiCaprio op Proximus TV. Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening

Lees ook: De beproevingen die Leonardo DiCaprio moest doorstaan voor zijn nieuwe film The Revenant

Lees ook: Close-up: Leonardo DiCaprio

Beste actrice

Beste actrice © Photonews

Brie Larson won de Oscar voor beste actrice. Die kreeg ze voor haar rol in Room. Da’s een verfilming van het gelijknamige boek waarin een jonge vrouw opgesloten zit in het huis van een verkrachter. Brie stak Saoirse Ronan (Brooklyn), Cate Blanchett (Carol), Jennifer Lawrence (Joy) en Charlotte Rampling (45 Years) de loef af.

Beste bijrol

Beste bijrol

De Oscars voor beste bijrol gingen naar Alicia Vikander (The Danish Girl) en naar Mark Rylance (in de sterke spionagethriller ‘Bridge of Spies’)

Beste documentaire

Beste documentaire

Eerlijk en ontroerend: zo werd de documentaire Amy over Amy Winehouse door recensenten genoemd. Het relaas van het bewogen leven van de veel te vroeg overleden zangeres werd terecht bekroond met een Oscar voor beste documentaire.

Beste filmmuziek

Beste filmmuziek © Photonews

Ennio Morricone heeft op 87-jarige leeftijd zijn eerste muziek-Oscar gewonnen. Hij sleepte het beeldje voor beste originele muziek in de wacht voor The Hateful Eight van Quentin Tarantino. Morricone componeerde al meer dan 450 soundtracks. Hij werd al vijf keer genomineerd, maar greep telkens naast een Oscar. Nu heeft-ie ‘m dus eindelijk te pakken.

Beste originele lied

Beste originele lied © Photonews

James Bond was ook aan het feest. Samen met Sam Smith, want ‘Writings on the Wall’- het titelnummer van ‘Spectre’ - kreeg de Oscar voor beste filmsong.

Beste niet-Engelstalige film

Beste niet-Engelstalige film

Son of Saul toont twee dagen uit het leven van Saul Ausländer, een Hongaarse jood en gevangene in Auschwitz. Goed voor de Oscar Beste niet-Engelstalige film.

Beste animatiefilm

Beste animatiefilm

In Binnenstebuiten - originele titel: Inside Out - staan de emoties van een kind centraal. De hersenen van Riley vormen een kleurrijk geheel met een controlekamer als centrum. De figuurtjes Vreugde, Verdriet, Angst, Walging en Woede zitten aan de knoppen van het bedieningspaneel in haar hoofd. Dat originele uitgangspunt was goed voor het beeldje beste animatiefilm.

Veelvraat

Veelvraat

Over naar de zegetocht van ‘Mad Max: Fury Road’ dan. Tom Hardy, Charlize Theron en regisseur George Miller mochten zich verheugen op de Oscars voor beste geluidsmontage, beste geluidsmix, beste productieontwerp, beste filmmontage, beste kostuumontwerp en beste make-up en haarstyling. Alstublieft!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook