Robin Wright, topactrice aan zet in House of Cards

Robin Wright, winnares van een Golden Globe en genomineerd voor een Emmy Award, keert terug als president van de Verenigde Staten in het zesde en laatste seizoen van de award-winnende en baanbrekende serie House of Cards.

Robin Wright, topactrice aan zet in House of Cards © Photonews - Nils Jorgensen


Na de dood van Frank Underwood neemt Claire Underwood de macht over in het laatste seizoen van de topserie House of Cards. Alle afleveringen van House of Cards S6 zijn vanaf 2 november beschikbaar op Netflix. Ontdek hier hoe Robin Wright uitgroeide tot een van de leading ladies in Hollywood!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze serie rechtstreeks op je tv-scherm (menu 'op aanvraag' > series of via het kanaal 204)!

Santa Barbara

Santa Barbara © NBC


Robin Wright brak door als Kelly Capwell in de soap Santa Barbara, een rol die ze speelde van 1984 tot 1988. De serie werd drie keer genomineerd voor de Emmy Awards en Wright zelf werd genoemd als een van de meest veelbelovende actrices.

The Princess Bride

The Princess Bride © Act III Communications


In 1987 maakte ze de overstap naar het witte doek met een hoofdrol in de romantische avonturenfilm The Princess Bride.

Een grootvader leest zijn zieke kleinzoon het verhaal voor van Prinses Buttercup en haar geliefde, de stalknecht Westley (Cary Elwes). Nadat zij elkaar eeuwige trouw hebben gezworen, krijgt de prinses het nieuws dat haar grote liefde tijdens een zeereis vermoord is door een bende piraten. Prinses Buttercup is ervan overtuigd dat ze nooit nog van iemand anders zal kunnen houden. Vijf jaar later wordt de prinses ontvoerd door een stel boeven, in opdracht van de duistere prins Humperdinck (Chris Sarandon), die haar tot zijn bruid wil maken. Maar een mysterieuze man in het zwart komt haar te hulp...

Forrest Gump

Forrest Gump © Paramount Pictures


Na The Princess Bride volgden rollen naast Jason Patric in Denial, met Sean Penn in State of Grace, met Aidan Quinn in The Playboys en met Robin Williams in Toys. Met Forrest Gump uit 1994 met Tom Hanks had ze een echte blockbuster te pakken. Voor haar rol van Jenny Curran werd ze genomineerd voor de Golden Globes. De film was ook goed voor zes Oscars.

Hoewel Forrest Gump geestelijk is achtergebleven, heeft hij een boeiend leven waar velen alleen maar van kunnen dromen. Hij scoort als sportman, is in Vietnam een oorlogsheld en schopt het tot miljonair. Zonder het echt te beseffen, speelt hij een grote rol bij belangrijke gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis. Hij ontmoet tal van beroemdheden, maar Forrest heeft vooral oog voor zijn jeugdliefde Jenny...

She’s so Lovely

She’s so Lovely © Miramax


In 1996 was Wright te zien naast Morgan Freeman in Moll Flanders, naar het boek van Daniel Defoe. Daarna deelde ze het scherm met Sean Penn, ondertussen haar echtgenoot, in het drama She’s so Lovely. De rol leverde haar een nominatie op voor de Screen Actors Guild Awards als beste actrice. De film, met ook rollen voor John Travolta en James Gandolfini, gaat over twee mannen die strijden om dezelfde vrouw. Penn won voor zijn rol de prijs van beste acteur op het filmfestival van Cannes.

Message in a Bottle

Message in a Bottle © Bel Air Entertainment


In 1999 scoorde Wright nogmaals bij het grote publiek met het romantische drama Message in a Bottle, naar de gelijknamige roman van Nicholas Sparks. Ze deelt er het scherm met Kevin Costner, op dat moment een echte superster. Ondanks het succes bij het publiek, kreeg de film negatieve reacties bij de filmpers.

Theresa Osborne, een jonge alleenstaande moeder, vindt een aangespoelde fles op het strand. De fles bevat een hartstochtelijke brief die Theresa raakt en ze besluit de tekst te publiceren in de krant waarvoor ze werkt. Theresa is geïntrigeerd door de schrijver en ze gaat naar hem op zoek. Na enig speurwerk ontdekt ze dat het gaat om Garret Blake uit North Carolina, een restaurateur van zeilboten wiens echtgenote op tragische wijze om het leven is gekomen. De vonk slaat meteen over, maar Theresa verzwijgt dat ze Garrets brief heeft gelezen...

Unbreakable

Unbreakable © Touchstone Pictures


In 2001 was ze te zien in de fantasy-thriller Unbreakable van M. Night Shyamalan, waar ze de echtgenote speelt van David Dunn (Bruce Willis). Na de hype van The Sixth Sense werd ook deze film van Shyamalan een succes bij pers en publiek.

Veiligheidsagent David Dunn raakt betrokken bij een treinongeval. Op miraculeuze wijze overleeft hij als enige de ramp, zonder er zelfs maar een schrammetje aan over te houden. Voor de 131 andere passagiers was het ongeval fataal. Kort daarop wordt hij benaderd door de mysterieuze Elijah Price (Samuel L. Jackson), eigenaar van een stripwinkel en ook wel 'Mr. Glass' genoemd omwille van zijn fragiele botten. Hij beweert in David zijn tegenpool te hebben gevonden. Aanvankelijk hecht David niet al te veel belang aan Elijah's theorieën, maar bij nader inzien is David inderdaad nog nooit ziek of gewond geweest en is hij sterker dan normaal. Het lijkt wel alsof hij inderdaad een soort van superheld is.

The Girl with the Dragon Tattoo

The Girl with the Dragon Tattoo © Photonews


Na rollen in The Pledge van Sean Penn, Breaking and Entering van Anthony Minghella, State of Play met Russell Crowe, The Conspirator van Robert Redford en Moneyball met Brad Pitt was ze in 2011 te zien in de Amerikaanse remake van Stieg Larssons gelijknamige roman The Girl with the Dragon Tattoo, door David Fincher.

De Zweedse journalist Mikael Blomkvist (Daniel Craig) en de mysterieuze Lisbeth Salander (Rooney Mara) onderzoeken een onopgeloste verdwijningszaak. Harriet, de nicht van de 82-jarige ondernemer Henrik Vanger, verdween in de zomer van 1966. Naarmate het onderzoek vordert, komen steeds meer duistere geheimen van de machtige ondernemersfamilie aan het licht ...

The Girl with the Dragon Tattoo is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

House of Cards

House of Cards © Photonews


Sinds ze de rol speelt van Claire Underwood in Netflix serie House of Cards rijgt Robin Wright de nominaties voor de Golden Globes en de Emmy Awards aan elkaar. Het zesde en laatste seizoen is nu beschikbaar op Netflix.

House of Cards vertelt het verhaal van Frank Underwoord, een genadeloos en ambitieus politicus in Washington D.C. Zijn geheime wapen? Zijn prachtige, ambitieuze en even sluwe vrouw, Claire. Door middel van intimidatie en manipulatie bereiken ze hun doel, met de nodige chaos in het leven van andere mensen als gevolg.

Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Everest

Everest © Photonews


In 2015 was Wright te zien in het biografische drama Everest met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol. De film was de openingsfilm van het filmfestival van Venetië.

In 1996 wagen twee teams zich ondanks de slechte weersvoorspellingen aan een klimexpeditie naar de top van de Mount Everest. De journalist Jon Krakauer begeleidt de teams om verslag uit te brengen over de commerciële uitbuiting van 's werelds gevaarlijkste berg. Maar tijdens de barre tocht worden de bergbeklimmers geconfronteerd met zwaar stormweer. Wat volgt, is een uitputtende overlevingsstrijd. Gebaseerd op waargebeurde feiten.


Wonder Woman

Wonder Woman © Isopix


Vorig jaar was Wright als generaal Antiope te zien in de succesvolle superheldenfilm Wonder Woman van Patty Jenkins. Antiope is de tante en mentor van Diana (Gal Gadot). In 2020 wordt een sequel op de film verwacht waarin Wright haar rol zal hernemen.

Diana is een Amazoneprinses die voorbereid wordt op haar taak als koningin. Wanneer ze op een dag de gestrande Amerikaanse piloot Steve Trevor op haar eiland aantreft, bericht die over oorlogen en conflicten in de hele wereld. Diana volgt Steve naar Londen en bestrijdt er als de superheldin Wonder Woman alle kwaad en onrecht. Ze beschikt over bovenmenselijke krachten en kan zelfs vliegen. Haar geheime wapen is de lasso der waarheid, waarmee ze iedereen dwingt om de waarheid te spreken...

Blade Runner 2049

Blade Runner 2049 © Isopix


Nog in 2017 speelde Robin Wright een van de bijrollen in Blade Runner 2049, het lang verwachte vervolg op de cultfilm van Ridley Scott uit 1982. De film van Denis Villeneuve was goed voor vijf Oscarnominaties en won die voor beste visual effects en cinematografie. Wright speelt de rol van inspecteur Joshi.

2049. Dertig jaar nadat Blade Runner Rick Deckard een groep van vier replicanten moest opsporen, ontdekt de nieuwe Blade Runner K toevallig een geheim dat de door gewetenloze concerns geregeerde maatschappij verder kan ontwrichten. K moet naar Deckard op zoek, in de hoop dat de voormalige Blade Runner hem wil bijstaan om erger te voorkomen. Die zoektocht verloopt evenwel niet van een leien dakje.

Privé

Privé © Photonews - Alain Benainous


Van 1986 tot 1988 was Wright getrouwd met acteur Dane Witherspoon, die ze had leren kennen op de set van Santa Barbara.

In 1989 leerde ze dan Sean Penn kennen na zijn scheiding met Madonna. Het koppel kreeg twee kinderen samen: dochter Dylan Francis (1991) en zoon Hopper Jack (1996). Daardoor moest ze rollen afslaan in Robin Hood: Prince of Thieves en The Firm. Na een tijdelijke breuk stapte het koppel in 1996 in het huwelijksbootje. In 2009 gingen Penn en Wright uit elkaar.

Sindsdien was Wright tot twee keer toe verloofd met acteur Ben Foster, maar ook die relatie hield niet stand.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook