5 redenen om Black te bekijken

5 redenen om Black te bekijken


De jonge Mavela is lid van de jeugdbende Black Bronx. Ze ontmoet Marwan op het politiebureau. De twee beginnen al gauw een relatie. De jongen is echter lid van de rivaliserende 1080-ers. Kiezen ze voor trouw aan hun bende of aan elkaar? 5 redenen waarom je dit beklijvend relaas van de hand van regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah zeker moet bekijken!

Met Martha Canga Antonio, Aboubakr Bensahi, Emmanuel Tahon, ...

Black is beschikbaar in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV. Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening.

Acteurs

Acteurs


El Arbi en Fallah plukten hun actrices en acteurs bijna letterlijk van straat of van de studiebanken en dat bleek een bijzonder geslaagde zet. De jonge Martha Canga Antonio werd zonder enige acteerervaring geselecteerd voor de rol van bendelid Mavela, terwijl ze nog volop bezig was met haar studies communicatiemanagement. De prijs voor beste actrice op het Black Nights-filmfestival en een nominatie als rijzende ster tijdens het filmfestival van Berlijn waren het resultaat. Ook haar tegenspeler Aboubakr Bensaihi, die de rol van Marwan voor zijn rekening neemt, deed het verre van slecht.

Rauw en gewelddadig

Rauw en gewelddadig


‘Black’ is een geslaagde verfilming van de boeken van Dirk Bracke. Het is een Romeo en Julia-verhaal maar doetjes kiezen best iets anders om naar te kijken: dit is geen toeristisch reclamefilmpje voor Brussel, maar een prent vol geweld en misdaad met een rauwe, brutale blik op de hoofdstad. Bijwijlen moet de kijker toch even slikken: een hoop gebroken botten en een groepsverkrachting waarbij de omstaanders laten begaan stemt tot nadenken. Een keihard, ongecensureerd beeld van de bendewereld waar ze zich heus niet enkel bezighouden met het stelen van iPhones, dus. Al worden de misdaden allesbehalve verheerlijkt.

Realistisch

Realistisch


De makers hebben hun bewondering voor Amerikaanse gangsterfilms van bijvoorbeeld Martin Scorsese nooit onder stoelen of banken gestoken en lieten zich er dus ook door bëinvloeden. Bovendien wilden ze een film afleveren die dicht bij de Brusselse benderealiteit stond en dat is aardig gelukt. Iedereen herinnert zich nog wel dat er gevreesd werd voor rellen toen de film z’n intrede maakte in de zalen, maar buiten een paar schermutselingen in de Brusselse Kinepolisbioscoop bleef dat gelukkig allemaal binnen de perken. Helaas vond men het in Frankrijk nodig om de vertoning van ‘Black’ te verbieden, ook al uit angst voor onlusten. Wel allemaal extra reclame voor de film, natuurlijk.

Muziek

Muziek


De soundtrack werd op minutieuze wijze samengesteld en weerspiegelt de vaak grimmige sfeer in de film perfect, al dient gezegd dat je wel van Franstalige hiphop moet houden. Er zit ook een schitterende cover van ‘Back to Black’ van Amy Winehouse in.

Een goede mix

Een goede mix


Tussen alle lof door kreeg de film wel eens het verwijt ‘te veel Hollywood’ te zijn, anderen zien het dan weer als een bevrijding dat men zich niet krampachtig vastklampt aan Belgische filmclichés. Brussel speelt in ieder geval een hoofdrol in ‘Black’ en de romantiek die eraan te pas komt kan het geweld misschien niet echt verzachten, maar is wel een welkome afwisseling die de balans een beetje in evenwicht moet houden.

Black is beschikbaar in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV. Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook