Prince op het witte doek: de meest memorabele momenten

De wereld heeft opnieuw afscheid moeten nemen van een creatief icoon. His Purple Highness is niet meer. De muzieklegende werd afgelopen donderdag 21 april dood aangetroffen in Paisley Park, zijn landgoed in Minnesota.

Prince op het witte doek: de meest memorabele momenten © Photonews

Prince Rogers Nelson overleed op 57-jarige leeftijd. Veel te vroeg!Prince had grote hits met nummers als When Doves Cry, Let's Go Crazy, Controversy, Purple Rain en 1999. Hoewel hij altijd herinnerd zal worden door zijn muziek, verdiende hij ook zijn sporen in de filmwereld als acteur, regisseur en componist. Een overzicht van memorabele filmmomenten met een memorabele prins.Soms sneeuwt het in april. Rust zacht, Your Royal Badness.

Purple Rain (1984)

Purple Rain (1984) © Purple Rain key art


Onvergetelijk. Purple Rain is een dramatische muziekfilm uit 1984, geregisseerd door Albert Magnoli, waarin Prince zijn filmdebuut maakt. Hij won zijn eerste en enige Oscar voor de gelijknamige soundtrack van de film.

Prince speelt de rol van The Kid, een jonge muzikant die af te rekenen krijgt met een tumultueus leven thuis, een rivaliserende zanger, een ontluikende liefde en een band die ontevreden is wanneer hij naam begint te maken.
Under The Cherry Moon (1986)

Under The Cherry Moon (1986) © Under The Cherry Moon


Twee jaar na het succes van Purple Rain volgde de muziekfilm Under The Cherry Moon. Prince regisseerde deze muziekfilm en nam ook zelf een van de hoofdrollen voor zijn rekening.

In Under The Cherry Moon zien we Prince en Jerome Benton als gigolo’s die vooral oog hebben voor rijke Franse vrouwen. Kristin Scott Thomas speelt de rol van een rijke erfgename die het hart van de prins steelt. De film was een flop en kreeg zeven nominaties voor de Razzie Awards.


Sign O’ The Times (1987)

Sign O’ The Times (1987) © Isopix


Een jaar na Under The Cherry Moon gaat Prince opnieuw in de regisseursstoel zitten: deze keer voor de concertfilm Sign O’ The Times. Naar verluidt wilde hij met deze film de aanvankelijk eerder kwakkelende verkoop van het gelijknamige album opkrikken. In de documentaire zien we Prince en zijn band aan het werk tijdens de Europese Sign O’ the Times Tour. Drumster Sheila E. is prominent aanwezig.Batman (1989)

Batman (1989) © Batman


Met Batman, het elfde album van Prince, maakte hij met succes een soundtrack voor de gelijknamige film van Tim Burton.

De soundtrack bevat onder meer Batdance, een nummer dat op het laatste nippertje werd toegevoegd als vervanging van een ander nummer en waarmee Prince later zijn vierde nummer 1-hit scoorde. Zowel de film als de soundtrack waren een groot succes.


Graffiti Bridge (1990)

Graffiti Bridge (1990) © Graffiti Bridge key art


Ook het volgende album, Graffiti Bridge, was een soundtrack. Voor de film Graffiti Bridge ging Prince aan de slag als schrijver, regisseur, acteur en dus ook componist.

Graffiti Bridge is de opvolger van Purple Rain. In dit rockdrama zien we hoe Prince als Revolution-frontman The Kid alles uit de kast haalt om zijn nachtclub Glam Sam van de ondergang te redden. De film deed het niet bijzonder goed, maar het album had wel succes.Nothing Compares to You en Pretty Woman (1990)

Nothing Compares to You en Pretty Woman (1990) © Nothing Compares to You
Nothing Compares to You en Pretty Woman (1990)


Na Graffiti Bridge volgden er geen langspeelfilms meer, maar hij is te horen in tal van films, video’s en series. In 1990 schreef hij onder meer Nothing Compares to You, een nummer waarmee Sinnead O’Connor scoorde.Datzelfde jaar zorgde zijn muziek voor een beroemde scène in de romantische komedie Pretty Woman, met Julia Roberts en Richard Gere: la Roberts in een bubbelbad, kwelend op de tonen van Kiss.

Get Off (1991)

Get Off (1991) © Photonews


In 1991 regisseerde Prince zijn muziekvideo Get Off, onder meer met hemzelf, Lori Werner (Diamond) en Robia LaMorte (Pearl).Memorabel: in 'Gett Off' beschreef hij zijn "23 standjes tijdens een onenightstand". Opmerkelijk, want de laatste jaren van zijn leven was hij een Getuige van Jehova en wiste hij alle expliciete verwijzingen naar seks uit zijn repertoire.

Showgirls (1995)

Showgirls (1995) © Photonews


In de film is hij niet te zien, maar Prince schreef wel twee nummers voor Paul Verhoevens Showgirls: 319 en Ripopgodezippa.


Girl 6 (1996)

Girl 6 (1996) © Photonews


In 1996 gebruikte Prince zijn talent voor Spike Lee’s Girl 6, een komedie met een sterrencast over een beginnende actrice die van ellende een job aanneemt als telefoonseksoperator. De muziek van Prince zorgt voor de perfecte soundtrack bij de film.


Happy Feet (2006)

Happy Feet (2006)


In 2006 kreeg Prince een nominatie voor de Golden Globes en de Grammy’s voor zijn “Song of the Heart” in de soundtrack van de animatiefilm Happy Feet. Met stemmen van Nicole Kidman, Elijah Wood, Hugh Jackman en Robin Williams.


Rush Hour 3 (2007)

Rush Hour 3 (2007)


Onvergetelijk: in de openingsscène van Rush Hour 3 brengt Chris Tucker een geweldige versie van Princes Do Me, Baby: op straat, terwijl hij het verkeer staat te regelen.


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook