Wat als je man ineens uit de kast komt? Vraag het aan ‘Grace and Frankie’!

'Grace and Frankie': heerlijke comedy met een vleugje drama, uit de stal van Netflix! Het tweede seizoen is vanaf 6 mei beschikbaar.

Wat als je man ineens uit de kast komt? Vraag het aan ‘Grace and Frankie’! © Netflix


Stel je voor: kwieke zestigers, stilaan uitkijkend naar het pensioen: welverdiend, eindelijk tijd voor elkaar, tijd om te genieten. En dan komt je man uit de kast. Het kan verkeren...

Een scenario waar je spontaan even je wenkbrouwen bij fronst, maar ‘Grace and Frankie’ is een heerlijke Netflix Original-serie. Comedy met een vleugje drama, en een geweldig goed gekozen cast: kijken maar!

We volgen Jane Fonda en Lily Tomlin als Grace en Frankie, twee vrouwen die platonisch bij elkaar intrekken als hun echtgenoten op minder platonische wijze verliefd op elkaar blijken te zijn. En al jaren een affaire hebben.Het eerste seizoen staat sinds mei 2015 online en is een groot succes. Er zijn zelfs geruchten dat ‘Grace and Frankie’ zo ongeveer de best bekeken serie van de streamingdienst is. Het hoeft dus niet te verbazen dat er een vervolg aan wordt gebreid: het tweede seizoen is klaar en het derde is al aangekondigd.

Alle afleveringen van het eerste seizoen zijn nog steeds te bekijken op Netflix. Seizoen 2 is vanaf 6 mei beschikbaar. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!


Een onwaarschijnlijk duo

Een onwaarschijnlijk duo © Melissa Mosely / Netflix
Een onwaarschijnlijk duo © Melissa Mosely / Netflix


Grace en Frankie zijn niet bepaald vriendinnen aan de start van seizoen 1. De twee dames kennen elkaar omdat hun mannen zakenpartners zijn, maar verder hebben ze liever niet te veel met elkaar te maken: ze zijn zo verschillend als dag en nacht.

Grace Hanson (Jane Fonda) is een voormalige zakenvrouw en eigenares van een cosmeticabedrijf. Altijd tot in de puntjes verzorgd, elegante outfit, haar en make-up pico bello. Frankie Bergstein (Lily Tomlin) is eerder van het zweverige, bomenknuffelende type: je ziet haar meestal op blote voeten, schilderend of in yogahouding.

Niet meteen vriendinnen dus, eerder frenemies, maar ze vinden een soort van troost bij elkaar als ze door hun echtgenoten in de steek worden gelaten. Hun mannen, zakenpartners en blijkbaar stiekem ook veel meer dan dat, worden gespeeld door oude rotten in het vak Martin Sheen en Sam Waterson.

Viermaal talent, en vier hele goede redenen om deze serie te bekijken!


Jane Fonda is Grace

Jane Fonda is Grace © Melissa Mosely / Netflix


Jane Fonda werd geboren in New York in 1937 en is actrice, schrijfster en voormalig fotomodel. Ze is ook bekend als politiek activiste en fitnessgoeroe.
 
In de loop der jaren werd ze als actrice bekroond met twee Oscars (in 1971 voor haar rol in Klute en in 1978 voor Coming Home), drie Golden Globes en een AFI Life Achievement Award (2014). In 2007 kreeg ze een Palme d’Honneur van het Filmfestival van Cannes.
 
Jane Fonda werkt al sinds 1960 als actrice en is nog zeer regelmatig in films en tv-series te zien. In 2011 kon je Fonda aan het werk zien in Et Si On Vivait Tous Ensemble, een Franse komedie en in Peace, Love & Misunderstanding. In 2013 speelde ze Nancy Reagan in The Butler en een jaar later schitterde ze naast Tina Fey en Jason Bateman in This is Where I Leave You, een film van Shawn Levy. Ze was bij ons recent nog op de buis te zien als mediamagnaat Leona Lansing Aaron Sorkins The Newsroom, een rol die haar een Emmy-nominatie opleverde. Ze werd dit jaar genomineerd voor een Golden Globe voor haar rol in Youth, geschreven en geregisseerd door Paolo Sorrentino (bekend van La grande belleza). 
 
En daarnaast speelt ze nu dus op schitterende wijze de rol van Grace in ‘Grace and Frankie’.


Lily Tomlin is Frankie

Lily Tomlin is Frankie © Melissa Mosely / Netflix


Lily Tomlin (1939) is een Amerikaanse actrice, comédienne en scenarioschrijfster. Ze werkt voor film, theater, televisie, enz. In de loop van haar carrière heeft Tomlin diverse awards ontvangen, waaronder zeven Emmy’s, twee Tony-awards (o.a. voor haar one-woman Broadway-show Appearing Nitely), een Drama Desk Award en een Outer Critics’ Circle Award voor Jane Wagners The Search for Signs of Intelligent Life in the Universe, een Grammy voor haar album This is a Recording, enz.
 
Bij ons is Lily Tomlin onder meer te zien als Debbie Fiderer, de assistente van President Bartlet (Martin Sheen) in The West Wing. Ook voor deze rol werd ze alom geprezen. Ze had daarnaast gastrollen te zien in diverse andere bekende series, zoals Desperate Housewives, NCIS, Damages,…
 
Haar rol als Frankie in Grace and Frankie leverde haar vorig haar nominaties op voor een Emmy en een Golden Globe (beste actrice is een comedyserie).
 
Naast haar werk als actrice besteedt Lily Tomlin veel tijd en moeite aan verschillende goede doelen die haar na aan het hart liggen. Zo zet ze zich onder meer in voor de bescherming van olifanten, de rechten van vrouwen, milieuorganisaties, enz.
 
Ze is al jaren samen met schrijfster en producente Jane Wagner, met wie ze op oudejaarsavond 2013 ook trouwde.

Martin Sheen is Robert Hanson

Martin Sheen is Robert Hanson © Melissa Mosely / Netflix


De echtgenoten van dienst zijn Martin Sheen (Robert Hanson) en Sam Waterston (Sol Bergstein).

Martin Sheen is al jaren een gevierd acteur in Hollywood. Hij speelde mee in talloze films, onder meer Apocalypse Now (1979), Wall Street(1987), Catch Me If You Can (2002), ‘The Departed’ (2006), enz.

Ook op het kleine scherm oogstte hij veel succes, bijvoorbeeld als President Jed Bartlet in The West Wing. Hij speelde zijn rol zo goed dat veel Amerikanen in een enquête aangaven dat ze Martin Sheen ookin het echte leven wel zouden zien zitten als president van de Verenigde Staten. Bartlets gewoonte om de namen van zijn medewerkers te vergeten, zou overigens een knipoog zij naar het echte leven: Martin Sheen staat erom bekend dat hij vreselijk slecht is in het onthouden van de namen van de cast en crewleden op de set.

Sam Waterston is Sol Bergstein

Sam Waterston is Sol Bergstein © Melissa Mosely / Netflix

Sam Waterston is een acteur en producer.

Zestien jaar lang speelde hij de rol van Sam McKoy in ‘Law & Order’, een rol die hem onder andere nominaties opleverde voor Emmy’s en een Golden Globe. Hij kreeg een Oscar-nominatie voor zijn rol in ‘The Killing Fields’ (1984) en speelde onder meer ook mee in ‘The Great Gatsby’ en ‘The Man in the Moon’. De laatste jaren bij ons op het scherm te zien in Aaron Sorkins The Newsroom, aan de zijde van Jeff Daniels en Emily Mortimer. Waterston heeft momenteel ook een rol in Miss Sloane van John Madden, waarin hij te zien zal zijn naast Jessica Chastain.

In het echte leven is Sam Waterston al sinds 1976 gelukkig getrouwd met Lynn Louisa Woodruff.
 

“Kids, brace yourselves…”

“Kids, brace yourselves…” © Melissa Mosely / Netflix


"Jongens, hou je vast ...", de woorden waarmee Frankie het tweede seizoen aankondigt. Grace en Frankie hebben elk twee kinderen, die soms in moeilijke én vreemde situaties komen door de liefdesperikelen van hun ouders.

Brooklyn Decker speelt Mallory Hanson, de dochter van Grace and Robert. Deze actrice en voormalig model. Ze speelde onder meer mee in Ugly Betty (2009), Just Go With It (2001, met Adam Sandler), What to Expect When You’re Expecting (2012) en de serie Friends With Better Lives (2014). Decker is sinds 2009 getrouwd met tennisser Andy Roddick.

June Diane Raphael speelt Brianna Hanson, de dochter van Grace en Robert die de leiding over Grace’s cosmeticabedrijf heeft overgenomen. Ze zal ook te zien zijn in de film The Disaster Artist van James Franco, en de Netflix-show Lady Dynamite. Je kon June Diane Raphael eerder al aan het werk zien in Unfinished Business, samen met Vince Vaughn en Sienna Miller, en in Anchorman 2: The Legend Continues samen met Will Ferrell, Steve Carell, Paul Rudd en Christina Applegate.

Baron Vaugn speelt Nwabudike Bergstein, de zoon van Frankie en Sol. Deze acteur en schrijver is vooral bekend van Cloverfield (2008), Fairly Legal (2011) en Black Dynamite (2009). Hij tourde ook door Amerika als komiek en was te gast bij Late Night with Jimmy Fallon en Conan.

Ethan Embry speelt Coyote Bergstein, ook een zoon van Frankie en Sol. Embry begon al op jonge leeftijd te acteren en was al te zien in talloze tv-series, zoals The Walking Dead, Hawaii Five-O, Grey’s Anatomy, CSI, enz.


Seizoen 2: het leven gaat verder…

Seizoen 2: het leven gaat verder… © Melissa Mosely / Netflix


In het eerste seizoen voelen Grace en Frankie de aarde onder hun voeten wegzakken als ze in de steek gelaten worden door hun beider echtgenoten. In het nieuwe seizoen zien we hoe de dames verder gaan met hun leven, en hoe ze elk op hun manier hun gebroken hart proberen te lijmen.

Een trailertje? Alsjeblieft!Frankie gaat achter een oud lief aan, en ook Grace voelt vlinders in haar buik. Haar love interest is Phil, gespeeld door Sam Elliot. Deze acteur ken je onder meer van The Big Lebowsky, Up In the Air en recenter van zijn rol in The Ranch, de Netflix-sitcom van Ashton Kutcher.

Marta ‘Friends’ Kauffman

Marta ‘Friends’ Kauffman © Melissa Mosely / Netflix


Een van de makers van ‘Grace and Frankie’ is Marta Kauffman. Die naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar toch is ze niet zomaar iemand: Kaufman is vooral bekend als co-creator van ‘Friends’.

Ruim twintig jaar na de start van ‘Friends’ en tien jaar nadat de laatste aflevering van de sitcom werd gedraaid, is Kauffman terug met een nieuwe comedyserie, en wel een Netflix Original. Ze schreef de serie samen met Howard J. Morris.

In een interview met The Hollywood Reporter vertelde Kauffman hoe ze op het idee voor ‘Grace and Frankie’ kwam. Tijdens een etentje vertelde iemand haar dat zowel Jane Fonda als Lily Tomlin graag een tv-serie zouden maken. Kauffman dacht, verkeerdelijk, dat ze dat graag samen wilden doen: “Ik belde mijn agent en vroeg haar of het waar was dat Jane Fonda en Lily Tomlin samen tv wilden maken. Ze antwoordde dat ze het niet wist, maar dat ze me zou terugbellen. Twintig minuten later belde ze met het antwoord: ‘Nu wel, ja’. Als je weet dat je kunt werken met twee grote dames als Jane Fonda en Lily Tomlin, dan moet je natuurlijk wel met een goed concept komen. Heel toevallig, tijdens een autorit, opperde een medewerkster de aanzet tot het scenario: ‘Wat als hun mannen verliefd zouden worden op elkaar?’. En hop, we waren vertrokken.”


Miley Cyrus

Miley Cyrus © Photonews - Twitter / Jane Fonda
Miley Cyrus © Twitter / Miley Cyrus


Het hoeft niet te verbazen dat een populaire serie op Netflix een tweede en zelfs een dere seizoen krijgt. In het geval van Grace and Frankie werd ongeveer twee weken na de release van het eerste seizoen al een tweede besteld. Een van de redenen daarvoor was … Miley Cyrus, die op Twitter liet weten dat ze helemaal weg was van de serie.Jane Fonda tweette een paar dagen later dat er een tweede seizoen zou komen, en Marta Kauffman bevestigde het nieuws:

“Laat me beginnen door te zeggen dat het geweldig is om een serie op Netflix te hebben. Tweeënhalve week na de start van de serie tweet Miley Cyrus erover en dan bellen ze je met de vraag of je een tweede seizoen wil doen. Dus ja, er komt een tweede seizoen. We mogen Ted Sarandos (Chief Content Officer, red.) en Miley dus wel bedanken!”

Over de smaak van Miley Cyrus valt misschien te twisten, maar over de serie had ze wel gelijk. Grace and Frankie is dik in orde!

Seizoen 1 is nog steeds te bekijken op Netflix. De dertien afleveringen van seizoen 2 zijn vanaf 6 mei beschikbaar, en seizoen 3 wordt verwacht in 2017. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook