Waar tref je de beroemdste Harry Potter locaties aan?

Acht Harry Potter langspeelfilms hebben ons een schat aan herkenbare filmlocaties opgeleverd... die je haast allemaal zelf kunt bezoeken! Boek een trip naar Groot-Brittannië en doorkruis de Britse eilanden op zoek naar magische plekken. Of reis mee met deze gallerij!

Waar tref je de beroemdste Harry Potter locaties aan? © F11photo

We beginnen onze road trip in Londen. Twee treinstations vragen gewoon om een bezoekje; King's Cross en St Pancras. In dat laatste treinstation zijn de buitenshots opgenomen, terwijl Harry zijn eerste trein naar Zweinstein in King's Cross nam. Tegenwoordig vind je platform 9 ¾ ook echt in King's Cross, inclusief een bagagekarretje dat half in de muur lijkt te verdwijnen. Meteen na de trieste dood van acteur Alan 'Sneep' Rickman hingen fans een herdenkingsplaatje op platform 9 ¾ op.Win tickets voor Harry Potter™: The Exhibition in Brussel of trek naar Londen voor de Warner Bros. Studio Tour London - The Making of Harry Potter™!

Kasteel van Zweinstein

Kasteel van Zweinstein © Mango-two-friendly

Om jezelf een leerling-tovenaar te wanen, moet je naar Alnwick Castle in het Engelse Northumberland. Speciaal voor de dreuzels worden er in het kasteel op regelmatige basis lessen hekserij gegeven en initiatielessen vliegen met een bezemsteel!

Zweinsteinexpres

Zweinsteinexpres © Nick Fox

Wanneer Harry en zijn vrienden door perron 9 ¾ gestapt zijn, nemen ze plaats in de Zweinsteinexpres. Die rijdt op weg naar Zweinstein steevast over Glenfinnan Viaduct, een bekende brug in Schotland. Met wat geluk rijdt de Jacobite, de trein uit de film, statig voorbij wanneer jij in de buurt bent.

Grote hal van Zweinstein

Grote hal van Zweinstein © eXpose

Bezoek Christ Church in Oxford en je herkent meteen de grote trap die de studenten van Zweinstein moeten beklimmen om naar de grote hal te gaan. Oxford is trouwens gezegend met verschillende andere Harry Potter-filmlocaties.

De bibliotheek van Zweinstein

De bibliotheek van Zweinstein © Christian Mueller

O jawel, de indrukwekkende bibliotheek van Zweinstein bestaat echt. De Bodleain Library (in alweer Oxford) is de oudste openbare bibliotheek van Europa. Vroeger moest je een plechtige eed zweren dat je niets uit de bib zou stelen, laat staan boeken vernietigen. Tegenwoordig hoeft die eed niet meer zo, al kan je hem nog steeds braaf afleggen.

Goudgrijp

Goudgrijp © Chrisdorney

Dikke pech hier: Australia House, het indrukwekkende gebouw in Londen dat model stond voor Goudgrijp, de tovenaarsbank, is niet toegankelijk voor het grote publiek. Dan maar genoegen nemen met de voorgevel.

Het klaslokaal van professor Sneep

Het klaslokaal van professor Sneep © Michael Warwick

In Sneeps klaslokaal leert Harry Potter alles over toverdrankjes. Waan jezelf een toverheks in Lacock Abbey (in het Engelse graafchap Wiltshire), maar pas op bij het proeven! Je weet maar nooit welke effecten je brouwsels hebben...

Kampeertrip

Kampeertrip © Orxy

De beroemdste tovenaarsleerling ter wereld verdient ook een paar dagen vrijaf. In de voorlaatste film gaat Harry samen met Hermelijn en Ron kamperen aan de noordzijde van Loch Etive (Schotland). Leuk weetje: het woord Etive is Goidelisch (Gaelic) en wilt zoveel zeggen als "de kleine lelijkaard".

Het graf van Perkamentus

Het graf van Perkamentus © John A Cameron

Heilige grond, de begraafplaats van Desiderius Perkamentus. Reis 103 kilometer van Loch Etive naar Loch Eilt om er zijn fictieve graf te bezoeken. Tijd voor een moment van bezinning, vind je niet?

Ligusterlaan 4

Ligusterlaan 4

Harry Potters oom en tante zijn twee helse familieleden, om het zacht uit te drukken. Nee, de liefde spat er niet van af in de Ligusterlaan 4 in Klein Zanikem. Om het échte huis te bezoeken, moet je de gps instellen op 12 Picket Post Close, Bracknell, Berkshire. Laat je niet opsluiten in de bezemkast!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook