Dit zijn de populairste programma’s voor de Europeanen

The Guardian, een van de meest gerespecteerde kranten van Groot-Brittannië, heeft op haar website een artikel geplaatst over de programma's “waar Europa nu echt naar kijkt”. Helemaal bovenaan - inclusief foto van Ben Crabbé - prijkt de Eén-quiz 'Blokken'. "Die Belgen moeten wel gek zijn op vallende blokjes, de quiz telt al meer dan 4.500 afleveringen."

België: Blokken

België: Blokken © Pieter-Jan Vanstockstraeten/Photo News


De Britse krant geeft de volgende omschrijving bij het programma van quizmaster Ben Crabbé. "Op continentaal Europa delen ze niet alleen een munt, ook de tv-programmeringen worden volgepropt met variaties van vertrouwde programma's. Denk maar aan tientallen versies van Deal Or No Deal of The Voice. Maar toch zijn er ook nog een aantal eigenzinnige programma's die zich onderscheiden van de bulk, programma's die eigen zijn aan de nationale psyche. In België is dat de bizarre, Nederlandstalige tv-quiz Blokken. Een ietwat vreemde opsplitsing tussen algemene kennis en competitief Tetris-spelen. Belgen moeten wel gek zijn van vallende blokjes, want de quiz telt nu al meer dan 4.500 afleveringen.”

Frankrijk : Les Enfoirés

Frankrijk : Les Enfoirés © The Guardian / Rex Features


In Frankrijk is 'Les Enfoirés' bijzonder populair. Dat is een jaarlijks concert voor het goede doel, waar onlangs de helft van het land naar keek. Al sinds 1986 duiken er bekende gezichten op die deelnemen, waaronder ook Carla Bruni (foto).

Duitsland : Tatort

Duitsland : Tatort © Dieter Menne


De Duitse Krimi Tatort loopt sinds 1970 (goed voor zo'n 1.000 afleveringen) op Duitsland 1 en is een absoluut kijkcijferkanon. Vrijwel elke dag is er ook op een of andere regionale zender wel ergens een oude aflevering te zien.

Het bijzondere aan Tatort is dat er niet een vaste commissaris is. Liefst 21 steden hebben hun eigen held of heldin. Allerlei actuele thema's passeren de revue: vrouwenhandel, drugs, migratie, de Duitse deling, minderheden... Tatort is, in de woorden van de schrijver Hans Magnus Enzensberger, "een combinatie van aardrijkskunde, etnologie en alledaagse geschiedenis van de republiek". Wie de diverse regio's in Duitsland wil kennen, kijkt naar Tatort.

Malta: Hadd Ghalik

Malta: Hadd Ghalik © The Guardian


Het populaire spelprogramma Hadd Ghalik palmt sinds 2008 bijna de hele zondagnamiddag in (het duurt maar liefst drie uur) op TVM, de publieke omroep van Malta. De humoristisch-satirische show is een echt kijkcijferkanon en doet het goed bij alle leeftijden, al wordt hij door critici wel eens omschreven als 'vulgaire rotzooi'. Dat laten de Maltezen niet aan hun hart komen.

Noorwegen: Alt For Norge

Noorwegen: Alt For Norge © The Guardian


In de populaire Noorse realityreeks Alt for Norge (Alles voor Noorwegen) moeten enkele Amerikanen die pretenderen van Noorse afkomst te zijn een reeks typisch Noorse proeven afleggen. Na 10 afleveringen wordt de titel van 'Echte Noor' toegekend. De reeks is intussen al aan zijn zevende seizoen toe. Het is alleszins authentieker dan de zoveelste talentenjacht.

Spanje: Mi Madre Cocina Mejor Que La Tuya

Spanje: Mi Madre Cocina Mejor Que La Tuya © cuatro.com


In Spanje is het zowaar een kookprogramma waar iedereen verlekkerd op is. In Mi Madre Cocina Mejor Que La Tuya (verteling : Mijn moeder kookt beter dan de jouwe) moeten kandidaten een gerecht tegen de klok bereiden, terwijl hun moeder naast hen toekijkt. En zij heeft een paniekknop om tussenbeide te mogen komen, al gaat de klok dan plots wel veel sneller. Misschien haalt Jeroen Meus zo ook ooit de buitenlandse pers, want die vormt nu toch al jaren het vaste 'voorprogramma' van Blokken met Dagelijkse Kost.

Zweden: På Spåret

Zweden: På Spåret © Bo Håkansson/Bilduppdraget


Het al 25 jaar lopende iconische spelprogramma På Spåret (Op het juiste spoor) is een typische vrijdagavond-familiequiz, maar wel van de kwalitatief goede soort. Het concept: twee teams van twee bekende Zweden zitten in de studio in twee verschillende treinwagons. Ze maken drie reizen, waarvan meestal een binnen Zweden en twee 'in de rest van de wereld'. De reis bestaat uit een kort filmpje waarin in een razend tempo per spoor naar een bepaalde stad wordt gereisd. Aan de hand van de beelden en cryptische aanwijzingen moeten ze het reisdoel proberen te raden.

Tsjechië : Kouzelné Bylinky

Tsjechië : Kouzelné Bylinky © Czech television


In Tsjechië worden de kijkers op zondagavond aan het scherm gekluisterd door het programma Kouzelné bylinky (Magische kruiden). Het is een gevariëerde potpourri over alles wat met kruiden te maken heeft. De show is intussen al aan zijn derde seizoen toe, en in een van de laatste afleveringen ging het o.a. over de voordelen van cannabis en hennep. Dat is natuurlijk ook een manier om de kijkcijfers de hoogte in te jagen.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook