Het allerbeste van Steven Spielberg

Steven Spielberg pakt deze week uit met zijn nieuwste film De G.V.R. naar het beroemde kinderboek van Roald Dahl. Wordt dit het zoveelste succes voor de Amerikaanse regisseur, na het eerder bescheiden succes voor Bridge of Spies?

Het allerbeste van Steven Spielberg © DreamWorks


Spielberg is misschien wel de populairste regisseur uit de filmgeschiedenis en dat al vier decennia lang. Op zijn palmares staan kaskrakers als Jaws, Indiana Jones en E.T. maar ook meer serieuze films als Schindler’s List, Saving Private Ryan en Lincoln. Wij stellen zijn grootste meesterwerken voor!

Jaws

Jaws © Isopix


De tweede film van Steven Spielberg brak meteen alle records. Jaws (1975) was de eerste film die meer dan 100 miljoen dollar opbracht. De film, gebaseerd op het boek van Peter Benchley, was goed voor drie Oscars. De muziek van John Williams is minstens even bekend: ook de rest van zijn carrière zou Spielberg met de componist blijven samenwerken. Van Jaws werden drie vervolgfilms gemaakt, waar Spielberg niet aan meewerkte.

Het lijk van een jonge vrouw spoelt aan op het strand van het Amerikaanse kustdorpje Amity Island. Politiechef Martin Brody (Roy Scheider) vermoedt dat een haai de wateren onveilig maakt en wil het strand sluiten. Hij stuit hiervoor echter op verzet bij burgemeester Larry Vaughn en de plaatselijke winkeleigenaars: zij vrezen dat de zomertoeristen weg zullen blijven. Pas wanneer er een nieuw slachtoffer valt, krijgt Brody zijn zin. Lokale vissers slaan de handen in elkaar en openen een ware klopjacht op de haai. Ze vangen een tijgerhaai en denken dat de crisis hiermee bezworen is, maar niets is minder waar...

Close Encounters of the Third Kind

Close Encounters of the Third Kind © Isopix


Ook deze sciencefictionfilm werd een echte blockbuster. Close Encounters of the Third Kind scoorde ook bij de critici en werd genomineerd voor maar liefst acht Academy Awards.

Een reeks mysterieuze gebeurtenissen zorgt in de VS voor ophef. Elektrische apparaten raken verstoord, vijf sinds 1945 vermiste torpedojagers van de Amerikaanse luchtmacht duiken plots op en overal op aarde worden ufo's gesignaleerd. Bovendien voelen steeds meer mensen de onverklaarbare drang om af te zakken naar Devils Tower, een grote monoliet in Wyoming. Daar maakt de mensheid zich op voor een bijzondere ontmoeting.

Raiders of the Lost Ark

Raiders of the Lost Ark © Isopix


Na zijn eerste commerciële flop '1941' knoopte hij opnieuw aan met het succes met Raiders of the Lost Ark in 1981. Met deze film lanceerde hij een van de succesvolste filmreeksen ooit, die tijdens de jaren tachtig nog twee vervolgfilms kreeg: Indiana Jones and the Temple of Doom en Indiana Jones and the Last Crusade. In 2008 volgde het langverwachte Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, dat evenwel niet aan de verwachtingen kon voldoen. Raiders of the Lost Ark wordt nog altijd beschouwd als een standaardwerk in het avontuurgenre en was goed voor vier Oscars.

De avontuurlijke archeoloog Indiana Jones (Harrison Ford) reist de wereld rond om historische artefacten te vinden. In opdracht van de Amerikaanse regering moet hij de Ark van het Verbond opsporen voordat Hitler die vindt en kan misbruiken. Jones krijgt hulp van een Egyptenaar en van zijn voormalige vriendin Marion (Karen Allen), maar ook de nazi's hebben een mannetje op pad gestuurd. Jones heeft niet alleen heel wat problemen om de Ark te vinden, maar ook om Belloq (Paul Freeman) en diens soldaten van zich af te schudden.

E.T. the Extra-Terrestrial

E.T. the Extra-Terrestrial © Universal Pictures


Met E.T. uit 1982 brak Spielberg opnieuw alle records aan de box office. Ook deze film was goed voor vier Oscars. Ook voor zijn volgende film The Color Purple (1985) verzamelde hij de Oscarnominaties, maar deze keer kon hij er geen enkele verzilveren.

De tienjarige Elliott (Henry Thomas) woont samen met zijn moeder (Dee Wallace), broer (Robert MacNaughton) en zusje (Drew Barrymore) in een bosrijke buitenwijk van Los Angeles. Op een dag ontdekt hij in de tuin een buitenaards wezentje. Elliott en het wezentje schrikken zich eerst te pletter, maar sluiten dan vriendschap. Elliott noemt het wezentje E.T. en verbergt het in een kast op zijn kamer. De jongen laat E.T. ook kennis maken met zijn broer en zijn zusje. E.T. raakt snel vertrouwt met het aardse leven. Toch heeft hij heimwee naar zijn planeet. Ondertussen begint de aardse atmosfeer zijn gezondheid aan te tasten.

Jurassic Park

Jurassic Park © Isopix


Na enkele commercieel iets minder succesvolle films als Empire of the Sun en Hook stond Spielberg er in 1993 weer helemaal. Jurassic Park brak het succes van E.T. aan de box office en bracht na negen dagen al 100 miljoen dollar op. De verfilming van het boek van Michael Crichton werd een referentiewerk voor zijn vele spectaculaire special effects en was goed voor drie Oscars. In 1997 maakte Spielberg met The Lost World: Jurassic Park een vervolg op de kaskraker. Voor Jurassic World uit 2015 trad hij op als producer.

De miljardair John Hammond (Richard Attenborough) nodigt een aantal specialisten uit om het grootste themapark ter wereld te verkennen: een zoo vol gekloonde dinosauriërs op een afgelegen tropisch eiland. Wat een veelbelovende rondleiding moet worden, ontaardt al snel in een nachtmerrie. Het veiligheidssysteem van het park wordt immers gesaboteerd en de prehistorische monsters slaan op hol. Voor Hammond en zijn gasten begint een race tegen de klok om het eiland heelhuids te verlaten.

Jurassic Park is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Schindler’s List

Schindler’s List © Isopix


In datzelfde jaar leverde Spielbergs portret van het nazipartijlid Oskar Schindler hem zijn langverwachte Academy Awards op voor Beste Film en Beste Regie. Spielberg werkte tien jaar aan het project, gebaseerd op de Holocaustnovelle van Thomas Keneally. Hij weigerde elk salaris voor het zwart-wit docudrama en schonk zijn royalty’s aan de Shoah Foundation.

Oskar Schindler (Liam Neeson) is een koude, gierige Duitse zakenman die uit commerciële overwegingen Joden uit Auschwitz redt. Hij koopt Joden vrij en stelt ze als goedkope arbeiders tewerk in zijn potten-en pannenfabriek. Naarmate de oorlog vordert, luistert hij steeds meer naar zijn hart. Hij redt uiteindelijk meer dan duizend Joden uit de klauwen van de nazi's.

Schindler’s List is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Saving Private Ryan

Saving Private Ryan © Isopix


Na het slavendrama Amistad (1997) maakte Spielberg met Saving Private Ryan zijn vierde film over de Tweede Wereldoorlog. De film leverde hem zijn tweede Oscar op voor Beste Regie. Met zijn realistische weergave van het oorlogsgeweld beïnvloedde hij latere films als Black Hawk Down en Enemy at the Gates. Het was zijn eerste samenwerking met Tom Hanks, met wie hij later nog verschillende keren zou draaien.

De film begint met de landing in Normandië op D-Day. Kapitein Miller moet het hoofd bieden aan de Duitse vestingen op het strand. Na een bloederig gevecht is er een zekere Ryan omgekomen. Terwijl het ministerie van Oorlog de brieven aan het schrijven zijn komen ze erachter dat er nog twee Ryans zijn omgekomen. Aangezien het broers van elkaar zijn, treedt de speciale regeling in werking dat de overlevende broer James naar huis mag. Het probleem is dat James Ryan bij de paratroopers ergens in Frankrijk is gedropt. Kapitein Miller krijgt de opdracht om soldaat Ryan op te sporen. Onderweg krijgen ze steeds meer de waanzin en gruwel van de oorlog te zien en beginnen ze te twijfelen waarom het leger een groep mensen op pad stuurt om één soldaat te redden.

Minority Report

Minority Report © Isopix


Na de verfilming van Stanley Kubricks laatste project A.I. Artificial Intelligence in 2001 werkte hij in 2002 een eerste keer samen met Tom Cruise voor Minority Report. De film, gebaseerd op het kortverhaal van Philip K. Dick, wordt gezien als een van de meest donkere films van Spielberg.

In 2054 komt moord in Washington D.C. niet meer voor. Het is namelijk mogelijk om de toekomst te voorspellen en de would-be moordenaars worden gestraft nog voor ze een misdaad kunnen begaan. Een speciale eenheid houdt zich bezig met de imaginaire bewijsvoering. Drie uitzonderlijk begaafde visionairen, de Pre-cogs, hebben nog nooit een fout gemaakt in hun voorspellingen. Het perfecte systeem is de best denkbare beveiliging. De hardst werkende man van het departement is zonder twijfel John Anderton . Getekend door een tragisch verlies heeft Anderton zich met hart en ziel op het ultieme veiligheidssysteem gestort dat duizenden mensen spaart van de tragedie die hijzelf heeft meegemaakt. Zes jaar later lijkt een nationale toepassing van de beveiliging vlakbij te zijn, tot Anderton plots zelf verdacht wordt van een toekomstige misdaad.

Catch Me If You Can

Catch Me If You Can © Isopix


Nog in 2002 scoorde hij een hit met Catch Me If You Can, een film gebaseerd op waargebeurde feiten met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol.

Frank Abagnale werkt achtereenvolgens als dokter, advocaat en copiloot - en dat alles voordat hij 21 wordt! Hij kan zich meesterlijk vermommen en hij is in staat om allerlei voorwerpen verbluffend goed na te maken. Zo heeft hij een fortuin geïncasseerd met vervalste cheques. FBI-agent Carl Hanratty (Tom Hanks) heeft gezworen dat hij deze gewiekste oplichter achter de tralies zal zetten, maar de zwendelaar is hem telkens een stapje voor. En dat niet alleen. Elke keer weer spoort Frank Abagnale FBI-agent Hanratty ertoe aan om de jacht met nieuwe energie en grotere intensiteit voort te zetten.

Munich

Munich © Isopix


Na commercieel minder succesvolle films als The Terminal en War of the Worlds volgde het historische Munich over de nasleep van het gijzeldrama tijdens de Olympische Spelen in 1972. De film met Eric Bana en Daniel Craig in de hoofdrollen was goed voor vijf Oscarnominaties, waaronder die voor beste film en beste regie.

De Spelen van München in 1972 worden al 'De Olympiade van Vrede en Vreugde' genoemd, en ze zijn gestart met het verbluffende optreden van zwemmer Mark Spitz en turnster Olga Korbut. Dan wordt de wereld opgeschrikt door de inval van de Palestijnse 'Zwarte September'. Daarbij worden direct twee Israëlische atleten vermoord, en vervolgens houden de Palestijnen negen atleten in gijzeling. Er volgt een dag waarin de spanning hoog oploopt. De West-Duitse overheid besluit om de gegijzelden en de gijzelnemers te laten vertrekken vanaf het vliegveld Fürstenfeldbruck. Daar loopt de hele operatie compleet in het honderd. De negen overgebleven atleten komen om, net als bijna alle Palestijnen. De hele gang van zaken is nagenoeg integraal en live op de internationale televisie geweest. De film ‘Munich’ is het verhaal van wat er daarna gebeurt.

Lincoln

Lincoln © Isopix


In 2011 waagde Spielberg zich aan The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn als grote fan van de Belgische striptekenaar Hergé. Net als opvolger War Horse scoorde deze film onder de verwachtingen. Meer succes kwam er een jaar later met het biografisch drama Lincoln, goed voor maar liefst tien Oscarnominaties. Hoofdrolspeler Daniel Day-Lewis mocht het beeldje ook effectief mee naar huis nemen.

De laatste maanden van Abraham Lincolns tweede ambtstermijn waren turbulent. De zestiende president van de VS wilde het door burgeroorlog geteisterde land weer verenigen en de bloedige strijd eindelijk beëindigen. Daartoe moet hij met een listige strategie het wetsvoorstel ter afschaffing van de slavernij ondanks zware tegenkanting laten goedkeuren. Die wet kan de geschiedenis en het leven van de Amerikanen voorgoed veranderen.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook