De leukste cultpersonages uit Vlaamse tv-series!

Smos, Haldis, de bospoeper ... De wondere wereld van de Vlaamse televisie heeft ons al een hoop leuke én legendarische personages opgeleverd!

De leukste cultpersonages uit Vlaamse tv-series!


De wondere wereld van de Vlaamse televisie heeft ons al een hoop leuke én legendarische personages opgeleverd. Personages die we niet licht zullen vergeten en die intussen een regelrechte cultstatus bereikt hebben.

Een paar jaar geleden was er bijvoorbeeld Vlaanderens favoriete veiligheidsagent Simon Vos, beter gekend als ‘Smos’. Smos is door iedereen gekend en geliefd, maar hij was niet de eerste cultfiguur uit de Vlaamse tv-series. En hij zal ook niet de laatste zijn.

Wij doken eens in de archieven en maakten een mooi overzicht van onvergetelijke personages uit de Vlaamse televisie.

Smos (Safety First)

Smos (Safety First) © Medialaan


Een paar jaar geleden maakten we kennis met Simon Vos, beter gekend als Smos. Wie kent hem niet? Smos is zonder twijfel Vlaanderens favoriete veiligheidsagent, de jongste en energiekste telg uit het team van ‘Safety First’ die nooit om een grappige uitspraak verlegen zit.

Smos wordt gespeeld door Matteo Simoni en valt op door zijn bijzondere stijl, zijn zwaar Limburgs accent én zijn ‘dedication’. Vies belangrijk!

De bijnaam Smos, daar kwam Matteo Simoni trouwens zelf mee voor de dag. “Mijn vrienden noemden me vroeger al zo”, zegt hij in Het Belang van Limburg. “Ik vond dat niet slecht klinken en heb dat verteld aan de makers van Safety First. Ze waren meteen verkocht.”

Binnenkort kruipt Matteo Simoni in het gespierde lijf van Devon Macharis, een leeghoofd die zijn kost probeert te verdienen als escort in de nieuwe reeks van Jan Eelen, vanaf september op Vier.
Haldis (De Bikerboys)

Haldis (De Bikerboys) © Een - De Bikerboys


Enorm populair in de Een-reeks De Bikerboys: Haldis!

Bart De Pauw, Jonas Van Geel en Ben Segers speelden in De Biker Boys drie reportagemakers die met de Vespa een tocht wilden maken naar Italië, het land waar de legendarische tweewieler vandaan komt. Ze namen een fixer mee om alle praktische kantjes van de tocht te regelen: Haldis.

Ondanks zijn functie was Haldis een beetje onhandig, een sympathieke loser eigenlijk. Zo boekte hij de verkeerde vlucht, zodat de boys niet in het Italiaanse Verona terechtkwamen, maar in het Spaanse Girona. Oeps.

Op Twitter was het meteen duidelijk: Haldis veroverde alle harten en werd het onderwerp van menige tweet à la “Haldis een pintje!” of “Haldis een bloemeke”. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Umesh Van Gaver kreeg later een eigen programma op Eén: Umesh pop-up teevee.

Alain Van Dam (Het Eiland)

Alain Van Dam (Het Eiland) © Het Eiland


Ook onvergetelijk: Tom Van Dyck als zenuwpees Alain Van Dam in ‘Het Eiland’. Die zenuwachtige verlegenheid, maar vooral: die lach!

Alain Van Dam werd niet meteen gewaardeerd door zijn collega’s. Frankie Loosveld, Michel Drets en Guido Pallemans kregen een beetje de kriebels van zijn aparte lach. Met Sammy Tanghe (Bruno Vandenbroecke) kon hij dan weer meteen goed opschieten.

Goed nieuws voor de fans: Eén zal Het Eiland dit najaar opnieuw uitzenden.

De bospoeper (Van Vlees en Bloed)

De bospoeper (Van Vlees en Bloed) © Van Vlees en Bloed


Lucas Van den Eynde speelt in Van Vlees en Bloed de rol van slager André Vangenechten, maar is daar toch beter gekend als ‘de bospoeper’.

Als Rudy (Tom Dewispelaere) erachter komt dat de wandelingen die zijn vader maakt met de hond, de Joepie, niet zo onschuldig zijn als ze lijken, spreekt hij de volgende woorden: “We zitten met nen bospoeper in de familie”. Onvergetelijk.


Herman (Van Vlees en Bloed)

Herman (Van Vlees en Bloed) © Van Vlees en Bloed


Uit Van Vlees en Bloed kennen we nog een legendarisch figuur: Herman, de man die tegenover beenhouwerij Vangenechten woont en overal een mening over heeft.

Een zalige rol van Herwig Ilegems, met een zin die niemand ooit nog vergeet: Met mij kunde lachen he!

Dieter De Leus (De Ronde)

Dieter De Leus (De Ronde) © De Ronde


Een opvallend personage in ‘De Ronde’: Dieter De Leus.

Dieter vertrok enthousiast naar de Ronde van Vlaanderen omdat hij de koers samen met Ludo Dierckxsens mocht volgen in de vipkaravaan, maar net voor het vertrek werd hem verteld dat hij niet meekon. Als troost kreeg hij een plaatsje in een gewone wagen in de reclamekaravaan, maar Dieter was enorm teleurgesteld.

Dieter De Leus werd gespeeld door Stefaan Degand. Zijn personage werd legendarisch met uitspraken als Aje moe kakken, moeje kakken en Da meen dje nie?.

Man van Melle (Schalkse Ruiters)

Man van Melle (Schalkse Ruiters) © Vier / Schalkse Ruiters


Fenomenaal: Bart De Pauw als de Man van Melle.

Met zijn beige regenjas, onnozele pruik, snor en sappig accent liet de Man van Melle in ieder geval steeds een onuitwisbare indruk na. Ook al speelde zijn eenzaamheid hem wel eens parten: “Het is niet voor mij, ’t is voor mijn eenzaamheid”.

Pamela Anderson zal haar ontmoeting met hem niet licht vergeten...

Gerrit Callewaert (In de Gloria)

Gerrit Callewaert (In de Gloria) © In de Gloria


Wim Opbrouck gaf in het sketchprogramma ‘In de Gloria’ op onnavolgbare wijze gestalte aan Gerrit Callewaert uit Bavikhove.

De West-Vlaming was er niet over te spreken dat al zijn provinciegenoten ondertiteld werden op de televisie. Terwijl ze perfect verstaanbaar zijn! Een heerlijk betoog was het, gelukkig wel ondertiteld!

De Joeri (Trigger Happy)

De Joeri (Trigger Happy) © VRT


In de sketchshow Trigger Happy kroop Jan Van Looveren in de huid van de Joeri, die instond voor de veiligheid.

“Ik ben de Joeri en ik wil aangesproken worden als de Joeri. Ik zorg voor de veiligheid. Aaight?” Wie kan daar nu tegenin gaan? De Joeri was enorm populair en op internet verschenen talloze filmpjes met Joeri-lookalikes.Xavier De Baere (Morgen Maandag)

Xavier De Baere (Morgen Maandag) © Morgen Maandag


Zijn naam doet misschien niet voor iedereen een belletje rinkelen, maar zijn beroep des te meer. Xavier De Baere was de professionele afscheidnemer in ‘Morgen Maandag’, een vertolking van Lucas Van den Eynde.

Hij verscheen aan het eind van elke aflevering en probeerde dan een ernstige toespraak te houden. Alleen … De Baere geraakte nooit goed uit zijn woorden en haspelde allerlei spreekwoorden en uitdrukkingen door elkaar.
Kenmerken: zijn kapsel en zijn debardeurke.

Xavier De Baere was enorm populair. Hij nam zelfs een kerstsingle op, Formidabele Kerstmis, en werd in 1993 tweede in Humo’s Pop Poll in de categorie ‘Man van het jaar’.

Bosmans Jos (Het Peulengaleis)

Bosmans Jos (Het Peulengaleis) © Het Peulengaleis


De Show van Bosmans Jos was een vaste rubriek in het tv-programma Het Peulengaleis, een spin-off van het radioprogramma Het Leugenpaleis. Beide programma’s werden door Bart Peeters en Hugo Matthyssen gepresenteerd.

Bart Peeters vertolkte het personage van Bosmans Jos, een overenthousiaste reporter met een plat Kempens accent. Tine Embrechts speelde "ons Irène", een naïeve copresentatrice die vaak vol bewondering over Jos was en ook haar eigen rubriekje had: ‘de rubriek van ons Irène’ bevatte ‘tips voor de moderne huisvrouw’.

De mannen van de Gamma (Het Peulengaleis)

De mannen van de Gamma (Het Peulengaleis) © Het Peulengaleis


Ook een vaste rubriek in het Peulengaleis: de ‘mannen van de Gamma’ met Bart Peeters en Hugo Matthyssen.

De sketches speelden zich af in doe-het-zelfzaak Gamma. Een verwijfde klant (Hugo Matthysen) vroeg altijd aan de verwijfde verkoper (Bart Peeters) of hij "iets mocht vrageeuuhh?". De vragen hadden gewoonlijk niets te maken met doe-het-zelven en de verkoper wilde de klant enkel een zaagskeuh, hamertjeuh of een beiteltjeuh verkopen. De klant kocht nooit, maar beloofde wel steevast "er eens over na te denkeeuh".

Later werd de sketch nog uitgebreid doordat Bart de hulp inriep van zijn bedienden: Mr. van de Perre en Mr. Verkammen (Adriaan Van den Hoof en Warre Borgmans) die op steps in de zaak rondreden.

Bucky Laplasse (Het Eiland)

Bucky Laplasse (Het Eiland) © Het Eiland


Het Eiland liet ons kennismaken met meer dan één bijzonder personage. Er werkten memorabele figuren bij Cynalco Medics Belgium! Een daarvan is zeker een vermelding waard: Bert ‘Bucky’ Laplasse, de ietwat gestoorde opvolger van Lydia Protut als hoofd administratie. Cynal Gogo Gogo!

Eén zal Het Eiland dit najaar opnieuw uitzenden.

Zatte Rita (Familie)

Zatte Rita (Familie) © Medialaan


We besluiten met een vrouw. Jacky Lafons personage in Familie, Zatte Rita, mag immers niet in dit lijstje ontbreken.

Lafon speelde meer dan twintig jaar lang de rol van Rita Vandenbossche, zo wat de bekendste figuur uit de serie. In al die jaren groeide haar personage uit tot een cultfiguur. Een FB-fanpagina voor Zatte Rita telde meer dan dertigduizend likes.

Lees ook