The Crown: het nieuwste, niet te missen Netflix-juweel

Plichten. Gezin. Macht. The Crown is een prachtig, prestigieus drama dat de mens achter de Queen toont. Vanaf 4 november op Netflix.

The Crown: het nieuwste, niet te missen Netflix-juweel © Alex Bailey - Netflix


Heeft de Britse Queen een Netflix-abonnement? Deze vraag brandt op ieders lippen, nu Netflix de herfst inzet met een nieuwe Netflix Original: The Crown. Deze prachtige dramaserie gunt ons een blik op het leven van Queen Elizabeth II, die in 1953 de Britse troon besteeg en nu – meer dan zestig jaar later –nog steeds koningin is. We zien een jonge vrouw die sneller dan verwacht haar plaats op de troon moet innemen en heerst over een imperium, maar tegelijk worstelt met het leven, de liefde en de uitdagingen van de moderne tijd.Een absolute must voor fans van het Britse koningshuis: The Crown is prestigedrama van de bovenste plank, een juweel voor Netflix. Veel drama, mooie kostuums, prachtig gefilmd.

Het eerste seizoen telt tien afleveringen van telkens een uur, en is vanaf vrijdag 4 november te bekijken op Netflix. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Romances en intriges

Romances en intriges © Alex Bailey - Netflix


De serie begint in 1947, op het moment dat Elizabeth in het huwelijk treedt met Philip Mountbatten, hertog van Edinburgh. We krijgen meteen een streepje drama mee, want terloops horen we dat niemand van het Britse establishment enthousiast was over het huwelijk. Maar de jonge Elizabeth zette door en kreeg wat ze wilde. In de jaren die volgen bereidt de jonge Elizabeth zich voor op het koningschap. Na het overlijden van haar vader, koning George VI, neemt ze haar plaats op de troon in. We zijn dan in 1953, de koningin is dan vijfentwintig jaar oud.

Het eerste seizoen beslaat de eerste tien jaar van haar koningschap. In totaal zouden er zes seizoenen gepland zijn. Elk seizoen gaat over een ander decennium in het koningschap van Elizabeth II en belicht enerzijds de politieke gevoeligheden van die tijd, en anderzijds de persoonlijke drama’s die zich afspelen achter de gesloten deuren van Westminster en Buckingham Palace. Intriges, geheime romances en politieke spelletjes. Interessant!

Een mens van vlees en bloed

Een mens van vlees en bloed © Alex Bailey - Netflix

“I am Queen, but I am also a woman… and a wife.” - Queen Elizabeth II

‘The Crown’ toont Elizabeth als een vrouw van vlees en bloed. De serie focust op de koningin als een vijfentwintigjarige, pas getrouwde vrouw die ineens haar leven ziet veranderen. Ze komt aan het hoofd van ‘s werelds bekendste monarchie en moet een relatie zien op te bouwen met een legendarische eerste minister: Winston Churchill.

Het Britse imperium krijgt klappen, de politieke wereld staat op zijn kop en een jonge vrouw moet haar plaats op de troon innemen. Het begin van een nieuw tijdperk … De serie belicht daarbij de persoonlijke reis van de Koningin, de mens achter de publieke facade. ‘The Crown’ nodigt je uit in de fascinerende wereld van macht en privilege, en gunt je een blik achter de gesloten deuren van Buckingham Palace.

In een interview vertelde Claire Foy, die de rol van Elizabeth speelt, over het moment waarop ze zich realiseerde dat ook koningin Elizabeth maar een mens is:

“Het was de scène waarin haar vader, de koning, overleed. Net als bij ieder mens is dat een groot moment in iemands leven … niets is daarna nog hetzelfde. En toen dacht ik: het maakt niet uit dat je vader koning is, dat moment is voor iedereen even ingrijpend.”

Een kostelijk kroonjuweel

Een kostelijk kroonjuweel © Alex Bailey - Netflix


Voor ‘The Crown’ zijn kosten noch moeite gespaard: de serie is gemaakt met een budget van honderddertig miljoen dollar. Een royaal budget, op zijn zachtst gezegd.

Het kroonjuweel van Netflix is daarmee de duurste tv-serie ooit gemaakt. Het budget voor ‘The Crown’ overstijgt vlotjes dat van HBO-serie ‘Game of Thrones’ (100 miljoen voor seizoen 6) en van Netflix-serie ‘Marco Polo’ (90 miljoen dollar).

Alleen ‘The Get Down’, ook een Netflix Original-serie, heeft met 120 miljoen een budget dat in de buurt komt, maar toch niet helemaal …

Topteam

Topteam © Alex Bailey - Netflix


Zoveel geld, daarmee kan je een topteam samenstellen. De serie brengt een Oscar-genomineerd team samen: onder meer Peter Morgan (‘The Queen’, ‘The Last King of Scotland’, ‘Frost/Nixon’), regisseur Stephen Daldry (‘The Hours’, ‘The Reader’, ‘Billy Elliot’) en producent Andy Harries (‘The Queen’) hebben meegewerkt aan het eerste seizoen.

Claire Foy speelt de hoofdrol van Koningin Elizabeth II, naast Matt Smith als Prins Philip en John Lithgow als Winston Churchill. Verder maken Victoria Hamilton (de Queen Mother), Jared Harris (Koning George V), Vanessa Kirby (Prinses Margaret) en Eileen Atkins (Koningin Mary) deel uit van de cast.
 
Klik verder voor een overzicht van de acteurs en hun personages.

Claire Foy als Queen Elizabeth II

Claire Foy als Queen Elizabeth II © Alex Bailey - Netflix


Prinses Elizabeth verwacht jaren van haar getrouwde leven als prinses te kunnen genieten, maar dat is buiten de realiteit gerekend. Haar zorgeloze leven wordt bruusk dooreengeschud als haar vader, Koning George VI, onverwacht overlijdt. Elizabeth is dan vijfentwintig jaar jong en moet haar plaats op de troon innemen. En daar horen heel wat verantwoordelijkheden bij. We zien een portret van een jonge vrouw die haar weg zoekt in een leven waar ze niet voor gekozen heeft, en daarnaast ook een vrouw is, en een echtgenote.

In het begin van haar koningschap zijn de grenzen tussen haar publieke leven en haar persoonlijke leven niet altijd duidelijk. "Are you my wife or my Queen?", vraagt Philip haar op een keer.

De Kroon kan soms een last zijn, maar Churchill raadt haar aan dat nooit te laten zien…

Waar ken je deze actrice van?

Foy speelde Anne Boleyn in Wolf Hall en had ook een rol in ‘Upstairs Downstairs’.

Matt Smith als Philip Mountbatten, Hertog van Edinburgh

Matt Smith als Philip Mountbatten, Hertog van Edinburgh © Alex Bailey - Netflix

Philip, de Hertog van Edinburgh, is in veel opzichten de tegenpool van zijn vrouw. Hij heeft moeite om zich te plooien naar het Britse establishment, en heeft in zijn eigen familie ook wat perikelen die op hem wegen. Als Elizabeth koningin wordt, ziet hij zijn gezinsleven veranderen, en daar heeft hij het lastig mee.

Acteur Matt Smith beschijft Philip als een aangename en nieuwsgierige man, met een grote honger naar vooruitgang, kennis en moderniteit. En, met een groot gevoel voor humor. Dat hem soms wel eens in de problemen brengt.

Waar ken je deze acteur van?

Matt Smith was de elfde en jongste acteur die ooit in de schoenen van Doctor Who stapte.

Jared Harris als Koning George VI

Jared Harris als Koning George VI © Alex Bailey - Netflix


King George VI, ook gekend als Albert of Bertie, was de vader van Elizabeth en Margaret. Hij was een ernstige, maar erg lieve man. Koning George was nooit helemaal op zijn gemak met de druk die gepaard gaat met de Kroon. Net als zijn dochter later, nam hij zijn taak als staatshoofd echter zeer plichtsbewust op.

Waar ken je deze acteur van?
Jared Harris ken je als Lane Pryce in ‘Mad Men’. Hij speelde ook mee in ‘The Curious Case of Benjamin Button’, ‘Sherlock Holmes: A Game of Shadows’ en ‘Lincoln’.

John Lithgow als Sir Winston Churchill

John Lithgow als Sir Winston Churchill © Alex Bailey - Netflix


John Lithgow kruipt in ‘The Crown’ in de legendarische huid van Winston Churchill, een echte staatsman. Churchill werd op 78-jarige leeftijd voor de tweede keer verkozen tot Eerste Minister. Hij focuste daarbij op zijn rol als peacemaker, in plaats van oorlogsminister.

Enkele maanden na zijn herverkiezing overleed Koning George en kwam de jonge Koningin Elizabeth aan de macht. Churchill ziet meteen mogelijkheden om zijn stempel te drukken en ontpopt zich tot haar mentor en adviseur.

Lithgow: “Hij heeft twee bijzondere drama’s omhanden: een koningin de kneepjes van het vak leren, en zijn post als Eerste Minister vasthouden”. Geen gemakkelijke taak.

Waar ken je deze acteur van?

John Litgow speelde onder meer Dr. Dick Solomon in ‘3rd Rock from the Sun’ en leende zijn stem aan Lord Farquaad in ‘Shrek’.

Vanessa Kirby als Prinses Margaret

Vanessa Kirby als Prinses Margaret © Alex Bailey - Netflix
Vanessa Kirby als Prinses Margaret © Alex Bailey - Netflix


Vanessa Kirby speelt de mooie tweede koningsdochter, die niet vies was van een feestje en voortdurend in de spotlights stond. Margaret was destijds zo wat de populairste royal ter wereld. Haar schoonheid maakte haar geliefd bij alle fotografen en haar verboden liefde werd breed uitgesmeerd in de kranten.

Die verboden liefde was haar vaders adviseur, Peter Townsend, die zestien jaar ouder dan de prinses en met een veel lagere sociale status. Margaret viel als een blok voor zijn charmes, hoewel hij getrouwd was. Deze liefde zou een stempel op haar hele leven drukken.

Waar ken je deze actrice van?

Vanessa Kirby speelde onder meer mee in ‘About Time’, ‘Everest’ en ‘Queen and Country’.Victoria Hamilton als Koningin Elizabeth, de 'Queen Mother'

Victoria Hamilton als Koningin Elizabeth, de 'Queen Mother' © Alex Bailey - Netflix


De vrouw van Koning George heeft haar man altijd gesteund. Ze werd zijn weduwe op amper eenenvijftigjarige leeftijd en had het daarna moeilijk om haar positie te handhaven. Ze deed wat ze kon om de Britse monarchie te allen tijde te beschermen.

Waar ken je deze actrice van?

Victoria Hamilton speelde Victora in ‘Victoria and Albert’, en was te zien in diverse komedies, zoals ‘Our Ex-Wife’ en ‘The Circuit’.

Eileen Atkins als Koningin Mary van Teck

Eileen Atkins als Koningin Mary van Teck © Alex Bailey - Netflix


De matriarch van de Britse Koninklijke Familie, Queen Mary, was de vrouw van Koning George V. Ze is de laatste link met het Victoriaanse tijdperk. Mary is een eerder afstandelijke vrouw met een sterke wil, die erg toegewijd is aan haar taak als gewezen koningin en adviseur voor de toekomstige koningin. Ze heeft een sterke band met haar kleindochter Elizabeth.

Waar ken je deze actrice van?

Atkins speelde onder meer mee in ‘Cold Mountain’, ‘Robin Hood’ en ‘What a Girl Wants’.

‘The Crown’ is vanaf vrijdag 4 november te bekijken op Netflix. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook