Deze geschrapte films hadden miljoenen in het laatje kunnen brengen

Niet alle geplande films halen uiteindelijk het witte doek. Deze potentiële blockbusters hadden miljoenen in het laatje kunnen brengen, maar gingen uiteindelijk toch niet door.

Superman Lives

Superman Lives

Een van de meest legendarische nooit voltooide filmprojecten is Superman Lives, de Supermanfilm die Tim Burton eind jaren negentig zou maken met Nicolas Cage in de hoofdrol. Burton werd in 1997 door Warner Bros. gestrikt om het script Superman Lives te verfilmen. Het was duidelijk dat de studio op zoek was naar een geheel nieuwe interpretatie van het Supermanverhaal.

Kevin Smith werd aangetrokken om het scenario te herschrijven. Na een bezoek aan een vertoning van Star Wars dwong producent Jon Peters hem om bijrollen te schrijven voor een Chewbacca-achtig ruimtehondje en een robot naar voorbeeld van R2D2, maar dan Afro-Amerikaans en homo. Burton werd benaderd om Superman een donker randje te geven, net zoals hij eerder met groot succes bij Batman had gedaan. Nicolas Cage tekende voor de hoofdrol.

Al snel ontstond echter de eerste onenigheid. Burton ontsloeg Smith en de studio weigerde het in opdracht van Burton herschreven scenario waarin Superman een aanhanger van de existentialistische stroming in de filosofie was geworden. Twee nieuwe versies later besloot Warner Bros. om er maar even mee te stoppen. Burton trok zich terug en noemde de hele ervaring later een van de verschrikkelijkste uit zijn leven.

The Godfather: Part IV

The Godfather: Part IV

Francis Ford Coppola heeft het nog altijd moeilijk met het feit dat Paramount hem in 1999 de kans ontnam om zijn Godfather-trilogie te voorzien van een vierde luik. De studio was namelijk niet bereid om schrijver Mario Puzo, die toen op sterven lag, te betalen voor het script. Paramount vergaarde de rechten op Puzo's boeken in 1969 en maakte er vervolgens drie films over, in 1972, 1974 en 1990. Maar tot een deal voor een vierde film kwam het dus niet. En zeggen dat Leonardo DiCaprio al had toegezegd voor een van de hoofdrollen in de nieuwe Godfather-film. Van een gemiste kans gesproken !

Star Wars: Droids

Star Wars: Droids

Star Wars: Droids werd door George Lucas bedacht als een Star Wars spin-off met enkel droids (dat klopt: geen mensen) en met C-3PO en R2-D2 in de hoofdrollen. In volle Star Wars hype had deze film miljoenen in het laatje kunnen brengen. Maar de film kwam er uiteindelijk niet en werd vervangen door een dertiendelige  animatieserie. De serie speelt zich af in de 19 jaar tussen Star Wars III: Revenge of the Sith en Star Wars IV: A New Hope.

Gump & Co.

Gump & Co.

De film 'Forrest Gump' (1994) was een gigantisch succes : hij sleepte maar liefst zes Oscars in de wacht, waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste hoofdrolspeler en bracht wereldwijd zo'n $667 op. De film draait om de geestelijk achtergestelde Gump die argeloos in belangrijke historische gebeurtenissen verzeild raakt.

Al in 2001 zette filmmaatschappij Paramount het licht op groen voor een vervolg. Het verhaal zou gebaseerd zijn op Winston Grooms tweede roman 'Gump & Co', waarin het garnalenbedrijf van Forrest failliet gaat en hij verder moet na het overleden van zijn vriendin Jenny. Maar door onenigheid met Groom zou het project al snel in de koelkast belanden. Er doken nadien nog tal van andere complicaties op en het project bleef op de lange baan geschoven. De film is officieel nog steeds 'in productie', maar het is onwaarschijnlijk dat hij er ooit komt.

Shrek 5

Shrek 5

In 2010 verscheen de meest recente Shrek-film 'Shrek Forever After'. Het leek erop dat dit vierde deel wel eens het laatste deel in de succesvolle franchise van DreamWorks Animation zou zijn. De twee laatste films konden het succes van Shrek 1 en 2 niet evenaren, en dus werden de plannen voor een vijfde film voorlopig afgevoerd. Toch behoort een vijfde film in de Shrek-serie nog steeds tot de mogelijkheden volgens DreamWorks-oprichter Jeffrey Katzenberg. Of en wanneer die er komt blijft een groot vraagteken. De vier Shrek-films, die zich vooral focussen op de figuurtjes Shrek (Mike Myers) en sidekick Donkey (Eddie Murphy), en de eveneens succesvolle spin-off Puss in Boots noteerden wereldwijd ruim $3,5 miljard.

Night Skies

Night Skies

Toen Close Encounters of the Third Kind (1977) een hit werd, wilde Columbia Pictures een vervolg zien. Regisseur Steven Spielberg was daar niet echt voor te vinden en hij wilde ook niet dat de studio een vervolg zou maken zonder hem. En dus begon hij te werken aan een duistere film die 'Watch the Skies' zou heten en later werd omgedoopt tot 'Night Skies'. Tijdens de productie van  Raiders of the Lost Ark (1981) realiseerde hij zich dat hij iets spirituelers moest maken dat leek op Close Encounters. Waarop hij het scenario voorlas aan de toenmalige vriendin van Harrison Ford, Melissa Mathison. Zij schreef vervolgens E.T.. En de rest is geschiedenis.

Batman: Year One

Batman: Year One

Een ander bekend project dat bijna had kunnen zijn was de versie van Batman: Year One van Darren Aronofsky. De befaamde regisseur van o.a. Requiem for a Dream, Pi en Black Swan wilde samen met Frank Miller de franchise opnieuw starten. Zijn plannen werden uiteindelijk geschrapt vanwege een op stapel staande Batman vs Superman–film die uiteindelijk ook in de prullenmand belandde.

Het is niet moeilijk om te raden waarom deze Aronofsky/Miller-verfilming niet doorging. Hun ideeën waren namelijk erg radicaal en hadden weinig gemeen met de Batman: Year One-comic die Miller in 1987 schreef. Zo zou Bruce Wayne een dakloze worden en Alfred een Afro-Amerikaanse automonteur die hem in huis nam. Een te radicale afwijking van de kernwaarden van Batman. En de filmliefhebbers? Die kregen Batman Begins in de plaats. Ook niet slecht volgens ons.

Newt

Newt

Het verhaal van Newt ging als volgt: Newt en Brooke zijn de twee laatste blauwvoetsalamanders op aarde. Het duo wordt door wetenschappers gedwongen om zich voort te planten zodat hun soort niet uitsterft. Het enige probleem is dat de twee elkaar eigenlijk helemaal niet kunnen uitstaan.

Klinkt bekend? Dat klopt, want dat is - in grote lijnen - ook de plot van papegaaienavontuur Rio (Blue Sky) en wolvenromance Alpha and Omega (Crest Animation). Bovendien deden ook geruchten de ronde dat het verhaal niet echt van de grond kwam. Dat waren zowat de redenen waarom Pixar de stekker uit het project trok en besloot om twee andere animatiefilms te maken : 'Brave' en 'Monster's Inc. 2 '.

Leningrad: The 900 Days

Leningrad: The 900 Days

Harris Salisbury is de auteur van een boek over het beleg van Leningrad, dat in de Tweede Wereldoorlog 900 dagen geduurd heeft. Sergio Leone wilde dat boek verfilmen, maar het is er nooit van gekomen. Robert De Niro was in het begin van de jaren tachtig al geboekt voor de hoofdrol maar bijna een decennium later was er nog steeds niets in huis gekomen van de opnames. Op 2 mei 1989 zou Sergio Leone zijn handtekening gaan zetten onder het project maar toen sloeg het noodlot toe: op 30 april kreeg de regisseur een fatale hartaanval. Dat was dus ook het einde van het filmproject.

Spider Man 4

Spider Man 4

De drie 'Spider-Man'-films met Tobey Maguire in de hoofdrol waren stuk voor stuk blockbusters, goed voor een omzet van meer dan 2 miljard euro wereldwijd.

Toch besliste filmstudio Sony Pictures begin 2010 niet door te willen gaan met Spiderman 4. Eerder was al bekendgemaakt dat Sam Raimi niet tevreden was met het script en dat er onenigheden waren tussen de regisseur en de studio omtrent de keuze van Spidy's antagonist. Hoofdrolspelers Tobey Maguire en Kirsten Dunst hadden er intussen ook al de brui aan gegeven. Sony besliste dus om de serie met het (matig ontvangen) derde deel te laten beëindigen.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook