De verborgen waarheid achter Game of Thrones

Game of Thrones was ook dit jaar de meest bekeken en meest - al dan niet legaal - gedownloade serie. Elke aflevering van de afgelopen 6 seizoenen  werd minstens 23 miljoen keer bekeken. Een absoluut record. Maar dacht jij dat je intussen alles al wist over deze-HBO hitreeks? Wedden van niet ! 10 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over Game of Thrones.

De echte ouders van Jon Snow

De echte ouders van Jon Snow


Auteur George R.R. Martin heeft lang geaarzeld voor hij toestemming gaf om zijn bestsellerreeks 'A Song of Ice and Fire' te verfilmen. Hij wou absoluut zeker zijn dat de tv-serie zo mogelijk nog sterker was dan de boeken. Toen producers David Benioff en DB Weiss van HBO hem benaderden, stelde Martin slechts één voorwaarde : ze moesten de vraag wie de echte ouders van Jon Snow waren correct beantwoorden. Benioff en Weiss slaagden met glans en Martin gaf zijn zegen. Ondertussen weet iedereen die het zesde seizoen heeft uitgekeken dat Jon Snow de zoon is van Rhaegar Targaryen en Lyanna Stark, maar voor Benioff en Weiss moet dat al die jaren geleden toch geen fluitje van een cent geweest zijn.

Geen goed begin

Geen goed begin © HBO


De originele pilootaflevering was zodanig slecht dat de managers en producers bij HBO de serie al wilden afbreken nog voor ze goed en wel begonnen was. Uiteindelijk ging men toch door met de reeks, maar het was wel kantje boordje.

Populairste actrice was tweede keus

Populairste actrice was tweede keus © HBO


Emilia Clarke, in 2014 door AskMen uitgeroepen tot meest begeerlijke vrouw ter wereld, was maar tweede keus om de rol van Daenerys Targaryen te spelen. De voorkeur ging in eerste instantie uit naar Tamzin Merchant, die de vijfde vrouw van Henry VIII speelde in The Tudors. Zij was de Mother of Dragons in de pilootaflevering die nooit werd uitgezonden. Ook Catelyn Stark werd in de oorspronkelijke pilot gespeeld door een andere actrice, nl. Jennifer Ehle. Nadien werd ze vervangen door Michelle Fairley.

Nieuwe talen

Nieuwe talen © HBO


De makers van Game of Thrones vroegen aan de Language Creation Society om een echte taal te creëren voor de Dothraki. Het Dothraki kent 3.163 woorden en heeft een eigen grammaticia. De Language Creation Society koos uit meer dan 30 kandidaten de Amerikaan David Peterson uit om de kunsttaal uit te werken. Hij baseerde zich naar eigen zeggen op het Russisch, het Ests, het Inuktitut en het Swahili. Peterson mocht ook de Valeriaanse talen ontwerpen die vanaf het derde seizoen in Game of Thrones gesproken worden, maar die zijn minder uitgewerkt dan het Dothraki.

De reuzenwolven hebben echt bestaan

De reuzenwolven hebben echt bestaan © HBO


De schrikwolf is het wapen van het huis Stark. In het eerste deel vinden de kinderen van de familie Stark 6 schrikwolven, één voor ieder kind. Schrikwolf is de ietwat ongelukkige Nederlandse vertaling van Dire Wolf, zoals de beesten in de boeken en in de HBO-reeks genoemd worden. Dire wolfs (canus dirus, of schrikaanjagende hond, of daarvan afgeleid schrikwolf) hebben echt bestaan. Ze waren het grootste wolvenras ooit. Hun gebit was zo indrukwekkend dat ze ermee door de beenderen van andere dieren konden bijten. Ze liepen zo'n twee miljoen jaar rond op aarde - vooral in Noord- en Zuid-Amerika - en stierven 10.000 jaar geleden uit.

Schrikwolf geadopteerd

Schrikwolf geadopteerd © HBO


Sophie Turner, die Sansa Stark speelt in de serie, adopteerde de hond Zunni die in het eerste seizoen haar schrikwolf speelde. "Vroeger wilde ik altijd al een hond, maar mijn ouders wilden dat niet", vertelde ze in 2013 aan Coventry Telegraph. "We werden op de set een beetje verliefd op de hond en we wisten dat ze een nieuw huis nodig had, dus mijn moeder overtuigden hen om haar te mogen adopteren." Een happy end dus voor de wolf die in de serie wordt afgemaakt op bevel van koningin Cersei.

Glansprestatie

Glansprestatie © HBO


Voor Ramsay Snow opdook in het derde seizoen van de Game of Thrones was Joffrey Baratheon het meest verachtelijke personage in de reeks. De Ierse acteur Jack Gleeson zette de sadistische jonge koning met zoveel overtuiging neer dat auteur Martin hem een brief stuurde die als volgt ging: "Gefeliciteerd met je glansprestatie. Iedereen haat je!" En te weten dat Jack Gleeson in het echt de beminnelijkheid zelve is.

Daenerys Targaryen had eigenlijk paarse ogen moeten hebben

Daenerys Targaryen had eigenlijk paarse ogen moeten hebben © HBO


In de oorspronkelijke boeken had de hele Targaryen familie zilverwit haar en paarse ogen. Tijdens de opnames hebben Daenerys (Emilia Clarke) en Viserys (Harry Lloyd) Targaryen nog even gekleurde contactlenzen gedragen. Maar Emilia's ogen raakten geïrriteerd door de lenzen en daarom heeft Daenerys in de serie blauwe ogen.

Waargebeurde feiten

Waargebeurde feiten © HBO


Martin haalt de inspiratie voor zijn boeken vaak uit de geschiedenis. Zo was er een bijzonder bloederig incident in de Schotse geschiedenis dat diende als uitgangspunt voor de beruchte rode bruiloft in seizoen 3. In 1440 waren William, de 16-jarige graaf van Douglas en zijn 10-jarige broer uitgenodigd op een feest van James II, kind-koning van Schotland. De adviseurs van de koning sleepten de jonge graaf en zijn broer naar buiten, gaven hen een schijnproces waarop beide jongens werden onthoofd. Het incident zou later bekend worden als 'The Black Dinner'. Idem voor de de paarse bruiloft waar Joffrey aan zijn einde komt. Die scène was gebaseerd op de vergiftiging van Prins Eustace van Engeland tijdens een feest in 1153.

Fan art

Fan art © HBO


Hoewel Martin een weelderige en uiterst gedetailleerde wereld schetst in 'A Song of Ice and Fire', durft hij toch ook al eens dingen weg te laten. En dan is het aan Benioff en Weiss om hun eigen verbeelding - of die van anderen - te gebruiken om de gaten te vullen. Zo moesten de kostuumontwerpers voor seizoen 6 een sigil gesp ontwerpen voor Howland Reed (gespeeld door Leo Woodruff) om te dragen tijdens de Tower of Joy flashback scènes. Martin beschreef het in de boeken als een alligator-achtige 'hagedis-Leeuw', maar meeer details heeft hij nooit gegeven. Gelukkig zijn er tal van fans die artwork creëren gebaseerd op Martins werk, en de producenten moeten onder de indruk geweest zijn van ten minste één afbeelding, die ze dan ook exact gekopieerd hebben.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook