Goed geprobeerd, maar deze films en series namen een loopje met de werkelijkheid!

Zonnebrillen in piratenfilms, een cameraman in beeld, een schilderij dat nog niet bestond: soms gaat het goed mis!

Goed geprobeerd, maar deze films en series namen een loopje met de werkelijkheid! © Photonews


Braveheart is een iconische film. Toch sloop er een foutje in het epische verhaal met Mel Gibson in de hoofdrol, of zeg maar gerust een forse fout: je ziet in de prent namelijk om de haverklap Schotse rokken, terwijl die pas werden gedragen vanaf de 16de eeuw, oftewel 200 jaar na de gebeurtenissen in de film. Filmkenners vergaven het regisseur-acteur Mel Gibson en spraken van een ‘charmant anachronisme’. Wij zochten en vonden nog een waslijst aan films met kleine en grote fouten.

Mr. and Ms. Smith

Mr. and Ms. Smith


Deze actiekomedie met Angelina Jolie en Brad Pitt over een stelletje huurmoordenaars werd fel gehypet. Toch zitten er frappante fouten in: het verhaal speelt zich geheel af in en rond New York, terwijl tijdens een spectaculaire achtervolging een wegwijzer zichtbaar is waarop staat aangeduid dat het nog maar een paar kilometer ver is tot Los Angeles. Ook krijgt het minibusje waarin Mr. Smith zich verplaatst van het ene op het andere moment op miraculeuze wijze andere zetels.

Gladiator

Gladiator


Romeinse strijdwagens die in actiescènes worden gebruikt, kantelen niet vanzelf. Daarom gebruikt men een gascilinder. Er zit helaas een fragment in 'Gladiator' waarin zo’n gascilinder te zien is.


Planet of the Apes

Planet of the Apes © Photonews


Wanneer een ruimteschip op een afgelegen planeet terechtkomt en er apen aan boord waren, is het uiteraard mogelijk dat ze zich voortplanten. Ook de mensen die je er kan vinden zijn wellicht afstammelingen van de bemanning, maar hoe er van het ene op het andere moment horden paarden kunnen rondlopen op een planeet die voordien onbewoond was, zonder dat ze ernaartoe werden getransporteerd, zal wellicht eeuwig een raadsel blijven. Een fout uit de sciencefictionproductie 'Planet of The Apes' die niet onopgemerkt bleef.

Harry Potter en de Geheime Kamer

Harry Potter en de Geheime Kamer © Photonews


Eén van de duidelijkste filmfouten: tovenaarsleerlingen bevolken het scherm, en dan is daar opeens een cameraman! Het is helaas niet de enige blunder in dit deel van de Harry Potter-saga.

The Hurt Locker

The Hurt Locker © Photonews


Regisseuse Kathryn Bigelow leverde met ‘The Hurt Locker’ een keiharde, rauwe film af over de oorlog in Irak. Het leidde tot een zegetocht bij de Oscars, en wel in de categorieën beste film, beste regisseur, beste geluid, filmmontage en beste originele scenario. Er werden daarnaast drie BAFTA’s binnengehaald. Toch klonk er ook kritiek: de Amerikanen werden volgens sommigen weer eens te veel als helden afgeschilderd. Ook een aantal grove fouten ontsnapten niet aan de aandacht van critici: de film speelt zich af in 2004 en een soldaat heeft het over YouTube, terwijl de videosite pas een jaar later het daglicht zag. Er zit ook iemand op een Xbox te gamen terwijl die pas later op de markt kwam en de bewuste game – Gears of War – ook.

In Vlaamse Velden

In Vlaamse Velden © Isopix


Toen de prestigieuze serie ‘In Vlaamse Velden’ op het scherm kwam, beloofde regisseur Jan Matthys mensen die een anachronisme vonden een fles champagne. Amateurhistorici vonden wat ze zochten en Wereldoorlog I-expert Roger uit Wervik reageerde zelfs lichtjes smalend: ‘Hij mag me meteen een kist champagne sturen, want ik kon de fouten niet meer tellen en ben overgeschakeld op een reportage over de Elfstedentocht. Mijn vrouw werd gek omdat ik constant zei dat er dingen niet klopten. Toen ik ging slapen, bleef ik aan de missers uit de serie denken. Wat mij het meest heeft gestoord, is het in scène brengen van het gevecht bij Haelen. Ze spreken over een slag, maar er is een groot verschil tussen een slag en een gevecht. Ook inhoudelijk schortte er vanalles aan die scènes’, vertelde de man in een interview met de Krant van West-Vlaanderen. Niettemin trok Jan met de pet er zich niets van aan, de reeks scoorde bijzonder hoge kijkcijfers.

Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl

Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl © Photonews


De Pirates of the Caribbean-reeks met Johnny Depp als kapitein Jack Sparrow werd een overdonderend succes, maar er werd ook smakelijk gelachen met een foutje in ‘Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl’: op een bepaald moment zie je een heerschap met een cowboyhoed, zonnebril en een witte t-shirt in beeld. Iemand van de opnameploeg die ongemerkt in beeld kwam. Oeps …

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain © Isopix


'Le fabuleux destin d’Amélie Poulain' is zonder twijfel een heerlijke film. En Amélie was haar tijd ver vooruit: in de jaren tachtig zit ze al met een infraroodafstandsbediening te zappen, terwijl die pas in het volgende decennium werd uitgevonden.

Spoed

Spoed © Isopix


Een paar jaar geleden startten Vlaamse ambulanciers een petitie om de ‘blunders’ in de vtm-serie 'Spoed' aan te klagen. Onder meer medische blunders en een fragment met ambulanciers die een brandend huis binnenrennen zorgde voor ergernis: ‘Ze portretteren ons louter als helden. Het publiek verwacht binnenkort dat wij ook zo’n dingen doen’, klonk het bij één van hen.

Titanic

Titanic © Photonews


Veel mensen kijken naar 'Titanic' om heerlijk te zwijmelen of te snotteren, anderen zetten ‘m op om eens goed te lachen met de waslijst aan flaters die erin sloop: zo spreekt men in de film over Lake Wissota terwijl het meer nog niet gegraven was, passeert een schilderij van Monet dat nog niet bestond de revue en ligt het haar van Jack van de ene seconde op de andere opnieuw in de plooi.

Robin Hood: Prince of Thieves

Robin Hood: Prince of Thieves


Vreemd dat Robin Hood de verrekijker van Azeem even mag lenen. Niet dat het bijzonder is om iets uit te lenen, maar in de twaalfde eeuw bestonden die dingen nog niet.

The Missing

The Missing © Isopix


'The Missing' is een niet onaardige misdaadreeks. De serie deed het goed en er kwam een tweede seizoen met onder meer Tchéky Karyo (foto), Keeley Hawes en Filip Peeters. Het verhaal speelt zich zogenaamd af in Duitsland, Zwitserland en Parijs, maar de opmerkzame kijker ziet bussen van de Waalse vervoersmaatschappij TEC rondrijden in Duitsland, Franse opschriften op een huis in het fictieve Duitse dorpje Eckhausen, verkeersborden met Franse tekst die niet werden afgedekt en scènes die Parijs moeten voorstellen maar die overduidelijk in Brussel zijn opgenomen. Op de beelden van een ontmoeting die zogenaamd in Zwitserland plaatsvond, is het Duitse plaatsje Monschau, vlakbij België en tamelijk geliefd bij dagjestoeristen, duidelijk herkenbaar.

Apocalypse Now

Apocalypse Now


De houder van het absolute record wat het aantal fouten betreft is 'Apocalypse Now', een bekende oorlogsfilm van Francis Ford Coppola die toch heel wat prijzen won. Filmliefhebbers telden er niet minder dan 559: van een afgebrande tent die drie minuten later gewoon intact is over de schaduw van een cameraman die duidelijk zichtbaar is tot een man die glad geschoren binnenkomt en een minuut later een volle baard heeft.

 

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook