Sommige filmcensuur is gewoonweg absurd

Censuur in de filmwereld is een feit – tijdens de opnames of de montage, voor de film in de zalen komt of erna, voor de dvd-versie of de tv-uitzending. Maar bepaalde censuur is gewoonweg absurd.

Eyes Wide Shut

Eyes Wide Shut © YouTube


Dat is het geval voor 'Eyes Wilde Shut', de film van Stanley Kubrick waarin Nicole Kidman en Tom Cruise zich in een wereld van partnerruil onderdompelen. En wie partnerruil zegt, zegt seks en naakt, geen ontkomen aan. Maar om te vermijden dat er te veel vrijende mensen in beeld kwamen tijdens de partnerruilscènes, verstopte Kubrick deze door mannen in een cape te laten opdraven. De seksscènes zijn er nog steeds, maar minder zichtbaar en iets heimelijker. Wat uiteraard niets aan de aard van de film verandert en Kubrick er niet van heeft weerhouden om Tom Cruise en zijn vrouw in close-up te filmen terwijl ze poedelnaakt de liefde bedrijven!

E.T.

E.T. © 360b


Wat zou er in godsnaam kunnen worden gecensureerd in 'E.T.' van Steven Spielberg? Dit meesterwerk uit 1982 werd twintig jaar later in 2002 op dvd uitgebracht. Voor de dvd-versie censureerde Spielberg een deel van de film. De vuurwapens van de overheidsagenten werden namelijk vervangen door walkietalkies, maar dat betreurt de befaamde filmmaker vandaag. In een interview geeft hij toe erg ontgoocheld te zijn in zichzelf door te 'vatbaar te zijn geweest voor ouderlijke kritiek'. Het goede nieuws is dat de overheidsagenten in de blu-ray-versie wel met hun vuurwapens te zien zijn!

Nuit et Brouillard

Nuit et Brouillard © YouTube


Een documentaire censureren is vrij zeldzaam. Toch ontsnapte 'Nuit et Brouillard' van Alain Resnais er niet aan. Deze documentairefilm uit 1956 gaat dieper in op de horror in de uitroeiingskampen van de nazi's. De documentaire neemt ook de Vichy-regering onder de loep en de deportaties die in Frankrijk werden uitgevoerd. Voor de Franse archiefbeelden eiste de toenmalige Franse regering dat de kepies van de gendarmerie vertroebeld werden om hen een zekere anonimiteit te verschaffen.

Pulp Fiction

Pulp Fiction © YouTube


Quentin Tarantino staat niet bekend om zijn zachtaardigheid, zijn films zijn meestal gewelddadig. Aangezien dit zijn handelsmerk is, wil hij niet dat alle bloed, geweld, dood, vuurwapens enz. worden gecensureerd. Wat echter uit 'Pulp Fiction' werd geknipt, is vrij absurd vergeleken met alle choquerende dingen die je in een Tarantinofilm kunt vinden. De oorspronkelijke affiche van 'Pulp Fiction' met een rokende Uma Thurman werd namelijk vervangen door een poster zonder sigaret!

Die Hard

Die Hard © YouTube


Het woord 'nigger' mag niet meer worden gebruikt in de VS. Wanneer Bruce Willis dus manifest komt verkondigen in Harlem dat hij geen 'negers' kan ruiken of zien, valt dit uiteraard niet in goede aarde. Zo moest een van de meest geduchte scènes uit 'Die Hard' noodgedwongen worden gecensureerd voor de uitzending van de film op tv. Wanneer Bruce Willis de uitdaging aangaat om in Harlem met een bord rond zijn nek rond te lopen, staat daar dus voortaan 'I hate everyone' op, in plaats van 'I hate niggers'. Wat duidelijk niet meer hetzelfde wil zeggen en dus geen betekenis meer heeft in Harlem zelf, de Afro-Amerikaanse wijk van New York. De scène verliest dus al haar impact en verandert de film zelfs aanzienlijk!

La vie d'Adèle

La vie d'Adèle © YouTube


Een groepering van conservatieve verenigingen zorgde ervoor dat 'La vie d'Adèle' gecensureerd kon worden, maar te laat. De film vertelt het verhaal van Adèle en Emma, twee tieners die verliefd worden en hun liefde ten volle beleven. Conservatieve verenigingen hadden deze film te gewaagd bevonden voor een commerciële uitrol en dienden een aanvraag tot censuur in. De vereniging trok uiteindelijk aan het langste eind maar de film was intussen al uit op dvd. Het zal voor de blu-ray-versie of een heruitgave zijn!

From Dusk Till Dawn

From Dusk Till Dawn © YouTube


Het schoolvoorbeeld van een mislukte censuur door het Amerikaanse censuurcomité is die van 'From Dusk Till Dawn', een film geschreven door Quentin Tarantino en geregisseerd door Robert Rodriguez. De naam van de bar, 'Titty Twister', werd te seksueel bevonden en werd dus tot 'Kitty Twister' herdoopt. Wat het Amerikaanse censuurcomité echter over het hoofd had gezien, was ook de rest van het logo te censureren waarop een jonge vrouw zich in de tiet knijpt. De toegepaste censuur was dus nogal vergeefs!

World Trade Center

World Trade Center © gary yim


We kunnen deze censuur begrijpen, maar ze was wel erg overdreven. Kort na de aanslagen van 9/11 in New York waarbij bijna 3000 slachtoffers vielen, ondernam de Amerikaanse regering een poging om de Twin Towers uit alle recente films en tv-series die op dat moment werden uitgezonden te doen verdwijnen. Resultaat: talloze Amerikaanse films en series stellen het nu met een skyline die ontdaan werd van de torens.

South Park

South Park © YouTube


Wist je dat de film 'South Park' eigenlijk een andere titel had? Deze film uit 1999 moest normaal 'South Park: Hell breaks loose' heten. Verschillende Amerikaanse religieuze organisaties schreeuwden echter al snel moord en brand door het gebruik van het woord 'hell'. De religieuze groepering haalde haar slag thuis en de film werd dus omgedoopt tot 'Southpark: Bigger, Longer & Uncut'. Dit heeft niets meer met de hel te maken, maar is wel nog een seksueel geconnoteerde woordspeling. Ofwel hebben deze religieuze organisaties dit aanvaardbaarder gevonden, ofwel hebben ze gewoon de verwijzing niet gesnapt...

C'est arrivé près de chez vous

C'est arrivé près de chez vous © YouTube


De Belgische film die Benoît Poelvoorde bekend maakte bij het grote publiek, heeft de reputatie immoreel over te komen. 'C'est arrivé près de chez vous' mag dan wel ongecensureerd zijn gebleven in België, Frankrijk werkte de affiche bij. Op de oorspronkelijke affiche zien we Benoît Poelvoorde die zijn wapen richt op een tutje dat weg vliegt in een spetter bloed. Op de Franse affiche werd de tut vervangen door... een vals gebit. De vraag werpt zich op of de dood van een oud persoon dan minder erg is dan de dood van een kind...

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook