Getraumatiseerd door een rol

Wurging, rauwe kippenlever en echte skeletten: je zou voor minder het noorden kwijtraken!

Getraumatiseerd door een rol © Isopix

Jason Statham siddert en beeft nog altijd wanneer hij aan de opnames van ‘The Expendables 3’ denkt. Toen Jason voor een actiescène een vrachtwagen bestuurde, bleken de remmen niet te werken. Het gevaarte donderde de Zwarte Zee in, maar Statham was ooit Olympisch duiker en wist in geen tijd uit de bestuurderscabine te ontsnappen. Achteraf wilden omstaanders weten of hij gewond was: ‘Ja, één van m’n schoenveters is geknapt’, grapte de acteur. Hij is niet de enige die een traumatische ervaring beleefde op de set …

Wurging

Wurging © Collection Christophel / Isopix

In de niet te versmaden oorlogsfilm ‘Inglorious Basterds’ neemt een stelletje Joods-Amerikaanse soldaten wraak op de Nazi’s en proberen ze Hitler het hoekje om te helpen. Regisseur Quentin Tarantino streefde perfectie na: Nazi-schurk Hans Lauda (Christoph Waltz) moest in een bepaalde scène een spionne wurgen, maar Tarantino deed dat liever zelf omdat hij vond dat wurgscènes in films er nooit echt genoeg uitzien. En echt zag het eruit: De Duitse actrice Bridget Von Hammersmarck verloor het bewustzijn. Gelukkig duurde dat niet lang, maar ze gruwt nog altijd van de bewuste scène.

Gevaarlijk gewichtsverlies

Gevaarlijk gewichtsverlies © Rex Pictures / Isopix

Om in de huid te kruipen van fabrieksarbeider Trevor Reznik in ‘The Machinist’ verloor Christian Bale zoveel gewicht dat mensen bang van hem werden. Bale liep rond als een zombie wiens botten bijna door zijn vel staken en zijn familie en vrienden vreesden zelfs voor z’n leven. Best een aardig filmpje, maar een kassucces werd het nooit en dus schakelde Bale maar snel weer over op z’n normale eetpatroon. Toen-ie in ‘The Dallas Buyers Club’ een aidspatiënt moest spelen, ging hij weer de uitgemergelde toer op.

Onheil bij de vleet

Onheil bij de vleet © StillPhoto Collection / Sunshine / Isopix

Gregory Peck stond doodsangsten uit op de set van de horrorfilm ‘The Omen’. Ten tijde van de film gebeurden er namelijk vreemde dingen. Eén van Gregory’s zoons pleegde vlak voor de film zou ingeblikt worden zelfmoord, het vliegtuig waarin Peck zat werd getroffen door een blikseminslag, het hotel van regisseur Richard Donner werd gebombardeerd door het IRA, een stuntman werd gebeten door een roedel Rottweilers omdat zijn beschermend pak niet stevig genoeg bleek en John Richardson, de man van de speciale effecten, geraakte na het filmen betrokken bij een auto-ongeval. Hij overleefde het, maar zijn assistente Liz Moore zat ook in de wagen en werd onthoofd. Luguber als je weet dat Richardson op de proppen kwam met het idee voor een onthoofdingsscène in ‘The Omen’.

Rugwervelblessure

Rugwervelblessure © Photonews

Syriana is een thriller over de invloed die de Verenigde Staten proberen uit te oefenen in een fictief olierijk. Het lijkt droge materie, maar de film is best spannend en zowel Matt Damon als George Clooney geven het beste van zichzelf. Voor Clooney was het nochtans een donkere periode: hij liep een letsel op aan z’n rugwervel. Een neuroloog ontdekte nadien dat er hersenvocht lekte. De pijn was niet te harden en Clooney overwoog een paar keer of hij niet beter zelfmoord zou plegen. Gelukkig herstelde hij.

Geïntimideerd en aangevallen door vogels

Geïntimideerd en aangevallen door vogels © Photonews

Tippi Hedren had het zwaar te verduren tijdens de opnames van ‘The Birds’. Ze vertelde een tijd geleden aan de verzamelde pers hoe regisseur Alfred Hitchcock haar lastigviel, haar verbood om met andere regisseurs samen te werken en ermee dreigde haar carrière te kelderen. Alsof dat nog niet genoeg was, werden er plots echte vogels op haar losgelaten in plaats van mechanische exemplaren, wat ze niet verwacht had. Ze verliet bloedend en getraumatiseerd de set.

Hoornvliesschade

Hoornvliesschade © Startraks Photo / Rex Features / Isopix

A Clockwork Orange is een meesterstuk van Stanley Kubrick. Malcolm McDowell vond het een eer om de hoofdrol te mogen vertolken en was van geen kleintje vervaard, maar wat hem te wachten stond was geen kattenpis: vooral de beruchte brainwashscène waarin z’n ogen opengesperd werden met klemmetjes deed hem geen goed. Hij hield er krassen op z’n hoornvlies aan over waardoor hij tijdelijk minder goed kon zien, om nog maar te zwijgen van de psychische gevolgen.

Voor even carnivoor

Voor even carnivoor © William Castle Productions / Collection Christophel / Isopix

Rosemary’s Baby van Ira Levin staat nog steeds te boek als één van de beste spannende boeken uit de geschiedenis, en Roman Polanski bewerkte ‘m tot één van de beste horrorfilms ooit. Dat had Polanski deels te danken aan Mia Farrow, die om de film op te nemen echter ook haar deel van de horror te verwerken kreeg. Op de set kreeg ze echtscheidingspapieren van manlief Frank Sinatra onder haar neus geduwd, en Mia moest als verwoed vegetariër een verschillende keren een scène overdoen waarin ze een rauwe kippenlever moest verorberen. Alles voor een rol, nietwaar?

Scheef

Scheef © Photonews

Over horrorfilms gesproken: de filmset van Poltergeist leek wel vervloekt. Actrice Dominique Dunne werd op de oprit van haar huis vermoord door haar ex-vriend, de cast was geschokt toen bleek dat regisseur Steven Spielberg echte skeletten als filmrekwisieten gebruikte en JoBeth Williams dacht dat ze langzaamaan krankzinnig werd. ‘Ik verbleef in een huurhuis in L.A. en merkte op dat alle kadertjes aan de muren scheef hingen. Ik hing ze recht, maar wanneer ik ’s avonds terugkeerde hingen ze weer scheef. Ik dacht dat ik gek werd, maar achteraf bekeken bonkte ik wellicht gewoon te hard met de deuren’, aldus JoBeth.

Een beetje sadistisch

Een beetje sadistisch

De makers van ‘The Blair Witch Project’ kan je gerust een stelletje zieke klootzakken noemen. Ze lieten zich zelden zien aan de acteurs en joegen hen de stuipen op het lijf door hen te stalken, hen in tenten te laten slapen waarmee ze 's nachts begonnen te schudden en hen op een crashdieet te trakteren om er zo voor te zorgen dat ze kwaad en uitgeput werden. Achteraf liet de cast weten dat het hen niet in de koude kleren ging zitten.

Obsessief dieet

Obsessief dieet © Photonews

Anne Hathaway wil er geen doekjes om winden: ‘Na mijn rol in Les Misérables balanceerde ik op de rand van de fysieke en mentale ondergang’, liet ze optekenen. Ze speelde Fantine, een niet zo gezonde moeder die in de prostitutie werd gedwongen in het Parijs van de negentiende eeuw. Anne moest er als een wandelend lijk uitzien en at niets anders dan kleine porties havermout, maar het diëten voor de rol werd zo obsessief dat ze gezondheidsrisico’s liep.

Leo

Leo © Photonews

Het grapje deed de ronde dat Leonardo DiCaprio tot alles bereid was om ooit een Oscar te winnen. Voor ‘The Revenant’ sliep hij in dierenkarkassen, at hij rauwe organen en liep hij vrijwillig onderkoeling op. Achteraf was hij er niet goed van, maar die Oscar had hij toch maar mooi te pakken!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook