Creatief met je belastingaangifte: zo moet het volgens de bekende medemens

Voor heel wat bekenden der aarde is belastingontduiking een toffe hobby!

Creatief met je belastingaangifte: zo moet het volgens de bekende medemens © Photonews

In 2008 viel de politie binnen in het Brasschaatse optrekje van Jean-Marie Pfaff en z’n gevolg omdat ze belastingfraude vermoedden. El Simpatico gaf later ootmoedig toe dat hij gefoefeld had: het zou om een paar honderdduizend euro gaan. Jean-Marie en z’n vrouw Carmen hoefden niet voor de rechter te verschijnen omdat ze het op een akkoordje gooiden met de fiscus. Hun boekhouder moest zich wel verantwoorden voor de rechter. Ze zijn zeker niet de enigen, want heel wat bekenden der aarde vinden belastingontduiking een leuk en lucratief tijdverdrijf.

Marco Borsato

Marco Borsato © Photonews

Marco Borsato heeft wellicht miljoenen verdiend met zijn hits. Naast zingen had de heer Borsato vroeger nog een hobby waarmee hij miljoenen verdiende: belastingen ontwijken. Een paar jaar geleden liet hij uitschijnen dat zijn evenementenbureau The Entertainment Group failliet was, maar dat bleek doorgestoken kaart. De opbrengsten van zijn albums sluisde lepe Marco jarenlang door naar Curaçao, waar hij er amper taksen op moest betalen. ‘Hij stalde het geld op de Antillen omdat hij internationale ambities had’, zo motiveerde de advocaat van Borsato zijn daden. ‘Lulkoek, hij is enkel geïnteresseerd in Nederland en Vlaanderen’, verklapte een ingewijde. Uiteindelijk kwam alles aan het licht en trof de zanger een regeling met de overheid.

Luciano Pavarotti

Luciano Pavarotti © Photonews

Monaco is een belastingparadijs en daarom hebben of hadden Justine Henin, Stefan Everts, Eddy Merckx en andere bekenden der aarde er een optrekje. Ook Luciano Pavarotti gaf intertijd een woning in Monaco op als officieel adres, terwijl hij bijna altijd in Italië verbleef. Hij viel pas echt door de mand toen de mensen van de belastingdienst ‘m een foto van het huis lieten zien: hij herkende het stulpje niet eens.

Björn Borg en Boris Becker

Björn Borg en Boris Becker © Leo Vogelzang / Sunshine / Isopix

Ook Björn Borg betaalde geen belastingen in Zweden omdat hij officieel op een appartement in Monaco woonde. De ex-tennisser strooide de autoriteiten zelfs zand in de ogen door een Monegaskisch rijbewijs te halen. De dames en heren van de belastingen kregen echter argwaan omdat z’n vrouw en kinderen nog steeds in zijn villa in Stockholm woonden. Ze concludeerden terecht dat Borg zelf er dan waarschijnlijk ook resideerde. Van hetzelfde laken een broek bij zijn Duitse collega Boris Becker, die tussen 1985 en 1994 officieel in Monaco woonde. Becker werd gesnapt en riskeerde een celstraf en een miljoenenboete, maar hij kwam ervan af met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar.

Tom Boonen

Tom Boonen © Photonews

De volgende Monegask in het rijtje is Tom Boonen. Die werd een paar jaar geleden gedagvaard voor fiscale fraude omdat de belastinginspectie onraad rook toen ze hoorden over zijn adresje in de ministaat. De wielerheld moest samen met een paar collega’s ook voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden voor een louche financiële constructie rond geld uit portretrechten, dat naar Ierland werd doorgesluisd. Er werd een minnelijke schikking getroffen en de zaak was van de baan. Ondertussen 'verhuisde' Boonen opnieuw naar de Kempen.

Wesley Snipes

Wesley Snipes © Photonews

Wesley Snipes heeft drie jaar moeten brommen omdat hij de belastingdienst trachtte op te lichten. De acteur deed tussen 1999 en 2001 geen aangifte en dat kostte de Amerikaanse schatkist een aardige duit. Wesley bleef z’n onschuld altijd volhouden en gaf ‘misleidende belastingadviseurs’ de schuld.

Joyce De Troch

Joyce De Troch © Photonews

Hoe zou het zijn met Joyce De Troch? Wel, de ex-presentatrice en voormalig zangeres van het meidentrio Opium komt tegenwoordig aan de kost als huwelijksplanner. Een paar jaar geleden werden Joyce en haar moeder veroordeeld voor financiële fraude. Een klant was loslippig geweest en had rondgebazuind dat hij De Troch in het zwart betaald had. In beroep werd ze veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en een boete van
5 500 euro. Dat vond ze niet eerlijk: ‘Waarom de Pfaffs niet en ik wel? Ik geraak door die toestanden helemaal verzuurd. In de sector is in het zwart betalen een ingeburgerd gebruik. Voor mij was het een economische noodzaak’, liet ze optekenen.

Pamela Anderson

Pamela Anderson © Photonews

Een paar jaar geleden lekte The Daily Mail een lijst met de grootste belastingontduikers van de staat Californië. Pamela Anderson bezette een prominente plek in die rangschikking. De rondborstige blondine was de overheid ongeveer 400 000 euro aan inkomstenbelasting schuldig.

Lionel Richie

Lionel Richie © Photonews

Op dezelfde lijst dook ook de naam van zanger Lionel Richie op. Hij moest nog 840 785 euro betalen en riskeerde een tijdlang een inbeslagname van zijn bezittingen. Gelukkig trad Lionel snel in actie en kon hij een deurwaardersbezoekje verhinderen.

Studio 100

Studio 100 © Isopix

Vorig jaar kwam aan het licht dat een topman van Studio 100 en zijn handlanger jarenlang valse facturen opstelden. De totale omvang van de fraude bedroeg ongeveer 4 miljoen euro. De twee werden onder meer in verdenking gesteld van valsheid in geschrifte, het gebruik van valse stukken, oplichting, informaticabedrog, witwassen van vermogensvoordelen en misbruik van vertrouwen.

Nicolas Cage

Nicolas Cage © Photonews

Nicolas Cage werd in 2009 schuldig bevonden aan gesjoemel nadat hij een bedrag van meer dan vijf miljoen euro was ‘vergeten’ over te maken. Tot overmaat van ramp stond er nog een schuld van bijna 2 miljoen euro open. Cage deed 2 huizen in Louisiana, een kasteel in Duitsland en 2 Rolls Royces van de hand. De resterende schuld begon hij daarna mondjesmaat te vereffenen.

Bassie

Bassie © Photonews

Wie jong was in de onvolprezen jaren ’80, kent Bassie en Adriaan wellicht. De avonturen van de grappige clown en zijn iets serieuzere broer de acrobaat hielden jeugdige kijkers in de Lage Landen jarenlang in de ban. Maar in echte leven was Bas ‘Bassie’ Van Toor lang niet altijd zo heldhaftig en daar kan de fiscus van meespreken: hij werd namelijk veroordeeld voor belastingfraude. ‘Ik fraudeerde per ongeluk’, zegt hij zelf. ‘Ik heb alles tot de laatste cent terugbetaald. De staat moedwillig oplichten? Zoiets komt niet in me op. Waarom zou ik dat doen? Ik heb alles wat ik wil. Weet je wat mijn probleem is? Ik ben nooit verder geraakt dan de lagere school. Ik ben een betere clown dan een boekhouder. Ik had het erg gevonden als het andersom was’, besluit hij.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook