Iemand nog een beetje zombieyoghurt? 10 schaamteloos slechte horrorfilms

Iemand nog een beetje zombieyoghurt? 10 schaamteloos slechte horrorfilms

Voor hij echt doorbrak, acteerde George Clooney in het bijzonder amusante ‘Return of the Killer Tomatoes’. Een halve gare professor maakt van tomaten meedogenloze moordmachines en pizzabezorger George moet verder onheil voorkomen. Er vloeien liters bloed en ketchup. De meningen van het publiek waren verdeeld: puur amusement volgens de ene, een dieptepunt in de filmgeschiedenis volgens de andere. Stigmatiserend voor een gewas dat al met heel wat vooroordelen te kampen had, opperden ze bij de Amerikaanse vereniging van tomatentelers. Kan het nog gekker? Ja hoor: er bestaan horrorfilms over moordende autobanden, bloeddorstige buitenaardse clowns en allesvernietigende yoghurt.

Buitenaardse clowns

Buitenaardse clowns

Het doel van een horrorfilm is het publiek angst aanjagen. Wie coulrofobie* heeft, zal met toegeknepen billen naar ‘Killer Klowns from Outer Space’ kijken, voor anderen is het een lachwekkend schouwspel. Het verhaal is even simpel als geniaal: buitenaardse wezens die eruit zien als clowns landen op de aarde in een circustent en willen zich vervolgens voeden met mensenbloed. Ze vangen hun prooi door er met een wapen op te schieten. Dat wapen omwikkelt de slachtoffers met een suikerspinweb. Door de zwarte humor die regisseur Stephen Chiode erdoorheen mixte werd het een culthit.

*Angst voor clowns

Zombieyoghurt

Zombieyoghurt

Twee heren met een neus voor zaken ontdekken dat er plotsklaps yoghurt uit een scheur in de aarde vloeit. Mooi meegenomen, want het goedje smaakt heerlijk en ze kunnen heel wat poen vangen door het op de markt te brengen. Al gauw is heel Amerika in de ban van het dessert, dat de naam ‘The Stuff’ krijgt. Maar te veel van het spul eten heeft al gauw catastrofale gevolgen: de hersenen van yoghurtfanaten sterven af en ze veranderen in zombies.

Rubberen Robert

Rubberen Robert

‘Alienclowns, moordzuchtige tomaten, zombies: wat hebben we dan nog niet gehad … een autoband?’, dacht muziekproducent-filmmaker Quentin Dupieux toen het idee voor de legendarische horrorfilm ‘Rubber’ gestalte kreeg. Robert, een autoband die achtergelaten is in de woestijn, komt plotseling tot leven zonder enige reden. Hij heeft de drang om alles te vernietigen wat hij tegenkomt. In hetzelfde genre zijn ook ‘I Bought A Vampire Motorcycle’ en ‘Killdozer’ absolute aanraders.

Een vluggertje met de kettingzaag

Een vluggertje met de kettingzaag

Het verhaal van ‘Hollywood Chainsaw Hookers’ gaat als volgt: Privédetective Jack Chandler moet de van huis weggelopen Samantha opsporen. Een behoorlijk droog en zwaarwichtig onderwerp, zou je zeggen, ware het niet dat hij het pad kruist van een bende prostituees die lid zijn van een Egyptische sekte. De dames maken er een sport van om hun klanten met een kettingzaag te bewerken, daarbij luid aangemoedigd door hun leider ‘The Master’ (een meesterlijke rol van Gunnar Hansen, die zijn sporen in de horrorwereld verdiende als ‘Leatherface’ in ‘The Texas Chainsaw Massacre').

Stront aan de knikker

Stront aan de knikker

‘Hollywood Chainsaw Hookers’ is een hoogstaand cinematografisch werk vergeleken bij ‘Monsturd’. Iedereen weet uiteraard dat je dit soort films niet al te serieus moet nemen, maar toch reageerden critici stomverbaasd: zelfs onder invloed van verboden substanties zou geen zinnig mens zo’n scenario bedenken. De ontsnapte seriemoordenaar Jack Schmidt is op de vlucht voor de FBI en de politie. Ze vinden hem en schieten hem neer in een riool, waarna hij in een plas chemische middelen valt. Door de combinatie van uitwerpselen en dat giftige goedje verandert hij in een wezen dat half mens, half drol is. Vanaf dat moment is niemand nog veilig voor ‘Jack Shit’.

Een bezoekje aan het wassenbeeldenmuseum

Een bezoekje aan het wassenbeeldenmuseum

‘House of Wax’ is op zich al één van de slechtste films ooit, maar de acteerprestatie van Paris Hilton maakte dat het bioscooppubliek tijdens de première massaal de zaal moest verlaten wegens acute diarree. Het feit dat ze het loodje legt in het midden van de film kon de pijn amper verzachten. Een groep vrienden op weg naar een American football-wedstrijd krijgt autopech. Ze zoeken hulp bij een garage, maar de eigenaar heeft lugubere plannen met hen. De belangrijkste attractie van de buurt, het wassenbeeldenmuseum, blijkt namelijk uitgebreid te zijn tot een hele stad vol opgezette lijken. Het leven van de jongelui staat op het spel.

Een stukje kip zal nooit meer hetzelfde smaken

Een stukje kip zal nooit meer hetzelfde smaken

De horrormusical is een gedurfde mengelmoes van twee genres die zelden uitgeprobeerd werd. Onterecht, vond Lloyd Kaufman, en hij pakte uit met ‘Poutrygeist: Night of the Chicken Dead’. Op de tonen van opzwepende deuntjes nemen indiaanse geesten wraak op de uitbaters van een fastfoodrestaurant die hun etablissement neerpootten op een heilig stuk indiaanse grond. Ze sturen zombiekippen op hen af en die kennen geen gemoedsrust voor ze het hele zootje hebben uitgemoord.

Weerschapen

Weerschapen

Ook in Nieuw-Zeeland worden filmpareltjes afgeleverd. Angus Oldfield woont op het vredige platteland. Hij heeft zich toegelegd op genetische experimenten met schapen. Twee activisten ontdekken dat en stelen een container met een genetisch gemanipuleerd lammetje, met vreselijke gevolgen. Horden op hol geslagen schapen vermoorden iedereen die op hun pad komt. Wie een beet krijgt en het overleeft, verandert in een weerschaap!

Broodje ledemaat

Broodje ledemaat

De horrorkomedie ‘Goremet: Zombie Chef From Hell’ is nog zo’n absolute aanrader voor de meerwaardezoeker. Dit is eigenlijk geen B-film meer, maar een C-film. Het draait om Goza, een heerschap dat in 1386 een vloek over zich uitgesproken kreeg. Zeshonderd jaar later leeft hij nog steeds en is hij de eigenaar van ‘Goza’s Deli and Beach Club’, een restaurant voor fijnproevers. Samen met zijn compagnon Blozor, die graag een glaasje bloed nuttigt, slacht hij willekeurige klanten af om hen later te serveren onder de noemer ‘verse zeevruchten’. De voet van een politie-inspecteur die de zaak komt onderzoeken komt tussen een belegd broodje terecht. Smullen!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook