Nostalgisch wegdromen met La La Land

Bekroond met maar liefst zes Oscars en zeven Golden Globes is La La Land een van dé filmsensaties van het jaar.

Nostalgisch wegdromen met La La Land © Summit Entertainment

Mia droomt ervan actrice te worden in Hollywood. Tussen het serveren van koffies door holt ze van de ene auditie naar de andere. Jazzmuzikant Sebastian speelt piano in sjofele clubs om de eindjes aan elkaar te knopen. Voor beiden lijkt het leven waar ze op hopen ver weg. Het lot brengt deze dromers samen, maar is hun liefde bestand tegen de verleidingen en de teleurstellingen van het hectische leven in Hollywood?Deze film is te bekijken met de Movies & Series Pass van Proximus TV! Tip: kies nu voor de Movies & Series Pass als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV!

Emma Stone als Mia

Emma Stone als Mia © Summit Entertainment

De magische belofte van Hollywood dat alle dromen werkelijkheid kunnen worden, houdt Mia overeind. Ze doet de ene auditie na de andere en bezoekt stijlvolle feestjes in de hoop ontdekt te worden. Zo loopt ze Sebastian tegen het lijf en de twee dromers worden verliefd zoals dat alleen in de film kan: met één blik.

Emma Stone werd bekroond met een Oscar voor haar rol in La Land. Eerder sleepte ze ook al een nominatie in de wacht voor haar bijrol in Birdman. Ze was ook te zien in Magic in the Moonlight, Gangster Squad, The Amazing Spider-Man, The Help, Crazy Stupid Love en Easy A.

Ryan Gosling als Sebastian

Ryan Gosling als Sebastian © Summit Entertainment

Hoewel de film zich in het heden afspeelt, leven de protagonisten duidelijk in het verleden. Sebastian is een schnabbelende muzikant die ervan droomt om zijn eigen jazzclub te openen. Wanneer hij de kans krijgt om in een groep te spelen, lijkt zijn droom uit te komen. Maar dan komt zijn relatie met Mia onder druk te staan.

Ryan Gosling kon zijn Oscarnominatie voor La La Land niet verzilveren, maar won wel een Golden Globe. Sinds zijn rol in The Notebook is hij een echt vrouwenidool, die de laatste jaren ook schitterde in The Big Short, Gangster Squad, The Place Beyond the Pines, The Ides of March, Crazy Stupid Love en Drive. Voor deze rol leerde hij in drie maanden piano spelen.

Een meesterwerk van Damien Chazelle

Een meesterwerk van Damien Chazelle © Summit Entertainment

La La Land is een moderne variant op de klassieke Hollywoodmusical en een ode aan iedereen die durft te dromen. Voor Damien Chazelle is het pas zijn derde langspeelfilm. Op zijn 32ste is hij bovendien de jongste regisseur ooit die de Oscar voor beste regie op zijn naam schreef. Eerder kreeg hij heel wat lof voor Whiplash, een film die zich ook al in de muziekwereld afspeelt.

Met deze nostalgische maar toch tijdloze feelgoodmovie raakte Chazelle duidelijk een gevoelige snaar. De film is bovendien een huzarenstukje van choreografieën en prachtig vormgegeven scènes, vaak in één shot opgenomen. Zo speelt de adembenemende openingsscène zich af in een hopeloze file in L.A., waarvoor het drukke viaduct tussen de Interstate 105 en 110 drie dagen moest worden afgesloten.

Muziek als hoofdrolspeler

Muziek als hoofdrolspeler © Summit Entertainment

La La Land is een musical en dus speelt de muziek een belangrijke rol in de film. Toch blijft het aantal musicalnummers nog vrij beperkt, waarbij bijna elk nummer een cruciaal moment in het verhaal in de verf zet. Justin Hurwitz schreef samen met Broadway-componisten Benj Pasek en Justin Paul de muziek in de stijl van weleer, maar slaagde er tegelijkertijd in de muziek best eigentijds te doen klinken. Het leverde hen Oscars op voor beste originele muziek en beste nummer voor City of Stars.

Ook de hoofdrolspelers brengen het er aardig vanaf als zangers: Emma Stone is redelijk indrukwekkend in Audition (The Fools Who Dream), terwijl Gosling met een innemende charme zingt. Zanger John Legend heeft dan weer een opvallende gastrol in de film.

Referenties naar andere musicals

Referenties naar andere musicals © Summit Entertainment


Een van de mooiste scènes in de film speelt zich af in het Griffith-observatorium, een ode aan Rebel Without a Cause, een film waar de hoofdrolspelers ook naar gaan kijken. Daarnaast liet Chazelle zich ook duidelijk inspireren door enkele van de beste musicalfilms allertijden zoals An American in Paris (1951) en Singin’ in the Rain (1952).

De Spaanse Sara Preciado zette de duidelijkste verwijzingen naar andere films op een rijtje in een vergelijkende video.La La Land - Movie References from Sara Preciado on Vimeo.

Droomstad Los Angeles

Droomstad Los Angeles © Summit Entertainment

De titel La La Land verwijst naar Los Angeles. De stad speelt dan ook een prominente rol in de film, zij het een geromantiseerd beeld van de stad. Een stad met prachtige zonsondergangen, waar de vrouwen felgekleurde cocktailjurkjes dragen en de straten om de haverklap worden afgezet om een nieuwe filmscène op te nemen.

Heel wat locaties uit de film zijn ondertussen echte trekpleisters geworden. Zoals het restaurant Smoke House tegenover Warner Bros, waar Mia in de koffiebar werkt, en de live concerten in The Lighthouse Café, vlakbij de pier waar Seb City of Stars zingt. Een overzicht van alle locaties vind je op de website van Curbed.

Deze film is te bekijken met de Movies & Series Pass van Proximus TV!
 
Tip: kies nu voor de Movies & Series Pass als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV!


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook