Wat gebeurde er met je favoriete dieren uit bekende series en films?

Vorig jaar beschuldigde dierenrechtenorganisatie PETA producenten van films en tv-series in de Verenigde Staten ervan dieren te gebruiken die sterk worden verwaarloosd. Ze wijzen dan vooral naar een bedrijf dat dieren leverde voor onder meer 'Harry Potter' en 'Pirates of the Caribbean'. De organisatie pleit er alvast voor om producties diervrij te houden. Dat wordt natuurlijk moeilijk wanneer dieren de hoofrol spelen. Uiteraard leven niet alle dieren die op de set gebruikt worden in erbarmelijke omstandigheden. En sommige komen ook nadien nog goed terecht, al durft het ook wel eens slecht af te lopen. Van Lassie over Babe en Beethoven tot Bruiser Woods : hoe zou het nog zijn met deze bekende beestjes?

Chihuahua Moonie/Bruiser Woods - Legally Blonde

Chihuahua Moonie/Bruiser Woods - Legally Blonde © Isopix


De blonde advocate Elle Woods en haar chihuahua Bruiser waren een onafscheidelijk duo in Legally Blonde (2001) en Legally Blonde 2: Red, White & Blonde  (2001). Begin 2016  deelde actrice Reese Witherspoon via Instagram mee dat Moonie (aka Bruiser) was overleden. "Met een droevig hart moet ik aan alle "Legally blonde"-fans meedelen dat Bruiser Woods (ook bekend als Moonie) gestorven is. Ik ben er zeker van dat zijn staartje in de hemel kwispelt." Het hondje werd 18 jaar en had duidelijk geen hondenleven achter de rug.

Schotse collie Pal - Lassie

Schotse collie Pal - Lassie


Lassie moet zowat de bekendste filmhond ter wereld zijn. Zo bekend zelfs, dat heel wat mensen een Schotse collie gewoonweg een lassie noemen. De eerste 'Lassie'-film dateert van 1943, gevolgd door negen andere langspeelfilms en een succesvolle televisieserie. De laatste Lassie-film  dateert uit 2005 en heeft Peter O’Toole en Peter Dinklage op de affiche. Pal, de eerste Lassie, werd net als Bruiser 18 jaar en stierf, doof en blind, in 1958. Elke volgende filmcollie was een rechtstreekse afstammeling van de oorspronkelijke Lassie. Weetje: Lassie (wat meisje betekent, nvdr) werd altijd gespeeld door mannelijk collies.

Orka Keiko - Free Willy

Orka Keiko - Free Willy © Wikipedia


Keiko werd wereldberoemd toen hij de rol van Willy vertolkte in Free Willy. Keiko's levensverhaal is echter allesbehalve rooskleurig. In 1972 werd hij gevangen genomen door IJslandse jagers en werd hij verkocht aan het pretpark Marineland in Canada. Drie jaar later werd hij opnieuw doorverkocht aan een pretpark in Mexico, waar hij alleen in een bassin verbleef. In 1992 zocht Warner Bros een orka om de rol van Willy te spelen in de film. De makers kwamen bij Keiko terecht en de orka werd op slag wereldberoemd. De film kreeg nog twee sequels, en ook voor Keiko kwam er een vervolg: hij werd in 1998, na heel wat acties van dierenorganisaties, vrijgelaten bij IJsland maar kon zich nooit meer aanpassen aan het leven in het wild. Een jaar later overleed hij aan de gevolgen van een longontsteking.

Sint-Bernardshond Chris - Beethoven

Sint-Bernardshond Chris - Beethoven © Isopix


De film Beethoven uit 1992 was de start van een succesvolle filmreeks met maar liefst zeven sequels, waarvan de laatste in 2014 verscheen. De hoofdrol was weggelegd voor de gigantische maar sympathieke Sint-Bernardshond Chris. De originele cast en hond deden nog mee in de tweede film maar stopten nadien. Chris zelf stierf kort na de opnames een natuurlijke dood.

Kapucijnaapje Crystal - Night at the Museum

Kapucijnaapje Crystal - Night at the Museum


Crystal is een heuse ster in Hollywood. Het kapucijnaapje speelde al in 27 films en series mee: van Dr. Dolittle tot Garfield en van The Hangover tot The Big Bang Theory.

Haar grote 'doorbraak' kwam er in 2006, toen ze de rol van Dexter speelde in Night at the Museum. Op haar 21 jaar heeft ze een carrière waar veel filmsterren alleen maar van kunnen dromen. Haar tegenspeler in The Hangover Ken Jeong (Leslie Chow) zei het volgende over haar: "Crystal is geweldig. Ze is geen aapje, ze is een volwaardige actrice. Waarschijnlijk de beste met wie ik ooit al heb samengewerkt."

Kapucijnaapje Katie - Friends

Kapucijnaapje Katie - Friends


Het kapucijnaapje Marcel - gespeeld door Katie - was gedurende 8 afleveringen het huisdier van Ross in Friends. Uiteindelijk moest hij het aapje afstaan aan de dierentuin van San Diego omdat het beestje constant het meubilair én Rachel besprong. Maar dat was niet het einde van Katie's Hollywoodcarrière. In 2015 schitterde ze nog in een fotoshoot met Kendall Jenner voor Allure Magazine.

Dolfijn Kathy - Flipper

Dolfijn Kathy - Flipper


In 1963 verscheen een eerste film over de opmerkelijke dolfijn Flipper. Door het grote succes kreeg de film een jaar later al een sequel én volgde er ook een tv-serie. Maar liefst vijf verschillende dolfijnen speelden de rol van Flipper. Eerst was er Susie, nadien volgden Patty, Squirt, Scottie en Kathy. Toch zorgde de serie indertijd voor flink wat ophef. Flipper zou aan de basis liggen van het ontstaan van dolfinaria waar dolfijnen kunstjes moeten opvoeren voor publiek.

Richard O'Barry was de eerste die de dieren begon te trainen. Hij was er zelfs bij toen de dolfijnen voor de tv-serie gevangen werden. "Ik voel me schuldig", zei O'Barry daar later over in de documentaire 'The Cove'. "Het is door Flipper dat iedereen dolfijnen wou aaien en het is daardoor dat zoveel dolfijnen gevangen worden."

Zes jaar geleden pleegde de laatste Flipper-dolfijn Kathy zelfmoord in het dolfinarium. "Ze zwom in mijn armen en keek me in de ogen. Vervolgens nam ze nog één keer adem en stopte. Ik zag haar wegzinken naar de bodem van de tank. De stress van een leven in gevangenschap werd haar teveel" vertelde Richard.

Tramp - Black Beauty

Tramp - Black Beauty


De serie Black Beauty, over een zwarte hengst met witte bles, verscheen voor het eerste op het scherm van 1972 tot 1974 en keerde terug in 1990 en 1991. Black Beauty werd gespeeld door 4 paarden: Tramp (die de originele witte vlek heeft), Ebony, Fury and Jet. De witte vlek op de laatste 3 paarden werd altijd bijgetekend met make-up.

Kangoeroe Skippy

Kangoeroe Skippy


In 1966 maakte de wereld kennis met Skippy de bush kangaroo. De rol werd door minstens negen heldhaftige kangoeroes gespeeld. In deze Australische jeugdreeks wist Skippy keer op keer de slechteriken op te sporen samen met Sonny, het zoontje van de head ranger van het park. De twee werden al snel onafscheidelijk. Wat er nadien met de kangoeroes gebeurde, is niet geweten.

Varkentje Babe

Varkentje Babe © Isopix

Babe kwam uit in 1995 en was meteen een wereldwijd succes. De film van Chris Noonan kreeg maar liefst zeven Oscarnominaties achter zijn naam, waaronder die voor beste film en regisseur, en won de prijs voor beste visual effects. De dieren in de film zijn bijna allemaal echt, alleen voor Babe werd soms een geanimeerd biggetje gebruikt. Er werden maar liefst 48 varkentjes gecast om de rol van Babe te spelen. De opnames duurden namelijk 3 jaar en de biggetjes bleven niet klein natuurlijk. Of de dieren uiteindelijk eindigden als koteletjes, worst of varkensgebraad is niet geweten.

Lees ook :
Dieren, de grootste vijanden van een journalist
De leukste films met dieren in de hoofdrol
Deze dieren zijn echte sterren op Instagram
10 dieren die een hele film dragen


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook