Bart Peeters: woelwater met vele talenten

'You love him or you hate him', maar aan Bart Peeters valt ook dit najaar niet te ontsnappen op tv.

Bart Peeters: woelwater met vele talenten © VRT

Hij werpt zich op als de koning van de talentenjachten als presentator van Voor de Leeuwen, waarin op zoek wordt gegaan naar nieuw komisch talent. Daarnaast zet hij net als vorig jaar ook The Voice van Vlaanderen op stelten als een van de coaches.Bekijk Voor de Leeuwen elke donderdag op Eén of waar je ook bent via proximustv.be. Klik hier om het programma op te nemen.Bekijk The Voice van Vlaanderen elke vrijdag op VTM of waar je ook bent via proximustv.be. Klik hier om het programma op te nemen. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Villa Tempo

Villa Tempo © VRT

Bart Peeters begon zijn carrière al in de jaren zeventig als hoofdrolspeler in de jeugdreeks Bart Banninks.

In de jaren tachtig presenteerde hij enkele jongerenprogramma’s. In het komische Villa Tempo werkte hij samen met Hugo Matthyssen (toen al) en Marcel Vanthilt, met wie hij samen de typetjes de Hermannen vormde.

Elektron (later Pop-Elektron) was dan weer een programma waarin verschillende wetenschappelijke onderwerpen aan bod kwamen, maar ook veel muziek. Het programma won de HA! van Humo.

De Droomfabriek

De Droomfabriek © VRT

Vanaf 1992 was Bart Peeters een van de presentatoren van de populaire liveshow De Droomfabriek, samen met Rani De Coninck en Sabine De Vos. Kijkers konden brieven naar het programma sturen waarin ze hun droom omschreven. Enkele gelukkigen werden geselecteerd en uitgenodigd voor een gesprekje in de studio, waarna men in een reportage liet zien hoe hun droom in vervulling ging.

Op het einde van het programma waren er vaak ook optredens waarbij BV’s een nummer coverden, verkleed als een bekende muzikale artiest en met hilarische fragmenten als gevolg!Legendarische amusementsprogramma’s uit de jaren negentig

Dag Sinterklaas

Dag Sinterklaas © VRT

Heel wat kinderen leerden Bart Peeters in de jaren negentig kennen dankzij Dag Sinterklaas, waarin hij in aanloop naar Sinterklaas elke dag op bezoek gaat bij de goedheilige man en zwarte piet. De aflevering begon telkens met Bart Peeters die zijn 'dochtertjes' Charlotte en Jessica in bed stopt, waarbij hij begint te vertellen over zijn bezoek aan de Sint. In twee seizoenen werd zo antwoord gegeven op vragen als 'Waar woont Sinterklaas?', 'Hoe schrijf je een brief aan de Sint?', 'Hoe zet je je schoen klaar?', …Tegenwoordig wordt de serie nog altijd uitgezonden, maar dan wel zonder de intro met Bart Peeters.

De (v)liegende doos

De (v)liegende doos © vtm

In 1995 maakte Bart Peeters een fel besproken overstap naar VTM. Mike Verdrengh en Guido Depraetere namen een risico door Peeters twee experimentele programma’s te laten presenteren.

De vliegende show was een live spektakelprogramma met ook Ronny Mosuse, gericht op kinderen, met heel wat gekke personages en situaties. Later op de avond volgde dan De liegende doos, dat in de lijn lag van het populaire radioprogramma Het Leugenpaleis van Bart Peeters en Hugo Matthysen met absurde humor.

Hoewel de eerste afleveringen door de hooggespannen verwachtingen nog veel kijkers lokten, kenden beide programma’s uiteindelijk weinig succes.

Het Peulengaleis

Het Peulengaleis © VRT

Bart Peeters maakte voor VTM nog NV Peeters, maar stapte in 1999 opnieuw over naar de openbare omroep. Daar maakte hij met Het Peulengaleis, een nieuwe, kleinschalige spin-off van Het Leugenpaleis. Heel wat personages uit het radioprogramma, zoals Jos Bosmans en Clement Peerens, maakten hun opwachting op tv. Maar er doken ook enkele nieuwe gesmaakte personages op, zoals de mannen van de Gamma en Yvonne en Yvette.De reeks werd een enorme culthit en liep uiteindelijk vijf seizoenen op Canvas. Naast Peeters en Matthysen schitterde onder andere ook Tine Embrechts in deze show.

De leukste cultpersonages uit Vlaamse tv-series

De Grote Prijs Bart Peeters

De Grote Prijs Bart Peeters © VRT

Bart Peeters heeft een lange geschiedenis met talentenjachten. Zo presenteerde hij in 1999 en 2000 de muziekwedstrijd De Grote Prijs Bart Peeters, waarin op zoek werd gegaan naar nieuw muzikaal talent. Winnaar werd tenor Kris Struyven, maar het platencontract dat daaraan vasthing, liep af op een sisser.

Zoals wel vaker bij talentenjachten was het de nummer twee uit de show, de toen zestienjarige Amaryllis Uitterlinden, die de grootste carrière maakte.

De Bedenkers

De Bedenkers © Photonews - Koen Blanckaert

Ook op de Nederlandse publieke omroep presenteerde Bart Peeters enkele programma’s, zoals Toppop Yeah en De Droomshow. Bij ons volgden het archiefprogramma De leukste eeuw, Eurosong en het wetenschappelijk programma Hoe?Zo!.

In 2007 presenteerde hij samen met Sofie Van Moll De Bedenkers. Daarin kwamen mensen hun uitvindingen voorstellen, die beoordeeld werden door een vakjury. Het programma liep twee seizoenen lang, winnaars waren de sliplift en het papiermaatje. Het meest bekend is misschien wel de speculaaspasta, die na het programma op elke ontbijttafel belandde.

Mag ik u Kussen?

Mag ik u Kussen? © VRT

Sinds 2009 is Bart Peeters gastheer van Mag ik u Kussen?, een verleidingsshow waarin drie kandidaten strijden om de kus van (meestal) een vrouw met de hulp van spitsvondige humor en heel wat dubbele bodems.

Na drie succesvolle seizoenen op Canvas maakte het programma in 2016 een comeback op Eén. Opvallende prooien over de jaren heen waren onder andere Stan Van Samang, Maggie De Block, Sien Eggers, Showbizz Bart en Goedele Liekens.Herbeleef hier het grappigste uit Mag ik u kussen?

Een Laatste Groet

Een Laatste Groet © VRT

Na de spelprogramma’s De Generatieshow en De Slimste Thuis op Eén, maakte Bart Peeters met Een Laatste Groet een opvolger voor Mag ik u Kussen? op Canvas. In dat programma werden twee seizoenen lang elke week de beste vrienden van een zogezegd overleden BV uitgenodigd. Aan de hand van een videotestament wordt de begrafenis ingevuld met allerlei humoristische uitspraken en liederen. Een uiterst aparte ervaring voor onder andere Erik Van Looy, Jeroen Meus, Gert Verhulst en Bart De Pauw.

De neus van Pinokkio

De neus van Pinokkio © VRT

De laatste grote show van Bart Peeters op Eén was De neus van Pinokkio. In het programma stelden panelleden Adriaan Van den Hoof en Tine Embrechts enkele straffe verhalen en televisiefragmenten voor, waarbij een duo BV’s moest raden welk fragment vals of waar was. Het programma kreeg een tweede seizoen en leerde ons onder andere dat Luc Appermont een kleindochter heeft in Manilla met de naam Luc.

The Voice van Vlaanderen

The Voice van Vlaanderen © vtm

Naast presentator en acteur is Bart Peeters natuurlijk ook succesvol zanger. Zo scoorde hij begin jaren negentig hits als She goes nana en I’m Into Folk met The Radios. In 2002 bracht hij zijn debuutplaat uit als Nederlandstalige soloartiest en ondertussen heeft hij klassiekers als Messias, Lepeltjesgewijs en Konijneneten op zijn naam staan.

Dat hij in 2016 een van de coaches werd in The Voice van Vlaanderen hoeft dan ook niet te verbazen. Daar zette hij meteen de boel op stelten met zijn 'instinctieve druk-drang', waardoor zijn team na één aflevering al voor de helft vol zat. Uiteindelijk werd de 59-jarige Jan Van de Ven de ultieme finalist van Bart. We hadden het kunnen weten want in de Blind Auditions zei hij daar dit nog over: "Ik geloof heel erg in het belang van rijpere mannen".Ook in het nieuwe seizoen van The Voice zullen de 'druk-drang' en de heerlijke quotes van Bart Peeters te bewonderen zijn. Bekijk The Voice van Vlaanderen elke vrijdag op VTM of waar je ook bent via proximustv.be. Klik hier om het progamma op te nemen. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Liefde voor Muziek

Liefde voor Muziek © vtm

Zijn deelname aan The Voice van Vlaanderen samen met Natalia en Koen Wauters was meteen ook de aanleiding voor hun gezamenlijke deelname aan Liefde voor Muziek. Daar stopte hij ook nummers van K3, Gers Pardoel, Lady Linn en Isabelle A in een typisch Bart Peeters-jasje. Toen zijn eigen nummers onder handen werden genomen, toonde hij zich dan weer van zijn meest emotionele kant.

Herbeleef hier het beste uit het derde seizoen van Liefde voor Muziek.

Ondertussen zijn ook de namen voor het nieuwe seizoen van Liefde voor Muziek bekend: ontdek ze hier!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook