Kleine mensen kunnen reuzen worden in Hollywood

Je hoeft niet groot te zijn om het te maken in de filmwereld. 'Er zijn geen kleine rollen, enkel kleine acteurs', zo schreef de beroemde Russische regisseur Stanislavski ooit. Deze tien acteurs trokken zich alleszins niets aan van hun kleine gestalte en speelden grote rollen in Hollywood.

Kleine mensen kunnen reuzen worden in Hollywood © Photo News

Op de foto : Peter Dinklage, Verne Troyer en Danny DeVito

Peter Dinklage

Peter Dinklage © Photo News

Een van de populairste personages uit de hitserie 'Game of Thrones' is weggelegd voor een acteur met een klein gestalte. Peter Dinklage, die aan dwerggroei lijdt en amper 135 cm meet, speelt op voortreffelijke wijze de rol van Tyrion Lannister. Vroeger werd hij gepest omwille van zijn 'handicap', maar hij liet het niet aan zijn hart komen, trok naar Hollywood en richtte zijn eigen theatergezelschap op. Hij leerde het vak in Broadway en had niet lang nodig om rollen te versieren die eigenlijk voor acteurs met een normaal gestalte bedoeld waren. Hij brak door in de film The Station Agent (2003), maar tegenwoordig is hij vooral bekend als Tyrion Lannister in de HBO-reeks Game of Thrones. Voor die rol kreeg Dinklage een Golden Globe en een Emmy Award.

Momenteel is Dinklage een veelgevraagde acteur in Hollywood en een van de best betaalde televisieacteurs ter wereld. We zullen hem de komende jaren waarschijnlijk nog heel vaak aan het werk zien.

Verne Troyer

Verne Troyer © Photo News

Verne Troyer is met zijn 81 cm de kleinste acteur uit deze lijst. Hij zal voor altijd bekend blijven als Mini Me in de hilarische Austin Powers-films. Hij begon zijn carrière als stuntman in de film 'Baby's Day Out' en kroop ook nog in de huid van een alien in 'Men In Black'(1997). Maar we associëren hem toch vooral met de sidekick van Dr. Evil aan de zijde van Mike Myers in 'Austin Powers'. Troyer zegt geen woord in de film, maar de komische magie tussen beide acteurs spat van het scherm.

Danny DeVito

Danny DeVito © Ian West/Photo News

Danny DeVito is met zijn 1.52 m de grootste van dit gezelschap. Ondanks zijn kleine gestalte heeft hij een indrukwekkende carrière als acteur weten uit te bouwen. Zijn doorbraak kwam er met de serie 'Taxi' (1978-1983), het begin van een lange filmcarrière. Deze man voorstellen is natuurlijk niet nodig. Zijn stem is al even beroemd als de acteur zelf, want DeVito sprak ook al verschillende rollen van animatiefiguurtjes in.

Warwick Davis

Warwick Davis © Terry Harris/Photo News

Warwick Davis is met zijn 105 cm ook al niet van de grootste. Davis lijdt echter niet, zoals de meeste kleine mensen, aan achondroplasie of dwerggroei, maar aan de erfelijke groeistoornis spondylo-epifysaire dysplasie.

Warwick Davis heeft ondanks zijn kleine gestalte een pak toptitels op zijn cv verzameld. Al op jonge leeftijd kreeg hij een voetje binnen in een van de grootste franchises van de voorbije jaren. Nochtans berust zijn hele carrière eigenlijk op toeval. Warwick was elf jaar toen zijn grootmoeder op de radio hoorde dat er vlakbij scènes voor de film 'Star Wars: Episode VI -Return Of The Jedi' gefilmd werden en kleine acteurs auditie mochten doen voor de rol van een Ewok. Davis was een grote fan van Star Wars en dus was hij in de wolken toen hij geselecteerd werd. Maar het geluk lachtte hem nog meer toe, want tijdens de opnames werd de acteur achter R2-D2 geveld door griep. George Lucas himself koos Davis als vervanger.

Lucas geloofde zo hard in het talent van Davis dat hij de jonge acteur ook in 'Willow' liet spelen, een productie met Ron Howard. In 1992 ruilde hij zijn heldenrol in voor die van een slechterik in de horrorfilm 'Leprechaun'. De film was geen kaskraker maar had genoeg succes om er nog verschillende sequels op te maken. In die eerste film mocht Davis trouwens de op dat ogenblik nog onbekende Jennifer Aniston de stuipen op het lijf jagen.

Recenter kon je hem nog aan het werk gezien als professor Flitwick in zeven Harry Potter-films en in 'The Chronicles of Narnia'. Warwick Davis richtte ook een organisatie op die extreem kleine of grote acteurs moet begeleiden.

Gary Coleman

Gary Coleman © Al Cuizon/Photo News

De 1.42 m lange Gary Coleman bewees zijn talent voor het eerst in de rol van Arnold Jackson in de serie 'Diff'rent Strokes'. Tijdens zijn hoogdagen verdiende Coleman een slordige 100.000 dollar voor één aflevering. Nadien speelde hij mee in tal van (televisie)films en series. Hij viel ook regelmatig in de prijzen en er leek geen vuiltje aan de lucht te zijn. Maar vanaf de tweede helft van de jaren 80 ging het de verkeerde kant uit.

Coleman bleef zijn hele leven klein door een nierziekte, waarvoor hij twee keer een transplantatie onderging. Na een val op zijn hoofd belandt hij in 2010 in een coma. Zijn vrouw nam de beslissing de stekker uit te trekken. Het droevige leven van een gevallen ster...

Emmanuel Lewis

Emmanuel Lewis © Photo News

Het jongetje dat nooit groot zou worden, dat is Emmanuel Lewis. Als kindsterretje zag het publiek hem als een echte Peter Pan. Op zijn twaalfde verjaardag was Lewis amper 91 cm groot. Hij speelde eerst mee in enkele reclamespotjes, maar kreeg uiteindelijk zijn eigen komische reeks. 'Webster' groeide uit tot een van de meest succesvolle series uit de jaren '80. Later dook hij nog regelmatig op in andere tv-shows en na zijn vroege carrière als Webster behaalde hij bovendien nog een officieel acteerdiploma. Dokters hebben nooit een medische verklaring kunnen vinden voor het kleine gestalte van Lewis. Misschien heeft Webster ooit echt gewenst om nooit op te groeien.

Gurdeep Roy

Gurdeep Roy © Tammie Arroyo/Photo News

Sommige acteurs hebben geen enkel probleem om typische dwergrollen aan te nemen. Zoals Gurdeep Roy, een Indiase acteur die in Kenia geboren is onder de naam Mohinder Purba. Deep Roy, die 1.32 m meet, speelde in de film 'Charlie & The Chocolate Factory' tientallen Oompa Loompa's tegelijk. Hij genoot bovendien veel respect van regisseur Tim Burton, want Deep Roy maakt deel uit van het vaste kringetje acteurs dat wel vaker in een Burton-film meespeelt.

Deep Roy is ook te zien in enkele recentere films zoals 'Transformers: Revenge of the Fallen' en drie moderne Star Trek-verfilmingen. Ook in 'Star Wars', 'Dr. Who' en 'The X-Files' duikt Deep Roy op.

Waarom de nieuwste Star Trek-films de max zijn
4 redenen waarom Star Wars de beste filmreeks aller tijden is

Michael Dunn

Michael Dunn

Michael Dunn (1934-1973) mogen we gerust een groot acteur noemen, want zijn acteerprestaties leverden hem zelfs een Oscar-nominatie op. Dunn, die amper 1.17 m groot was - weigerde steevast rollen die hem door zijn gestalte op het lijf geschreven waren. Hij was dan ook de eerste kleine acteur die een klassieke acteeropleiding genoot. Hij had bovendien nog meer talenten, want hij blonk ook uit als muzikant en schrijver.

Billy Barty

Billy Barty © LA Times

Regisseur Peter Jackson had voor zijn Lord of the Rings-trilogie keuze genoeg voor de rollen van de kleine hobbits en dwergen, maar hij verkoos acteurs met een normale lengte. Billy Barty (1924-2000) mocht met zijn 1.24 m wel meedoen in de verfilming uit 1978. De carrière en het leven van Barty zijn echter veel interessanter dan zijn rolletje in deze oude versie van The Lord Of The Rings.

Al in 1927 maakt hij als driejarig jongetje zijn debuut op het witte doek. Later speelt hij het broertje van Mickey Rooney en kreeg hij een heel gevarieerd aanbod aan rollen: van een tovenaar in 'Willow' tot een Duitse spion in 'Under the Rainbow'. In de jaren '60 had hij zelfs een eigen kinderprogramma en bekende tv-series zoals 'Frasier' klopten regelmatig bij hem aan.

Barty gebruikt zijn bekende gezicht ook om het leven van andere mensen met dwerggroei te verbeteren. In 1957 richt hij de organisatie Little People of America op. "Het grootste deel van de maatschappij denkt dat kleine mensen alleen in circussen of shows optreden. We hebben echter dokters en verplegers, je vindt ons overal", zei hij een ooit in een interview.

Harry Earles

Harry Earles

Harry Earles (1907-1980) was in de jaren '20 de eerste kleine persoon die tot een filmicoon uitgroeide. Earles - die amper 99 cm meette - speelde o.a. mee in 'The Wizard Of Oz', de klassieker uit 1939 met Judy Garland in de hoofdrol. In 1925 speelde hij een baby in de film 'The Unholy Three' en zette daarmee de toon voor de rest van zijn carrière, want hij mocht nadien nog vaak in de huid van een baby kruipen. Na 'The Wizard Of Oz' besloot hij echter een punt te zetten achter zijn carrière in Hollywood. Samen met zijn zussen was hij nog enkele jaren erg succesvol in het circus.

Lees ook :
Acteurs met een beperking, en bakken talent!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook