Topserie ‘The Handmaid’s Tale’, nu in de Movies & Series Pass!

Dramaserie The Handmaid’s Tale, die onlangs vijf Emmy’s won, is nu exclusief te bekijken met de Movies & Series Pass van Proximus TV. Top!

Topserie ‘The Handmaid’s Tale’, nu in de Movies & Series Pass! © Isopix


‘The Handmaid’s Tale’ is een dystopische serie, gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1985 van Margaret Atwood.

Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst in de Republiek Gilead, tot voor kort de Verenigde Staten van Amerika. Onder het totalitaire bewind van religieuze fundamentalisten is de Republiek geobsedeerd door voortplanting.

Door grootschalige milieuvervuiling zijn de meeste vrouwen immers onvruchtbaar. Vrouwen die dat nog wel zijn, worden gereduceerd tot seks- en babymachines van de heersers. Wie een kind ter wereld brengt, moet het afstaan aan de echtgenote van haar meester. De vrouwen zelf zijn dienstmaagden, handmaids. Het verhaal wordt verteld door de ogen van handmaid Offred (Elisabeth Moss).Deze serie is in België exclusief te bekijken met de Movies & Series Pass van Proximus TV!


De Movies & Series Pass van Proximus TV is goed voor onbeperkt film- en serieplezier voor slechts 9,95 euro per maand. Abonneer je via kanaal 13 van Proximus TV.

Tip: kies nu voor de Movies & Series Pass als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV!

Welkom in Gilead

Welkom in Gilead © Isopix

Het verhaal speelt zich af in een nabije toekomst. Het gaat niet goed met Amerika: door grootschalige milieuvervuiling zijn de meeste vrouwen onvruchtbaar geworden en is het geboortecijfer in een vrije val terechtgekomen.

Een streng religieuze groepering werpt na een staatsgreep de regering omver en doopt de Verenigde Staten om tot de Republiek van Gilead. Onder het nieuwe totalitaire bewind worden nog vruchtbare vrouwen gestript van al hun rechten en ondergebracht bij een van de leiders van het regime, waar ze worden ingezet als broedmachines. Het is een wanhopige poging om de republiek van nieuwe inwoners te voorzien.

Zoals een van de leiders in de serie zegt: “We wilden de wereld alleen maar beter maken”.
“Beter?”
“Daarom niet beter voor iedereen.”

Marthas en handmaids

Marthas en handmaids © Isopix

In Gilead zijn er rangen en standen, en daar heb je je aan te houden. Hooggeplaatste leiders en hun – veelal onvruchtbare – echtgenotes krijgen dienstmaagden en huishoudsters toegewezen.

Al deze vrouwen zijn te herkennen aan hun kleding. Visueel is ‘The Handmaid’s Tale’ indrukwekkend. De serie is heel mooi gemaakt, en een van de in het oog springende elementen zijn de outfits.

De echtgenotes zijn in het blauw gekleed. Dienstmaagden – handmaids – dragen een rode jurk met een witte kap, huishoudsters – Marthas – zijn altijd in het groen.

Marthas zijn veelal onvruchtbare, laag gerangschikte en ongetrouwde vrouwen. Ze doen het huishouden van hooggeplaatste families, koken en doen boodschappen.

Elisabeth Moss

Elisabeth Moss © Isopix

Elisabeth Moss (Mad Men, Top of the Lake) speelt Offred, de handmaid of dienstmaagd door wiens ogen het verhaal wordt verteld. Offred is niet haar echte naam … Offred is of Fred, van Fred.

Als vruchtbare vrouw wordt ze gedwongen deel uit te maken van het huishouden van Commander Fred Waterford. In haar vruchtbare dagen moet ze seksueel ten dienste staan van de Commander, in de hoop dat ze zwanger wordt en zo de wereld opnieuw helpt te bevolken.

Offred moet zich staande houden tussen Commanders, hun wrede echtgenotes, de Martha’s en de andere handmaids … in de wetenschap dat iedereen een spion kan zijn voor Gilead.

Haar enige doel: overleven, en zoeken naar de dochter die van haar werd afgenomen toen ze met haar man en kind naar Canada probeerde te vluchten.

Alexis Bledel

Alexis Bledel © Isopix

Fans van Gilmore Girls hebben het waarschijnlijk meteen gezien: Alexis Bledel speelt eveneens een hoofdrol.

Zij speelt in de serie de lesbische handmaid Ofglen, van Glen dus. Omwille van haar geaardheid wordt ze aan het begin van de reeks op beestachtige wijze gestraft.

Aanvankelijk staat ze achter de beginselen van het regime, maar gaandeweg evolueert ze.

Samira Wiley

Samira Wiley © Isopix

Een ander bekend gezicht in The Handmaid’s Tale is dat van Samira Wiley, een actrice die je eerder aan het werk kon zien in ‘Orange is the New Black’, waarin ze Poussey speelde.

In ‘The Handmaid’s Tale’ speelt ze Moira, een lesbische activiste in een wereld waar homoseksualiteit strafbaar is.

Joseph Fiennes

Joseph Fiennes © Isopix

Joseph Fiennes speelt Fred Waterford, een leider van het regime en de Commander van het huishouden waar Offred aan toegewezen wordt.

De vrouwelijke personages zijn duidelijk in de meerderheid in The Handmaid’s Tale, en Joseph Fiennes verklaarde in interviews dat hij door het verhaal en de aanwezigheid van zoveel vrouwelijk talent op de set meer dan ooit achter het feministische gedachtegoed staat.

In een gesprek met Marie Claire vertelde hij dat de serie hem meer bewust heeft gemaakt van vrouwenrechten, vooral omdat de belangrijkste mensen in zijn leven zijn vrouw en twee dochters zijn: “Ik wil dat mijn dochters kunnen leven in een wereld waar er gelijkheid is, en waar geen loonkloof bestaat tussen mannen en vrouwen. We hebben nog een lange weg te gaan”.

Ann Dowd

Ann Dowd © Isopix

Ann Dowd speelt Aunt Lydia in de serie. ‘Tante Lydia’ klinkt misschien best lief, maar dat komt niet helemaal overeen met de waarheid.

De aunts zijn eigenlijk de leraressen van het regime, zij indoctrineren de andere vrouwen met de ideologie van Gilead. In het begin van de serie geeft Aunt Lydia samen met de andere aunts les aan de vruchtbare vrouwen over hun nieuwe rol als handmaids.
Ze feliciteert de vrouwen met hun vruchtbaarheid, maar als een van hen daar een schampere opmerking over maakt, wacht haar een zware straf.

Actrice Ann Dowd kreeg voor haar rol in de serie een Emmy. Ze is bekend voor haar rollen in Compliance (2012), Side Effects (2013) en Marley & Me (2008).

Margaret Atwood

Margaret Atwood © Isopix

Margaret Atwood, de auteur van het boek, maakt een opvallende gastverschijning in de eerste aflevering van de reeks.

Atwood kruipt in de serie in de huid van een aunt en geeft Offred een rammeling wanneer die aanvankelijk niet wil meewerken.

Protesten

Protesten © Isopix

Het boek van Margaret Atwood werd ruim dertig jaar geleden geschreven, maar sommige mensen zien in recente ontwikkelingen in Amerika parallellen met het verhaal… en dat zorgde hier en daar al voor opvallende protesten.

Zo trokken vrouwen gekleed als handmaids naar het Capitool om hun onvrede kenbaar te maken over de plannen van de Trump-regering om de wetgeving rond abortus en anticonceptie te veranderen en daarmee de vrouwenrechten in te dammen.

Toen President Trump afgelopen zomer in Polen was, werd ook daar geprotesteerd door vrouwen verkleed als handmaids. Trump werd door de activisten onder meer beschuldigd van seksisme en vrouwenhaat.

Emmy's en Golden Globes: Beste dramaserie

Emmy's en Golden Globes: Beste dramaserie © Isopix

The Handmaid’s Tale komt uit de stal van streamingdienst Hulu en won vijf Emmy’s in de belangrijkste categorieën: beste dramaserie, beste vrouwelijk hoofdrol (Elisabeth Moss), beste vrouwelijke bijrol (Ann Dowd), beste regie (Reed Morano) en beste scenario (Bruce Miller).

Ook bij de Golden Globes viel de serie tweemaal in de prijzen, met awards voor 'Beste dramaserie', beste vrouwelijke hoofdrol (Elizabeth Moss), en een niet-verzilverde nominatie voor Ann Dowd.

Deze donkere, maar intrigerende en pakkende serie wordt overal lovend onthaald. Volgens diverse recensenten is ‘The Handmaid’s Tale’ de serie van het jaar door het sterke verhaal, de schitterende acteerprestaties en de prachtige beelden.

Deze serie is in België exclusief te bekijken zijn met de Movies & Series Pass van Proximus TV!


De Movies & Series Pass van Proximus TV is goed voor onbeperkt film- en serieplezier voor slechts 9,95 euro per maand. Abonneer je via kanaal 13 van Proximus TV.

Tip: kies nu voor de Movies & Series Pass als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook