Deze acteurs gaan ervoor: ze voeren hun stunts zelf uit!

De meeste bekende acteurs of actrices laat zich voor het uitvoeren van hun stunts liever vervangen door een zogeheten stuntdubbel. Een stuntman of -vrouw die alle gevaarlijke klusjes opknapt voor de grote ster, maar voor de rest meestal op de achtergrond blijft. Maar toch zijn er ook enkele grote Hollywood-acteurs die hun eigen stunts liever zelf doen.

Tom Cruise

Tom Cruise © Paramount Pictures / IMDB


Tom Cruise doet naar eigen zeggen alle stunts zelf. De acteur staat bekend om zijn halsbrekende toeren en vooral in de Mission Impossible-reeks toonde hij meermaals zijn compleet gebrek aan angst. In Rogue Nation klampte hij zich vast aan een echt vliegtuig en vloog zo mee de lucht in (hij was wel stevig vastgemaakt) en in Ghost Protocol hing hij honderden meters boven de grond aan de Burj Khalifa.

Waarom hij de stunts zelf doet? Zelf zegt hij het voor de film en het publiek te doen. In een tijd waarin veel films met digitale special effects worden gemaakt, waardeert het publiek als de stunts en de acteurs echt zijn, zegt Cruise vaak tijdens interviews. En hij lijkt gewoon graag gevaar op te zoeken. Tijdens het filmen in Dubai liet hij zich even fotograferen boven op de Burj Khalifa, ruim 800 meter boven de grond. Zonder touw, zonder duidelijke reden en, gek genoeg, zonder schoenen.

Robert Redford

Robert Redford © IMDB


De intussen 81-jarige Robert Redford heeft gedurende zijn hele carrière bijna altijd zijn eigen stunts gedaan. "Het is een combinatie van mijn ego, mijn DNA en misschien ook wel een dosis ijdelheid dat ik alles zelf wilde doen. Op dit moment voel ik mij nog fit genoeg om aan dit soort waaghalzerij mee te werken", zei hij 3 jaar geleden bij de release van 'All Is Lost'. In die film speelt Redford een man in een zeiljacht die in een zware storm belandt. Tijdens de opnames kreeg hij metershoge golven over zich heen. In een van de scènes kreeg hij zo veel water over zich heen, dat hij zijn gehoor in een oor verloor. "Ik heb het zwaar te verduren gehad, maar het loonde wel de moeite", zei Redford daarover.

Daniel Craig

Daniel Craig © Danjaq, LLC, United Artists Corporation, Columbia Pictures Industries, Inc. / IMDB


Daniel Craig staat erom bekend bijna al zijn eigen stunts te doen. Dat leverde hem in het verleden al heel wat problemen op. Zo moest hij een knie-operatie ondergaan nadat hij gewond raakte door een mes tijdens een vechtscène in Spectre. In zijn schouder zitten metalen pinnen nadat hij zijn spier scheurde op de set van Quantum of Solace. Tijdens de opnames voor dezelfde James Bond-film werd hij per ongeluk in zijn gezicht getrapt waardoor hij acht hechtingen nodig had en werd het topje van een van zijn vingers er per ongeluk afgesneden. En tijdens de opnames van Casino Royale verloor hij twee tanden tijdens een vechtscène.

Maar in zijn nieuwste Bond-film, die in 2019 in de zalen komt, zal hij het toch wat kalmer aan moeten doen. Dat heeft de 49-jarige acteur aan zijn vrouw actrice Rachel Weisz moeten beloven. Rachel had slapeloze nachten nadat haar man had toegezegd opnieuw in de huid van spion 007 te kruipen. Daarom maakte Daniel een afspraak met zijn vrouw dat hij deze keer niet tot het uiterste zal gaan.

Kristen Stewart

Kristen Stewart © Universal Pictures / IMDB


Kristen Stewart speelde veel van de actiescènes uit de Twilight-films zelf. Al waren er ook grenzen. Kristen wilde nog veel meer stunts zelf doen, maar daar stak de verzekering een stokje voor.

In 'Snow White and the Huntsman' zien we Kristen Stewart als een Sneeuwwitje dat volledig in harnas en in ware Jeanne D’Arc stijl de strijd aangaat met de boze koningin. Ook in deze film doet ze tal van de stunts en gevechtscènes zelf.

Angelina Jolie

Angelina Jolie © Disney Enterprises, Inc. / IMDB


Tom Cruise staat erom bekend dat hij veel van zijn eigen stunts doet en dat zou goed van pas komen in de film 'Salt' uit 2010 van regisseur Philip Noyce. Maar toen Cruise besloot om niet mee te werken aan het project, kozen ze er met Angelina Jolie een perfecte vervangster uit, want ook zij wilde graag zoveel mogelijk stunts zelf doen. Al liepen niet alle stunts van een leien dakje. Angelina Jolie moest enkele grote sprongen overbruggen en goed mikken, maar één keer liep het fout en lag haar gezicht open. Ze hield er een blijvend litteken aan over.

Toch weerhield het er haar niet van om ook voor 'Maleficent' opnieuw de meeste van haar stunts zelf uit te voeren. Ook als Lara Croft haalde Jolie al verschillende gevaarlijke toeren uit. "Zij is een van de meest bekwame actrices waar ik ooit mee gewerkt heb”, liet haar toenmalige stuntcoach Simon Crane weten. “Sommige dingen werden zelfs nog nooit eerder door een vrouw gedaan, en zij heeft bijna alles toch zelf geflikt. Ze heeft zelfs drie maanden getraind om een bungeejump met salto’s tot een goed einde te brengen. Ik was heel erg onder de indruk."

Jason Statham

Jason Statham © IMDB


Jason Statham was vroeger model, nu acteur, producer, uitmuntend coureur en meester in vechtsporten. Statham speelt in actiefilms altijd de rol van boze, meedogenloze Einzelgänger, met enorme spieren, strijdend voor gerechtigheid. Op zijn manier dan: met heel veel geweld. Niet dat hij zo'n groot acteertalent is. Statham moet het vooral hebben van bovennatuurlijk vechtwerk en onmogelijke stunts die hij stuk voor stuk zelf uitvoert.

Maar tijdens de opnames van de film 'The Expendables 3' is hij toch even door het oog van de naald gekropen. "Hij keek de dood in de ogen", aldus collega Sylvester Stallone die zegt dat Statham een stunt aan het oefenen was. "Hij reed in een truck toen de remmen het ineens niet meer deden. Hij kwam in de zee terecht", vervolgt de actieheld. “Gelukkig waren vlak daarvoor de deuren van de truck eruit gehaald." Sylvester was blij dat hij zelf niet in de wagen zat. "Als een van de andere acteurs had gereden, hadden we het niet overleefd. We hadden namelijk allemaal zware laarzen aan. We zouden zijn gezonken", vertelt Stallone. "Maar Jason is een olympische duiker, dus hij kon er uit komen."

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger © Twentieth Century Fox / IMDB


Arnold Schwarzenegger staat erop om zijn eigen stunts uit te voeren en brengt daarom maar liefst twee uur per dag door in de sportschool. Arnold beseft namelijk heel goed dat hij niet meer de jongste is. "Je doet iets wat je niet gewend bent, waar je moe van wordt en de volgende dag herstelt je lichaam niet meer zo snel als het deed als toen je dertig was", zo vertelde hij aan The Mirror n.a.v. de opnames van Terminator: Genisys (2015). Toch loont zijn werk in de sportschool wel. "Het rennen, springen en de vechtscènes gaan nog prima", aldus Schwarzenegger.

Tijdens de opnames van 'The Last Stand' (2013) liep het even verkeerd. Arnold had bij één van de stunts zijn hoofd opengehaald. Toch bedankte hij vriendelijk om een stuntman te laten opdraven. Schwarzenegger denkt dat het geloofwaardiger is wanneer hij zelf de gevaarlijke stunts doet.

Jackie Chan

Jackie Chan © Lionsgate Premiere / IMDB


De 63-jarige in Hongkong geboren acteur maakte veertig jaar geleden zijn debuut in de film 'Hand of Death'. Hij werkte sindsdien mee aan ruim tweehonderd films, niet alleen als acteur maar ook als stuntman, schrijver en regisseur. Chan specialiseerde zich in komische actiefilms, waarin een vechtsport, meestal kungfu, centraal staat. In de meeste films deed hij ook zijn eigen stunts. Hij heeft daardoor in de loop der jaren elk bot in zijn lijf gebroken, zei hij eens. Als stuntman werkte hij ook mee aan films van de legendarische Bruce Lee.

Het feit dat hij er niet voor terugdeinst om zijn eigen stunts te doen, zorgde ervoor dat Chan er lange tijd niet in slaagde zich te verzekeren. De verzekeringsmaatschappijen vonden de stunts te gevaarlijk en beriepen zich op de vele blessures die de acteur door de jaren heen opliep. Jackie Chan bezit het Guiness Record voor "meeste stunts uitgevoerd door een levende acteur".

Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence © Lionsgate / IMDB


Jennifer Lawrence deed ook heel wat van haar stunts zelf in The Hunger Games-films, en daarvoor heeft ze heel hard moeten trainen. Stuntcoördinator Chad Stahelski vertelt : "Bij Katniss gingen we een stapje verder met haar training met pijl en boog. We brachten veel tijd met Jen in de sportzaal door, zowel met boogschieten als conditietraining en man-op-mangevechten." Jennifer Lawrence voegt daaraan toe : "Ik vind het leuk zelf stunts te doen in deze films. De extra maanden trainen waren het zeker waard om mijn eigen stunts te kunnen doen."

Josh Hutcherson

Josh Hutcherson © Lionsgate / IMDB


Josh Hutcherson, Jennifer Lawrence's collega die de rol van Peeta Mellark speelde in The Hunger Games-serie, voerde ook het grootste deel van zijn stunts zelf uit. Hutcherson is uit zichzelf al heel sportief en niet vies van een uitdaging meer of minder. Hij had natuurlijk al enige ervaring, want ook in 'Red Dawn' (2012), waarin hij samenwerkte met regisseur en stuntveteraan Dan Bradley, moest hij al zijn stunts zelf doen.

Christian Bale

Christian Bale © Warner Bros. Pictures / IMDB


Dat Christian Bale heel ver durft te gaan voor een rol heeft hij al meermaals bewezen. Voor de film 'The Machinist' (2004) viel hij 32 kilo af en was hij bijna vel over been, maar toen moest hij op enkele maanden tijd meteen weer stevig aandikken en vooral spieren ontwikkelen, want zijn volgende opdracht was de hoofdrol in... 'Batman begins' (2005) van Christopher Nolan. Nadien moesten er weer veel kilo’s af voor zijn rol als uitgemergelde krijgsgevangene in 'Rescue dawn' (2006) van Werner Herzog. Om naderhand weer zijn body te builden voor zijn vertolkingen in zijn tweede Batmanfilm 'The dark knight' (2008) en in 'Terminator: Salvation' (2009). En in 2010 was Christian Bale opnieuw in magere versie te zien zijn als drugsverslaafde in het boksdrama 'The fighter', waarvoor hij trouwens een Oscarnominatie voor beste mannelijke bijrol kreeg. En nadien was het weer spieren kweken voor 'The Dark Knight Rises' (2012), het laatste deel van de Batman-trilogie.

Deze indrukwekkende lichaamstransformaties zijn al stunts op zich, maar daar blijft het niet bij. Ook al had hij een stuntdubbel, toch deed hij in de Batmanfilms de meeste gevechtscènes zelf. Hij is dan ook een kei in de gevechtssport Keysi. Hij beklom ook het hoogste gebouw van Chicago, maar sommige stunts liet hij wijselijk toch over aan professionals Buster Reeves en Jean-Pierre Goy.  

Acteurs en hun stuntdubbels: ze kunnen niet zonder!
Waaghalzen aan het werk: deze gekke stunts werden door de acteurs zelf gedaan


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook