De invloedrijkste families van Hollywood

Onder meer de families Warner, Smith, Douglas en Huston hebben een stevige reputatie opgebouwd!

De invloedrijkste families van Hollywood © Photo News


In 1874 verhuisde Maurice Barrymore van Engeland naar New York en besloot hij het als acteur te proberen op Broadway. Dat deed hij aan de zijde van actrice Georgina Drew, met wie hij later zou trouwen. Ze kregen drie kinderen: Lionel werd een bekend acteur met dank aan rollen in Grand Hotel, Key Largo, It’s a Wonderful Life en A Free Soul, terwijl Ethel school maakte in het theater. Hun broer John stond op de bühne en wisselde zijn acteerwerk af met films als Dr. Jekyll and Mr. Hyde en Sherlock Holmes. Johns zoon, John Drew, kon dus niet anders dan ook acteur worden. Ook hij kreeg een dochter, Drew, die het tot een Hollywoodlegende schopte die in meer dan 50 films speelde en haar eigen filmproductiefirma, Flower Films, oprichtte. Het legde de Barrymores geen windeieren. Ze zijn echter geen curiosum: een greep uit de invloedrijkste Hollywoodfamilies!

De familie Coppola

De familie Coppola © Photo News


De familie Coppola heeft haar macht vooral te danken aan Francis Ford. De man schreef Hollywoodgeschiedenis met The Godfather, The Conversation en Apocalypse Now en ondersteunde filmmakers als Akira Kurosawa en Jean-Luc Godard met de Zoetrope-studio, die hij samen met George Lucas oprichtte in 1969.  Door die studio werd ook The Virgin Suicides, het debuut van Francis’ dochter Sofia, geproduceerd. Bovendien komt z’n zoon Roman ook aan de kost als filmmaker die zelfs een Golden Globe won en is de andere zoon, Gian-Carlo, een producer wiens dochter Gia in zijn voetsporen trad met Palo Alto, in 2013. Talia, de zus van Francis, deelde eveneens in de prijzen: ze kreeg een Academy Award, en uiteraard mogen we ook Nicolas Coppola - het neefje van de patriarch - niet vergeten: hij is een wereldberoemd acteur die we beter kennen onder de naam Nicolas Cage. Cage wilde namelijk absoluut niet teren op de bekende achternaam van nonkel Francis.

De familie Fonda

De familie Fonda © Photo News


Het Fonda-verhaal begon met Henry, die zijn Hollywooddebuut in 1935 maakte en in meer dan 80 films acteerde, waarin hij meestal de held van dienst vertolkte. Toch kreeg hij pas een Oscar op z’n 76ste, voor zijn rol in On Golden Pond, waarin hij opdraafde aan de zijde van zijn dochter Jane. Die werd een gevierd actrice door rollen in films als Barefoot in The Park, Barbarella, Klute en Coming Home, waarvan de laatste twee goed waren voor een Oscar. Haar broer Peter maakte zich onsterfelijk met z’n rol in Easy Rider aan de zijde van Dennis Hopper. Ook Bridget, de dochter van Peter, en Troy Garity, de zoon van Jane, zijn acteurs. Door hun zorgvuldig opgebouwde imperium hoeven ze in de familie Fonda alvast geen droog brood op tafel te zetten.

De familie Warner

De familie Warner © Sunset Box / Allpix / Photo News


Iedereen heeft wel eens van Warner Bros. gehoord. De broers Harry, Albert, Sam en Jack Warner werden bekend danzij de kunstjes van hun Duitse herder Rin Tin Tin, die de hoofdrol ging spelen in een filmreeks over een heldhaftige viervoeter. Hun eerste gesproken film, The Jazz Singer, bracht flink wat geld in het laatje en dat opende de weg naar de eeuwige roem. Warner werd één van de grote studio’s uit het gouden tijdperk van Hollywood en maakte absolute toppers van de namen die in hun producties speelden: onder meer Bette Davis, Humphrey Bogart en Errol Flynn danken hun succes deels aan de beruchte filmmaatschappij. Ze produceerden klassiekers als Casablanca, A Streetcar Named Desire (op de foto), My Fair Lady en Bonnie And Clyde.

De familie Smith

De familie Smith © Photo News


Will Smith acteerde in de jaren negentig in de onderhoudende sitcom The Fresh Prince of Bel-Air en groeide vervolgens uit tot gegeerd wild voor rollen in blockbusters: in 2008 werd hij de enige acteur in de filmgeschiedenis die acht opeenvolgende films op zijn naam mocht schrijven die meer dan 100 miljoen euro opbrachten aan de box office. In 1997 trouwde Smith met Jada Pinkett, die zelf in meer dan 30 films te zien was, waaronder Girl’s Trip, een prent die dit jaar op de wereld werd losgelaten. Ook zoonlief Jaden zit in het vak, al is niet iedereen even wild van zijn kwaliteiten terzake. De jongeman probeerde het in de remake van Karate Kid en in de gigantische flop After Earth. Dochter Willow Smith koos dan weer voor een zangcarrière: haar debuutsingle kreeg de aanstekelijke titel Whip My Hair en ze werd de jongste artieste ooit die bij het platenlabel van Jay-Z tekende. Trey, Wills zoon uit z’n vorige huwelijk, is dj. Het vermogen van de familie Smith werd een tijd geleden geschat op meer dan 150 miljoen euro.

De familie Douglas

De familie Douglas © J02/Zuma Press/Photo News


Kirk Douglas werd bekend door zijn rollen in oorlogsfilms en westerns in de jaren ‘5O en richtte Bryna Productions op om zijn eigen projecten te kunnen bekostigen. Zo produceerde hij 19 films, waarvan enkele samenwerkingen met Stanley Kubrick. Hij kreeg de productierechten op One Flew Over the Cuckoo’s Nest en liet z’n zoon Michael die film produceren, waarna diens carrière in Hollywood verzekerd was. Michael, die de hoofdrol vertolkte in ontelbare Hollywoodfilms, werkte op zijn beurt samen met z’n broer, regisseur Joel Douglas. Ze blikten The Jewel of the Nile en Romancing the Stone in. Ook halfbroer Peter is een succesvol producent. In 2003 doken Kirk en zijn vrouw Diane, Michael en zijn zoon Cameron op in een film met de toepasselijke titel It Runs in the Family.

De familie Kardashian

De familie Kardashian © Photo News


Robert Kardashian was een man van Armeense afkomst die beperkte bekendheid vergaarde door op te treden als één van de advocaten van O.J. Simpson. Zijn kinderen kwamen later tot de conclusie dat bekend zijn hen wel eens harde duiten zou kunnen opleveren en dat je er eigenlijk niet zo gek veel speciale gaven voor moet hebben: een beetje klooien met sociale media en foto’s posten die veel klikken vergaarden was genoeg om hen op de kaart te zetten. Die bekendheid nam enorme proporties aan toen iemand besloot dat het een goed idee zou zijn om hen een eigen realityshow te geven. De familie bleek een goeie neus voor zaken te hebben en Kim trouwde dan ook nog eens met hiphopper Kanye West, waardoor ze in een handomdraai de helft van één van de bekendste koppels op deze aardkloot werd. Vervolgens werden haar talenten, zoals naaktfoto’s posten en met een champagneglas op haar achterste poseren, breed uitgemeten in de boekjes. Ook moeder Kris Jenner, dochters Kourtney en Khloe en zoon Rob wisten hun mediabekendheid financieel uit te buiten. Bruce Jenner, de tweede echtgenoot van Kris en ex-Olympisch tienkamper, liet zich een paar jaar geleden ombouwen tot vrouw en gaat tegenwoordig door het leven als Caitlyn.

De familie Estévez

De familie Estévez © Cineliz / Allpix / Photo News


Ramón Gerardo Antonio Estévez - bij het grote publiek bekend als Martin Sheen - is een begenadigd acteur die de microbe aan z’n kinderen doorgaf: zowel dochter Renee als zonen Carlos (Charlie Sheen), Emilio en Ramon traden in de voetsporen van hun vader. Martin kwam op de A-lijst terecht door rollen in Badlands, Apocalypse Now en in de serie The West Wing. Renee dook op in diezelfde serie en Emilio bemachtigde een belangrijke rol in Mighty Ducks alvorens hij zelf achter de camera kroop. Charlie Sheen is alom gekend van zijn rollen in Wall Street, Hot Shots en de reeks Two and a half Men en van zijn liederlijke privéleven dat een dankbaar onderwerp werd voor de bladen. 

De familie Huston

De familie Huston © Photo News


Walter Huston was één van de eerste grote namen uit de beginperiode van de gesproken film. Hij dook op in meer dan 50 films en kreeg een Oscar voor zijn rol in The Treasure of the Sierra Madre, waarbij zijn zoon John op de regisseursstoel zat. John regisseerde klassiekers als The Maltese Falcon, The African Queen en The Misfits. Johns dochter Anjelica won een Oscar voor haar rol in Prizzi’s Honor, al kent de goegemeente haar vooral als Morticia uit The Addams Family. Haar halfbroer Danny (foto) was te zien in films van bekende regisseurs als Martin Scorsese, Sofia Coppola, Tim Burton en Ridley Scott. Broer Tony hield het bij toneelstukken, waar hij wel één keer een Academy Award voor won, maar Tony’s zoon Jack zet de familietraditie verder: de jongeman pakte rollen in American Hustle en in de reeks Boardwalk Empire.

De familie Baldwin

De familie Baldwin © Photo News


Ook bij de broers Baldwin zit het acteren in het bloed. De oudste telg, Alec, trouwde met Kim Basinger en had van het viertal het meest succes in het mainstreamcircuit. Hij heeft verschillende awards op z’n schouw staan, waaronder een Emmy en twee Golden Globes voor zijn rol in 30 Rock. Daniel, William en Stephen werden ontdekt door Oliver Stone die hen castte voor de oorlogsfilm Born on the fourth of July. Hailey en Alaia, de dochters van Stephen, acteren voorlopig niet maar sleepten wel een vet modellencontract in de wacht.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook