De meesterwerken van Ridley Scott

Op 30 november viert regisseur Ridley Scott zijn tachtigste verjaardag. Hoewel zeker niet al zijn films even succesvol of bejubeld werden, tekende Ridley Scott wel voor enkele meesterwerken in de filmgeschiedenis. Wij zetten tien must-sees op een rijtje!

De meesterwerken van Ridley Scott © Photonews, Isopix


Op 30 november viert regisseur Ridley Scott zijn tachtigste verjaardag. En de Brit is nog lang niet met pensioen: begin volgend jaar wordt zijn nieuwe langspeler All the Money in the World verwacht, de veelbesproken film waarin Christopher Plummer de rol van Kevin Spacey zal overnemen.

Hoewel zeker niet al zijn films even succesvol of bejubeld werden, tekende Ridley Scott wel voor enkele meesterwerken in de filmgeschiedenis. Wij zetten tien must-sees op een rijtje!

The Duellists

The Duellists © Isopix


Het debuut van Ridley Scott ging meteen in competitie op het filmfestival van Cannes en werd er ook bekroond als beste debuut. Scott was toen al veertig en had ervaring opgedaan als cameraman en regisseur van reclamespots.

The Duellists speelt zich af rond 1800 waar Gabriel Feraud (Harvey Keitel), een heetgebakerd figuur in het leger van Napoleon, een familielid van de plaatselijke burgemeester met een duel een ernstige verwonding toebrengt. Luitenant D'Hubert (Keith Carradine) krijgt de opdracht om Feraud van zijn aanstaande straf op de hoogte te brengen, waarop Feraud de verbouwereerde D'Hubert voor een duel uitdaagt. Dit zal echter niet het laatste duel zijn dat de beide mannen uitvechten. De strijd die ooit was begonnen om een onbelangrijk incident, escaleert in een alles verslindende hartstocht die de levens van Feraud en D'Hubert zestien jaar lang zal beheersen.

Alien

Alien © Isopix

Alien uit 1979 was een baanbrekende film in het sciencefiction/horrorgenre die heel wat andere filmmakers inspireerde. De film won de Oscar voor beste speciale effecten en was de start van een mediafranchise van ondertussen zeven films. Ridley Scott regisseerde prequel Prometheus en het recente Alien: Convenant. Met Sigourney Weaver als Ellen Ripley leverde de film ook een iconisch personage op.

Het Amerikaanse ruimteschip Nostromo maakt zich klaar voor de terugkeer naar de aarde. Wanneer de bemanning uit een kunstmatige slaap ontwaakt, vangt de boordcomputer een noodsignaal op van een onbekende planeet. De bemanning besluit de zaak uit te pluizen en de Nostromo zet koers naar de mysterieuze planeet. De crew beseft evenwel niet dat hun een akelige nachtmerrie te wachten staat.

De meest angstaanjagende sciencefictionfilms

Alien: Covenant is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV!

Blade Runner

Blade Runner © Isopix


In 1982 maakte Ridley Scott met Blade Runner een nieuwe cultfilm, die ondertussen gezien wordt als een van de beste sciencefictionfilms allertijden. Net zoals zijn huidige sequel Blade Runner 2049 deed de film het slechts matig in de bioscopen. De film kreeg twee Oscarnominaties achter zijn naam, waaronder die voor beste speciale effecten.

In het jaar 2019 krijgt de politie in een grote Amerikaanse stad een alarmerend bericht. Vier Nexus 6-replica's hebben een Space Shuttle overmeesterd en zijn op weg naar de aarde. Kapitein Bryant vraagt de cynische, voormalig politieagent Rick Deckard (Harrison Ford) om de moorddadige namaakmensen op te sporen. Deckard zoekt vervolgens contact met Tyrell, de ontwerper van de replica's. Daar ontmoet hij de mooie Rachael, een nieuw ontwerp replica, die nepherinneringen mee heeft gekregen om haar menselijker te maken. Terwijl Deckard de jacht opent op de opstandige Nexus 6-replica's en hun leider, Roy Batty (Rutger Hauer), ontwikkelt hij romantische gevoelens voor Rachael (Sean Young).

Thelma & Louise

Thelma & Louise © Isopix


In 1991 koos Ridley Scott met Thelma & Louise voor een heel ander filmgenre, maar de feministische roadmovie leverde hem wel zijn eerste Oscarnominatie als beste regisseur op. Eén van de zes nominaties die de film achter zijn naam kreeg, waaronder ook nominaties voor actrices Susan Sarandon en Geena Davis.

De vriendinnen Thelma en Louise besluiten de dagelijkse sleur te doorbreken door enkele dagen vakantie te nemen. Maar al snel neemt hun frivole trip een dramatische wending. Op een parking van een wegrestaurant probeert een dronkenlap Thelma te verkrachten en Louise schiet de man neer. Het duo besluit naar Mexico te vluchten, maar zit al snel zonder geld. Intussen organiseert de politie een klopjacht op de voortvluchtige vrouwen.

Gladiator

Gladiator © Isopix


Een nieuwe Oscarnominatie als beste regisseur kwam er voor Gladiator (2000), die van de twaalf Oscarnominaties uiteindelijk vijf beeldjes wist binnen te halen, waaronder die voor beste film, beste acteur (Russell Crowe) en beste speciale effecten. Met prachtige muziek van Hans Zimmer.

Romeins keizer Marcus Aurelius ziet zijn einde naderen en duidt zijn trouwe generaal Maximus aan als zijn opvolger. Die beslissing valt niet in goede aarde bij zijn zoon Commodus: die doodt zijn vader en laat Maximus arresteren. Maximus slaagt er echter in te ontsnappen en keert meteen huiswaarts naar zijn gezin. Maar hij komt te laat: zijn vrouw en kind zijn vermoord door de troepen van de nieuwe keizer van Rome. Maximus belandt in de handen van een slavendrijver, die hem verkoopt als gladiator. Vanaf dat ogenblik heeft hij maar één doel voor ogen: terugkeren naar Rome en Commodus recht in de ogen kijken...

Black Hawk Down

Black Hawk Down © Isopix


Een jaar later werd Ridley Scott opnieuw genomineerd als beste regisseur op de Academy Awards voor zijn oorlogsepos Black Hawk Down, gebaseerd op waargebeurde feiten. Met hoofdrollen voor Josh Hartnett en Ewan McGregor.

Somalië, 3 oktober 1993: Amerikaanse helikopters en pantservoertuigen droppen 123 elite-soldaten in het centrum van de hoofdstad Mogadishu om twee handlangers van een belangrijke Somalische krijgsheer gevangen te nemen. Ze worden er echter opgewacht door duizenden opstandelingen, die zonder aarzelen het vuur openen op de buitenlandse troepen. Twee Black Hawk-helikopters worden geraakt en storten neer. Terwijl Somalische milities de plaats van de crash omsingelen, wordt er in de straten gevochten om elke meter…

Matchstick Men

Matchstick Men © Isopix


Met de oplichtersfilm Matchstick Men (2003), gebaseerd op het gelijknamige boek van Eric Garcia, scoorde Scott opnieuw positieve kritieken. Tussen al het visuele geweld in zijn andere films, valt Matchstick Men op door de goed uitgewerkte personages, met dank ook aan uitstekend acteerwerk.

Roy (Nicolas Cage) en Frank (Sam Rockwell) zijn meesteroplichters. Met hun snelle verkooppraatjes weten ze in een korte tijd geld afhandig te maken van hun slachtoffers. Roy heeft geen relatie, is kettingroker en heeft last van obsessieve en dwangmatige handelingen. Tijdens zijn therapie komt hij tot de ontdekking dat hij een veertienjarige dochter heeft van wiens bestaan hij niet op de hoogte was. Met de komst van Angela (Alison Lohman) verandert Roy's leven ingrijpend. Angela raakt gefascineerd door haar vaders werk. Tegen beter weten in en op aandrang van Angela, leert Roy haar enkele oplichtertrucs die ze verrassend snel onder de knie heeft. Angela wil graag een partner in crime worden. Dat laatste is voor Roy onmogelijk: het kan zijn levensstijl en dat van zijn partner Frank in gevaar brengen.

American Gangster

American Gangster © Isopix

American Gangster (2007) vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse drugsbaron Frank Lucas. Ridley Scott werkte voor de film een derde keer samen met Russell Crowe, na Gladiator en A Good Year. Met slechts twee Oscarnominaties kreeg de film niet echt wat het verdiende op de Academy Awards, op de Golden Globes was er wel een nominatie voor Ridley Scott en hoofdrolspeler Denzel Washington.

Harlem, 1968. Frank Lucas (Denzel Washington) is de rechterhand van misdaadkopstuk Bumpy Johnson. Na de plotse dood van zijn baas en mentor is Frank vastberaden uit diens schaduw te treden. Hij besluit zich toe te leggen op de invoer van heroïne vanuit Bangkok en slaagt erin de drugs het land binnen te smokkelen via militaire transportvluchten. Vanaf dat ogenblik stroomt het geld bij hem binnen. Ondertussen stelt de integere politiedetective Richie Roberts (Russell Crowe) een hecht team samen dat de groeiende drugshandel in New York moet aanpakken en zijn pijlen richt op de belangrijkste dealers van Noord-Amerika...

Body of Lies

Body of Lies © Isopix


Voor de spionagethriller Body of Lies werkte Scott opnieuw samen met Russell Crowe. De film uit 2008 is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Ignatius.

Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) is een geheim agent in het Midden-Oosten die de Amerikaanse inlichtingendienst moet helpen in de strijd tegen het terrorisme. Ferris probeert in het terreurnetwerk van Al-Saleem te infiltreren, maar hij raakt geen stap verder. Daarom roept hij de hulp in van zijn overste, Ed Hoffman (Russell Crowe), en van Hani Salaam, het hoofd van de Jordaanse inlichtingendienst. Maar langzamerhand begint Ferris te beseffen dat geen van beide mannen te vertrouwen valt. Hij komt in een benarde situatie terecht.

The Martian

The Martian © Isopix


Zijn vierde en voorlopig laatste Oscarnominatie kreeg Ridley Scott voor The Martian uit 2015. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Andy Weir en was goed voor zeven Oscarnominaties, maar kon er geen enkele verzilveren. De film won wel twee Golden Globes: voor beste film en beste acteur.

Mark Watney (Matt Damon) is een van de astronauten die tijdens een ruimtemissie wetenschappelijk onderzoek verricht op Mars. Maar na een hevige zandstorm wordt hij dood gewaand en door zijn team in de steek gelaten. Mark heeft de storm evenwel overleefd en blijft alleen achter op de onherbergzame planeet. Terwijl hij contact probeert te maken met de aarde, zoekt de pientere ingenieur naar uitwegen uit zijn benarde, uitzichtloze situatie.

The Martian is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook