De straffe internationale carrière van Matthias Schoenaerts

Op 8 december viert Matthias Schoenaerts zijn veertigste verjaardag. Sinds zijn indrukwekkende rol in Rundskop brak de Vlaming internationaal door en speelde hij met de beste acteurs en actrices samen.

De straffe internationale carrière van Matthias Schoenaerts © Isopix

Hoewel hij tegenwoordig schittert in de Belgische film Le Fidèle van zijn maatje Michaël R. Roskam, was hij de afgelopen jaren vooral actief in internationale producties. Een overzicht.

De rouille et d’os

De rouille et d’os © Sony Pictures

In 2012, het jaar dat Rundskop genomineerd was op de Oscars, stond Matthias Schoenaerts ook op de rode loper van het filmfestival van Cannes om er De rouille et d’os voor te stellen. De film van de Franse regisseur Jacques Audiard werd genomineerd op de Golden Globes als beste buitenlandse film. Schoenaerts zelf won er de César voor als beste nieuwkomer, zijn collega Marion Cotillard hield er een nominatie aan over.

Ali is een alleenstaande vader zonder geld en zonder vaste verblijfplaats. Hij houdt zijn hoofd boven water met tijdelijke baantjes en logeert bij zijn zus in Zuid-Frankrijk. Op een avond loopt hij de beeldschone orkatrainster Stéphanie tegen het lijf. Ze hebben niets met elkaar gemeen, tot opeens het noodlot toeslaat en de twee naar elkaar toe groeien. Tijdens een show met orka's raakt Stéphanie haar beide benen kwijt. Ali wil haar leven redden en neemt deel aan illegale gevechten.

De rouille et d’os is nu beschikbaar voor de abonnees van de Movies & Series Pass.

Blood Ties

Blood Ties © Isopix

Omdat de release van The Loft verschillende keren werd uitgesteld, was Blood Ties de eerste Hollywoodproductie waarin Schoenaerts te zien was. Het misdaaddrama van Guillaume Canet was buiten competitie te zien op het filmfestival van Cannes. Met Clive Owen, Billy Cudrup, Marion Cotillard, Zoe Saldana en Mila Kunis in de hoofdrollen.

Wanneer Chris na twaalf jaar brommen wordt vrijgelaten, staat zijn broer Frank hem op te wachten aan de gevangenispoort. Hij biedt Chris onderdak, helpt hem om een job te vinden en brengt hem terug in contact met zijn ex-vriendin. Ondanks alle hulp van Frank komt Chris al snel weer in een neerwaartse spiraal terecht. Intussen komt ook Frank door zijn nieuwe vriendin in contact met de criminele wereld. Zal de rivaliteit en het geweld van de misdaad de bloedband van de broers uiteindelijk breken?

Blood Ties is nu beschikbaar voor de abonnees van de Movies & Series Pass.

The Drop

The Drop © Isopix

Een jaar later was hij te zien in de tweede langspeelfilm van Michael R. Roskam, The Drop. Het Hollywooddebuut van Roskam was meteen ook de laatste film waarin wijlen James Gandolfini te zien was. De film met ook Tom Hardy en Noomi Rapace deed het goed aan de Amerikaanse box office.

De ex-crimineel Bob Saginowski probeert zijn hoofd boven water te houden als barman in een obscure kroeg, die hij samen met zijn neef Marv uitbaat. De bar is een geliefd trefpunt voor maffiosi uit de buurt die er hun crimineel geld witwassen. Bobs leven komt helemaal op z'n kop te staan wanneer hij een gewonde puppy redt uit een vuilnisbak. Even later wordt de bar immers overvallen door een bende gangsters.

The Loft

The Loft © Isopix

In oktober 2014 verscheen The Loft dan toch in de zalen. De remake van de Vlaamse kaskraker werd al in 2011 gedraaid en was de eerste Hollywoodproductie waaraan Schoenaerts meewerkte. Zijn eerste Engelstalige rol ook! Schoenaerts hernam in deze film de rol die hij ook in het orgineel vertolkte: die van de licht ontvlambare Filip. De film van Erik Van Looy met ook rollen voor Wentworth Miller, James Marsden, Karl Urban en Isabel Lucas flopte echter over de grote plas.

Vijf getrouwde mannen delen een loft om er in alle rust van hun minnaressen te kunnen genieten. Een prima regeling, tot ze op een ochtend het lijk aantreffen van een geboeide, jonge vrouw. Niemand weet wie ze is of hoe ze terechtgekomen is in een loft waarvan zij alleen de sleutel hebben. De vrienden proberen uit te zoeken wat er gebeurd is en beginnen te beseffen dat ze maar weinig van elkaar afweten. Al gauw ontstaat een diep wantrouwen tussen de vijf mannen.

Suite Française

Suite Française © Isopix

In het oorlogsdrama Suite Française (2015) van Saul Dibb deelde Matthias Schoenaerts het scherm met Michelle Williams en Kristin Scott Thomas. Schoenaerts speelt hierin de Duitse officier Bruno von Falk. De film werd voor een stuk in ons land opgenomen en was bij ons ook een succes. In Amerika verscheen de film echter niet in de zalen.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vertrekt de echtgenoot van de Franse Lucille naar het front. De levenslustige vrouw heeft nooit echt van haar man gehouden en treurt niet om zijn vertrek. Lucille blijft alleen achter met haar dominante schoonmoeder en doodt de tijd met pianospelen. Wanneer een Duitse officier zijn intrek neemt in het huis, raakt Lucille al snel in de ban van de zachtmoedige indringer die voor de oorlog componist was.

Far from the Madding Crowd

Far from the Madding Crowd © Photonews

Nog in 2015 was Matthias Schoenaerts te zien in Far from the Madding Crowd, een verfilming van het gelijknamige boek van Thomas Hardy door Thomas Vinterberg. Schoenaerts speelt schaapherder Gabriel Oak, een van de drie mannen die Bathsheba Everdene (Carey Mulligan) het hof maakt.

Zuid-Engeland, aan het einde van de negentiende eeuw. Bathsheba Everdene is een knappe, eigenzinnige vrouw die op haar onafhankelijkheid is gesteld. Drie mannen uit de buurt vallen als een blok voor haar betoverende verschijning: de eenvoudige schaapsherder Gabriel Oak, de welgestelde vrijgezel William Boldwood (Michael Sheen) en de charmante, roekeloze sergeant Frank Troy (Tom Sturridge). Maar Bathsheba wil zich niet binden aan een man en laat zich niet zomaar inpakken.

Far from the Madding Crowd is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

The King’s Garden

The King’s Garden © Photonews

Ook met Kate Winslet deelde Matthias Schoenaerts al eens het scherm. In The King’s Garden van Alan Rickman speelt hij architect André Le Nôtre.

De onconventionele landschapsarchitecte Sabine de Barra boekt veel succes met haar werk, maar is bij het grote publiek nog onbekend. Dit verandert wanneer ze door architect Le Nôtre wordt gevraagd om mee te werken aan het ontwerp voor de tuinen van het Paleis van Versailles. Sabine voelt zich niet meteen thuis aan het hof, maar weet zich staande te houden en uiteindelijk haar plaats te vinden in deze wereld vol intriges en verwachtingen.

The King’s Garden is nu beschikbaar voor de abonnees van de Movies & Series Pass.

Maryland

Maryland © Isopix

Ook bescheiden, onafhankelijke films kunnen Matthias Schoenaerts nog steeds overtuigen. Zo koos hij ervoor om samen te werken met de onbekende Franse cineaste Alice Winocour voor de film Maryland. Tijdens de opnames ging de acteur zo diep om zijn personage te vertolken, dat hij na twee maand van slechts twee uur slaap per nacht opgenomen moest worden in het ziekenhuis. De film was te zien in de sectie Un Certain Regard van het filmfestival van Cannes.

De Franse elitesoldaat Vincent lijdt na een missie in Afghanistan aan een posttraumatische stoornis. Hij neemt een baan aan als veiligheidsagent op Maryland, het luxedomein van de Libanese zakenman Imad Whalid aan de Côte d'Azur. Na een gala-avond vertrekt Imad onverwacht op zakenreis en Vincent krijgt de opdracht om Imads vrouw (Diane Kruger) en zoontje 48 uur te bewaken. Al snel raakt Vincent geobsedeerd door een sluimerend gevoel van bedreiging.

The Danish Girl

The Danish Girl © Photonews

Begin 2016 had Matthias Schoenaerts een bijrol in The Danish Girl van Tom Hooper. De film was goed voor vier Oscarnominaties waaronder die voor beste acteur (Eddie Redmayne). Hoofdrolspeelster Alicia Vikander ging ook effectief met het beeldje naar huis. Eén van de scènes werd opgenomen in het Brusselse café A La Mort Subite.

Kopenhagen, jaren twintig. Het kunstenaarskoppel Einar en Gerda Wegener heeft een onbezorgd huwelijk. Wanneer Einar op een dag vrouwenkleren aantrekt om een model te vervangen, ontdekt hij zijn vrouwelijke ziel. Hij voelt zich steeds ongemakkelijker in zijn lichaam en wil niets liever dan een volwaardige vrouw worden. Met de steun van zijn echtgenote besluit hij in Duitsland een geslachtsoperatie te ondergaan en voortaan door het leven te gaan als Lili Elbe.

A Bigger Splash

A Bigger Splash © Isopix

Een van zijn ongetwijfeld meest sexy rollen speelde Schoenaerts in A Bigger Splash van Luca Guadagnino, een sensuele remake van La Piscine uit 1969. Schoenaerts speelt hierin regisseur Paul, die enkele erotische scènes deelt met de personages van Tilda Swinton en Dakota Johnson. De film ging in première op het filmfestival van Venetië.

De Amerikaanse regisseur Paul en zijn vriendin, de rockster Marianne, brengen hun vakantie door op een idyllisch Italiaans eiland. De romantische trip wordt na enkele dagen brutaal verstoord door het onverwachtse bezoek van hun flamboyante vriend Harry (Ralph Fiennes) en diens verleidelijke dochter Penelope. De komst van de twee legt een bom onder de prille relatie van Paul en Marianne.

Our Souls at Night

Our Souls at Night © Isopix

De Netflix-original Our Souls at Night is een ontroerend drama van Ritesh Batra, naar de gelijknamige roman van auteur Kent Haruf. In de film worden Jane Fonda en Robert Redford herenigd én is er ook een rol voor onze Matthias Schoenaerts als Addie’s zoon Gene.

Het verhaal speelt zich af in Colorado, waar Addie Moore onverwacht aanklopt bij haar buurman Louis Waters. Haar echtgenoot is, net als de vrouw van Louis, jaren geleden overleden en ondanks dat ze al decennialang buren zijn, hebben ze zelden contact. Hun kinderen wonen ver weg en Addie en Louis zijn alleen achtergebleven in hun te grote huizen. Addie probeert een band op te bouwen in een poging om samen nog wat van hun leven te maken.

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze film rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Wordt vervolgd…

Wordt vervolgd… © Isopix

Ook de komende jaren lijkt het hard te zullen gaan voor onze landgenoot in Hollywood. Zijn prestigieuze HBO-reeks Lewis and Clark ligt ondertussen in de prullenmand, maar wel eentje om naar uit te kijken is de spionagethriller Red Sparrow met Jennifer Lawrence. Daarnaast zal hij ook te zien zijn in de nieuwe van Terrence Mallick, Radegund, en het duikbootdrama Kursk van Thomas Vinterberg met Léa Seydoux en Colin Firth.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook