Deze personages legden het loodje in 2017

Jenny uit Thuis was niet de enige die de scenarioschrijvers koudweg afmaakten!

Deze personages legden het loodje in 2017 © Wim Scheire / Isopix

Het afscheid van Jenny in Thuis viel de trouwe fans zwaar, al hadden ze het wel een beetje zien aankomen: ‘Ik heb al een aantal keer gevraagd wanneer er voor mijn personage nog eens een fatsoenlijke verhaallijn komt. Ik wacht nu toch al een jaar of twee en ik krijg soms het gevoel dat ik er voor spek en bonen bijloop’, kloeg Janine Bischops vorig jaar al in de boekjes. De verhaallijn die ze wilde kwam er niet, en de Antwerpse actrice nam wraak door over te stappen naar de concurrentie. In Familie ging ze met zichtbaar plezier de rol van feeks Brigitte vertolken, nadat de scenaristen van Thuis haar lieten bezwijken aan een hartaanval. Jenny was niet de enige die dit jaar naar de eeuwige jachtvelden geschreven werd: ook de volgende personages zullen we niet meer terugzien.

Peter Quinn (Homeland)

Peter Quinn (Homeland) © Sunset Box / Allpix / Photo News

In de ijzersterke serie Homeland draait het allemaal om de bipolaire Carrie Mathison, die in de reeks lange tijd voor de CIA werkt en een neus heeft voor bedreigingen en complotten. Een belangrijk en populair nevenpersonage was haar onversaagde collega Peter Quinn, die in de loop van de serie meermaals bijna het hoekje om werd geholpen: ei zo na werden hinderlagen en een geïnfecteerde schotwond hem fataal, maar dat overleefde hij telkens. Uiteindelijk vonden de schrijvers dat het nu wel welletjes was geweest: in seizoen 6 scheurde hij in een auto een groep gewapende soldaten tegemoet om de president en de natie te redden, en dat overleefde hij niet. ‘Ja, nu zijn de negen levens echt op. Tenzij ik terugkom als zombie natuurlijk’, lachte acteur Rupert Friend achteraf.

Ronald Perenboom (Familie)

Ronald Perenboom (Familie) © vtm

Ronald Perenboom was een tijdlang de slechterik van dienst in Familie. De onverlaat had het vooral voorzien op Emma en Guido, die hij stalkte. Perenboom gaf z’n handlanger Jasper Schoukens de opdracht hen te vermoorden. Dat mislukte, en later schoot politie-inspecteur De Laet hem neer omdat hij Guido bedreigde met een wapen.

Olenna Tyrell (Game of Thrones)

Olenna Tyrell (Game of Thrones) © Landmark Media / Isopix

Leon Andrew Razon vogelde uit dat het totaal aantal slachtoffers over alle jaargangen van Game of Thrones 150 965 bedraagt. Het hoeft dus niet meer te verbazen dat er in het jongste seizoen weer heel wat doden vielen. Eén van de overledenen is Olenna Tyrell. Jaime Lannister mengde gif door haar wijn, exact dezelfde werkwijze die Tyrell had toegepast op z’n zoon. Actrice Diana Rigg, die ooit nog de vrouw van James Bond speelde in On His Majesty’s Secret Service, vertolkte de rol met veel plezier, maar verliet de reeks toch om te gaan acteren in het kostuumdrama Victoria. Ook de overlijdens van Thoros of Myr en Letyr Baelish joegen een schokgolf door het Game of Thrones-universum.

Romy D’Haeze (Tabula Rasa)

Romy D’Haeze (Tabula Rasa) © VRT

Een thrillerserie met een snuifje horror, het was nog nooit vertoond op de Vlaamse kijkbuis. Het regende dan ook laaiend enthousiaste reacties over Tabula Rasa, en na de overdonderende ontknoping werd dat er niet minder op. Een glansrol was weggelegd voor de piepjonge Cecile Enthoven, die de rol van Romy D'haeze vertolkte. Romy joeg haar moeder de stuipen op het lijf door haar bizarre gedrag en ze verscheen een paar keer in beeld met een 'nepbebloed' gezicht. Tot de verbouwereerde kijkers vernamen dat ze eigenlijk dood is en enkel haar moeder Annemie haar zag.

Joanna Wellick (Mr. Robot)

Joanna Wellick (Mr. Robot) © Lumarphoto / Aff-Usa.Com/Empics Entertainment / Photo News

De contactgestoorde Elliot Alderson is aan het werk als programmeur bij een internetbeveiligingsbedrijf, maar is na z’n werkuren actief als hacker. Hij vervoegt de dames en heren van fsociety, een hackerscollectief: da’s in het kort waar het in de alom geprezen serie Mr. Robot om gaat. Twee jaar geleden won Mr. Robot een Golden Globe voor de beste dramaserie, tot groot jolijt van de trouwe kijkers. Die waren minder in de wolken met het feit dat de scenarioschrijvers in seizoen 3 per se Joanna Wellick om zeep moesten helpen. Ze werd neergeschoten. De Deense actrice Stephanie Corneliussen nam de rol vele afleveringen lang met verve voor haar rekening.

Esmée van Rooy (Flikken Maastricht)

Esmée van Rooy (Flikken Maastricht) © AVROTROS / Pinterest

De Vlaamse politieserie Flikken mag dan definitief tot de televisiegeschiedenis behoren, de Nederlandse spin-offs halen nog steeds aardige kijkcijfers. Naast Flikken Rotterdam is er Flikken Maastricht, een serie die heel wat bijval oogst, maar ook kritiek krijgt. Van de voornamelijk uit noordelijkere contreien afkomstige acteurs heeft namelijk bijna niemand een Limburgs accent, wat sommige Maastrichtenaren een beetje tegen de borst stuit. Wat de meeste fans van de serie nog verschrikkelijker vonden, was de dood van politie-agente Esmée. Die maakte haar opwachting als groentje in seizoen 5. In de meest recente jaargang liep het mis: de jonge vrouw volgde haar vriend Tony nadat ze ontdekte dat hij crimineel is. De sadist betrapte het meisje en mishandelde haar vervolgens op gruwelijke wijze, waarbij hij haar stembanden doorsneed en ze dus niet om hulp kon roepen. Ze bezweek aan haar verwondingen.

Sasha Williams (The Walking Dead)

Sasha Williams (The Walking Dead) © Ken McKay / ITV / Shutterstock / Isopix

Sonequa Martin-Green is een Amerikaanse actrice die solide prestaties afleverde in series als Star Trek: Discovery, New Girl en The Good Wife. In de zombieserie The Walking Dead speelde ze meer dan vijfenzestig afleveringen lang op vakkundige wijze Sasha Williams, tot de scenaristen op het lumineuze idee kwamen om het personage zelfmoord te laten plegen. De fans ontstaken daarop in een woede die de Walking Dead-zombies tot koorknaapjes doet verbleken.

Willy Knapen (Chaussée d’Amour)

Willy Knapen (Chaussée d’Amour) © Kris Dewitte / SBS Belgium

De onderhoudende serie Chaussée d’Amour volgt het reilen en zeilen in het prostitutiemilieu langsheen de beruchte Luikersteenweg in Sint-Truiden. Josse De Pauw zette een stevige rol neer als Willy, de ‘keizer’ van de buurt. Hij baatte ooit de bar Cats uit maar raakte aan lager wal. De man kampte met een ziekte, het drankmisbruik liet zijn sporen na en tot overmaat van ramp werd hij een moordverdachte, waarna hij de nor in vloog en daar zelfmoord pleegde.

Tom Yates (House of Cards)

Tom Yates (House of Cards) © Patsy Lynch / Shutterstock / Isopix

De scenaristen van House of Cards breken dezer dagen hun hoofd over de manier waarop ze de van seksueel misbruik betichte Kevin Spacey uit de reeks moeten schrijven, en dat terwijl de fans amper bekomen zijn van de dood van Tom Yates. Die bekroonde schrijver werd aanvankelijk door president Frank Underwood ingehuurd om hem een ‘menselijker’ gezicht te geven, maar schopte het tot minnaar van de presidentsvrouw. De Underwoods kregen echter meer en meer last van de man, die een boek over hen schreef waarin meer sappige details stonden dan goed voor hen was. Claire besloot dan maar wat vergif door zijn whisky te mengen, waardoor hij de pijp aan Maarten gaf.

Michelle Hanna (NCIS: Los Angeles)

Michelle Hanna (NCIS: Los Angeles) © Sam Santos / George Pimentel Photography

NCIS: Los Angeles is een langlopende Amerikaanse politieserie die het reilen en zeilen binnen de recherchedienst voor de marine belicht. NCIS staat voor Naval Criminal Investigative Service. Het programma heeft een trouwe fanbasis en hun ontgoocheling was groot toen hoofdrolspeelster Michelle (Aunjanue Ellis) door een misdadiger in een diepvrieskist werd opgesloten en vervolgens bezweek. De moordenaar dreigde vervolgens om haar lijk in stukjes te hakken en de onderdelen naar haar man te sturen, maar het team slaagt erin om haar intacte lichaam op te sporen.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook