Over naakte vrouwen en vreemde muurschilderingen: verborgen boodschappen in films en series

Over naakte vrouwen en vreemde muurschilderingen: verborgen boodschappen in films en series © Isopix

George Lucas was naast de bedenker van Star Wars ook co-producent van de Indiana Jones-films. Het zal dan ook geen toeval zijn dat er in Raiders of the Lost Ark bijzondere hiërogliefen op de tempelmuur stonden: opmerkzame kijkers herkenden er de populaire robot R2D2 en droid C-3PO in. Ook in andere films zitten verborgen boodschappen of beelden die geen mens bij de eerste kijkbeurt opmerkt.

Enkel idioten spelen Lost achterstevoren af

Enkel idioten spelen Lost achterstevoren af

Enkele pientere kijkers van de Amerikaanse serie Lost hebben een verborgen boodschap ontdekt in de aflevering Not in Portland, een episode uit het derde seizoen. Alsof ze niets beters te doen hadden, speelden ze de aflevering omgekeerd af. Tot ze plots een stem een niet-omgekeerde zin hoorden uitbrengen: ‘Only fools are enslaved by time and space’ (Enkel idioten zijn slaven van tijd en ruimte). Het zou niet de eerste keer zijn dat zoiets gebeurde in de serie: een groepje fans gelooft dat toen Shannon visioenen had over de vermiste Walt, hij haar iets influisterde dat enkel omgekeerd te horen was.

De Reddertjes en de naakte vrouw voor het venster

De Reddertjes en de naakte vrouw voor het venster

Het overkomt de besten: je trekt je kleren uit en dan blijkt dat je vergeten bent om de gordijnen te sluiten. De nietsvermoedende ouders die destijds met hun kinderen naar De Reddertjes keken, hadden echter liever gezien dat de naakte vrouw die plots in beeld verscheen haar gordijnen had gesloten voor reddingsmuizen Bianca en Bernard voorbij gevlogen kwamen. De naakte deerne was een grapje van een paar lolbroeken bij Disney, en werd vakkundig weggeknipt uit latere versies.


Het mysterieuze nummer A113

Het mysterieuze nummer A113 © Photo News

Een wijdverspreid grapje onder de afgestudeerden aan het California Institute of The Arts is het gebruik van de letter-cijfercombinatie A113 in hun films en series. Enkele van die bekende afgestudeerden zijn Tim Burton, John Lasseter en Brad Bird. De code staat voor de naam van een lokaal waar ze les volgden, en is in een ontelbaar aantal films en series te zien. Een aantal voorbeelden van toepassingen: een nummerplaat in Toy Story, het nummer van de gevangenisplunje van Krusty the Clown uit The Simpsons, het nummer van een trein in de reeks Doctor Who en het kantoornummer van Sterling in Cars 3.

Grimmige sfeer

Grimmige sfeer

Voor de tweede aflevering van het vijfde seizoen van Homeland vroegen de makers een paar Arabische graffitikunstenaars om slagzinnen op het decor te taggen om ‘de grimmige sfeer’ te benadrukken. De bewuste scène speelt zich af in een Syrisch vluchtelingenkamp. Maar de drie luisterden niet, want ze moesten onder meer ‘Mohammed is de grootste’ graffiti’en, maar pakten uit met ‘Homeland is een grap en wij kunnen er niet om lachen’ en ‘Homeland is racistisch’. Die laatste slagzin was duidelijk te zien op televisie. De taggers handelden naar eigen zeggen uit onvrede: ‘De Arabische tekens werden gebruikt om een horrorbeeld van het Midden-Oosten op te hangen en werden niet gecontroleerd omdat de productieploeg het te druk had met de opnames. De serie staat bekend om de stereotype weergave van Arabieren, Pakistanen en Afghanen. Dit was ons moment om een punt te maken’, lieten ze weten. Bij de productieploeg denken ze sindsdien goed na voor ze teksten in beeld laten verschijnen die ze zelf niet begrijpen.

Initialen

Initialen © 20th Century Fox Licensing Merchandising / Everett Collection / Isopix

The Simpsons zit vol verborgen boodschappen. Trouwe fans van de animatieserie weten bijvoorbeeld dat je in het haar en oor van Homer met een klein beetje verbeelding de letters MG kan ontwaren. Bedenker Matt Groening heeft blijkbaar subtiel zijn initialen verwerkt in het uiterlijk van één van z’n hoofdpersonages.

George Bush op een stokje

George Bush op een stokje © HBO / Pacificcoastnews / Photo News

Trouwe volgers van de Amerikaanse serie Game of Thrones kijken al lang niet meer op van de flinke dosis bloed, geweld en seks waarmee hun geliefkoosde reeks is gekruid. In het eerste seizoen viel de mond van menig kijker echter open toen plotsklaps het afgehakte hoofd van oud-president George Bush op een stok voorbijkwam. ‘Een verdoken politieke boodschap’, klonk het uit Republikeinse hoek. ‘Niks van, we hebben gewoon de hoofden gebruikt die we eerst konden vinden. Het is moeilijk om telkens nieuwe protheses te maken’, repliceerden de makers. Hoe dan ook moest HBO, de huiszender van Game of Thrones, door het stof: ‘Dit is onaanvaardbaar, wijst op een gebrek aan respect en getuigt van heel slechte smaak’, klonk het achteraf in een excuusmededeling. De bewuste scène werd van nieuwe dvd’s verwijderd.
 

‘Tabula Rasa zat vol hints’

‘Tabula Rasa zat vol hints’ © VRT

Nadat de laatste aflevering van de alom bejubelde thriller-horrorreeks Tabula Rasa werd uitgezonden, verklapte scenarioschrijfster Malin-Sarah Gozin dat er heel wat verborgen hints in de serie zaten. Heel wat kijkers schrokken er bijvoorbeeld van dat Romy D’Haeze, het dochtertje van Annemie, dood bleek te zijn, maar dat werd in verschillende afleveringen subtiel duidelijk gemaakt. Benoît, de vader van het meisje, praatte bijna nooit tegen haar. Annemie staarde de met bloedrode lippenstift bekladde Romy vol afgrijzen aan terwijl het medium dat op bezoek kwam haar geen blik waardig gunde (omdat ze haar niet zag), waarop ze met de uitspraak ‘hier heb ik mij al te dikwijls aan mispakt’ kwam aanzetten. Later begon de dame aan tafel een bizarre mantra. Nu blijkt dat daar ook een verborgen tip in zat: wie het fragment achterstevoren afspeelt, hoort haar Ik roep de goede geesten op voor een meisje dat niet bestaat' zeggen. Er zaten ook hints naar de dader in de serie.

Lees ook: Zijn dit de beste series van 2017?

De indianen, de maanlanding en de Holocaust in één film

De indianen, de maanlanding en de Holocaust in één film

Slechts een theorie, maar wel een hardnekkige: Bill Blakemore, verslaggever bij de Amerikaanse zender ABC, kwam op de proppen met de these als zou The Shining over massamoord op indianen gaan. Er zitten volgens hem genoeg subtiele verwijzingen in de film: Stuart Ullman, die de familie een rondleiding geeft, vertelt dat het hotel op een indiaanse begraafplaats is gebouwd. Bovendien passeren schilderijen en blikjes met indianenhoofden erop de revue. Halorann, de baas van het hotel, valt op een kleed met indianenmotief. De lift vol bloed zou een verwijzing zijn naar het feit dat onder het huis indianen begraven liggen. Over ‘The Shining’ doet trouwens een hele waslijst aan theorieën de ronde: andere wijsneuzen beweren dat de film in feite over de Holocaust gaat. Nog grotesker lijkt de bewering dat de landing van de Amerikanen op de maan niet echt was, maar in scène gezet en gefilmd door The Shining-regisseur Stanley Kubrick, die een hoop verwijzingen naar die maanlanding in de film zou gestoken hebben.

Gearresteerd door zichzelf

Gearresteerd door zichzelf

In 2002 schitterde Leonardo DiCaprio in Catch me if you can, een misdaadfilm gebaseerd op het leven van meester-oplichter Frank Abagnale, die zich zonder verpinken als piloot, advocaat en arts voordeed zonder dat iemand het doorhad. Politie-inspecteur Carl Hanratty zit hem als een bezetene achterna. Wanneer men Abagnale eindelijk kan klissen, is het niemand minder dan de echte Frank Abagnale die Leonardo in de boeien mag slaan.
 

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook