Macht, samenzweringen en moed: de beste films over politiek

Gary Oldman is nu al de grote Oscarfavoriet voor zijn rol van Winston Churchill in Darkest Hour. Wij zetten nog tien uitstekende politieke films op een rijtje, gebaseerd op waargebeurde feiten.

Macht, samenzweringen en moed: de beste films over politiek © Isopix

Gary Oldman is nu al de grote Oscarfavoriet voor zijn rol van Winston Churchill in Darkest Hour. De film speelt zich af een paar dagen nadat hij premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden. Meteen moet hij kiezen of hij met Nazi Duitsland over een vredesverdrag wil onderhandelen, of dat hij voor de idealen en de vrijheid van zijn natie wil vechten.

Darkest Hour gaat op zoek naar de mens achter de mythe en biedt een unieke blik achter de schermen van de politiek. Wij zetten nog tien uitstekende politieke films op een rijtje, gebaseerd op waargebeurde feiten.

Selma

Selma © Isopix

De film van Ava DuVernay uit 2014 met David Oyelowo als Martin Luther King kreeg een Oscarnominatie achter zijn naam als beste film.

Wanneer op 17 februari 1965 een zwarte man wordt neergeschoten door de politie, laaien de gemoederen in de zwarte gemeenschap hoog op. De dominee Martin Luther King stelt als leider van de burgerrechtenbeweging de systematische discriminatie van de zwarte Amerikanen aan de kaak en organiseert een protestmars in de stad Selma. Maar de president en de gouverneur van Alabama zijn allesbehalve opgezet met de plannen.

Selma is nu te bekijken via de Movies & Series Pass van Proximus TV.

Lincoln

Lincoln © Isopix

Het biografisch drama uit 2012 over de legendarische Amerikaanse president kreeg maar liefst twaalf Oscarnominaties achter zijn naam, waaronder die voor beste film en beste regie voor Steven Spielberg. Hoofdrolspeler Daniel Day-Lewis ging ook effectief naar huis met het beeldje voor zijn vertolking van Abraham Lincoln.

Lincoln focust op het einde van zijn eerste ambtstermijn, wanneer de burgeroorlog tussen de noordelijke en de zuidelijke staten volop woedt. Om de strijd te beëindigen probeert hij met een listige strategie het wetsvoorstel ter afschaffing van de slavernij te laten goedkeuren. Een wet die de geschiedenis van de Verenigde Staten voorgoed zou veranderen!

The Iron Lady

The Iron Lady © Isopix

Meryl Streep won haar derde Oscar voor haar vertolking van Margaret Thatcher in The Iron Lady, een film uit 2011 van Phyllida Lloyd. De film vertelt het levensverhaal van de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk, een functie die ze vervulde van 1979 tot 1990.

Het verhaal start wanneer Thatcher al een tijdje met pensioen is: ze vertelt met plezier hoe ze destijds de politieke ladder beklom en uitgroeide tot een van de machtigste politici van de twintigste eeuw.

Frost/Nixon

Frost/Nixon © Isopix

Frost/Nixon is een film van Ron Howard die goed was voor vijf Oscarnominaties, onder andere voor beste film, beste regie en beste hoofdrolspeler voor Frank Langella als Nixon.

Enkele jaren na Watergate stemt president Nixon toe in een tv-interview met het Britse ‘lichtgewicht’ David Frost (Michael Sheen). Nixon denkt zo zijn gezicht en nalatenschap te redden, jetsetter Frost hoopt eindelijk serieus genomen te worden. Hun tv-duel wordt legendarisch.

Milk

Milk © Isopix

Sean Penn werd terecht bekroond met een Oscar voor zijn rol van Harvey Milk. De film van Gus Van Sant uit 2008 kreeg in totaal acht Oscarnominaties en won ook nog de prijs voor beste scenario.

New York City, 1972. Gedreven door zijn belangstelling voor de tegencultuur van de jaren '60 besluit de 42-jarige Harvey Milk te verhuizen naar San Francisco. Hij opent er een fotografiewinkel die al snel het epicentrum wordt van de groeiende homogemeenschap in de stad. De charismatische Milk wil verandering, voor de homo's in de stad, maar ook voor alle andere mensen die miskend of minder bedeeld zijn. Daarom besluit hij in de politiek te gaan, gesteund door zijn partner Cleve Jones. Hij is de eerste openlijke homo die verkozen wordt als gemeenteraadslid in San Francisco. Milk bundelt zijn krachten met een andere nieuwkomer: Dan White. Maar na een tijdje blijkt dat beide mannen een compleet tegenovergestelde politieke agenda hebben...

Charlie Wilson’s War

Charlie Wilson’s War © Isopix

Tom Hanks, Julia Roberts en de betreurde Philip Seymour Hoffman schitteren in Charlie Wilson’s War, een film van Mike Nichols uit 2007. Goed voor vijf nominaties op de Golden Globes en een Oscarnominatie voor Seymour Hoffmann.

Charlie Wilson is een berucht congreslid uit Texas, wiens voorliefde voor drank en vrouwen hem de bijnaam 'Good Time Charlie' heeft opgeleverd. Hij raakt in de jaren '80 betrokken bij een schandaal dat handelt over twee meisjes, cocaïne en een bubbelbad, maar weet dit wonderbaarlijk genoeg te overleven. Wilson weet zich daarna politiek te revancheren door een geheime Amerikaanse operatie in Afghanistan op te zetten tegen de Russen. De verstrekkende gevolgen van deze grootste geheime operatie uit de geschiedenis van de CIA zijn niet te overzien...

Good Night, and Good Luck

Good Night, and Good Luck © Isopix

Good Night, and Good Luck was een project dat regisseur George Clooney nauw aan het hart lag als zoon van een nieuwsanker. De film uit 2005 was goed voor zes Oscarnominaties, waaronder die voor beste film, beste regie en beste acteur voor David Strathairn als Edward R. Murrow, maar kon er daar geen enkele van verzilveren.

Amerika in de jaren '50. De Republikeinse Senator Joe McCarthy speelt handig in op de angst voor het communisme in de Verenigde Staten tijdens de Koude Oorlog. In zijn ijver om elke mogelijke communist te ontmaskeren, houdt hij er bedenkelijke opsporingsmethodes en verhoortechnieken op na. De paranoïde sfeer die McCarthy creëert leidt tot een ongeziene heksenjacht. Journalist Edgar R. Murrow van de televisiezender CBS bindt in zijn tv-programma de strijd aan met senator McCarthy. Aanleiding tot zijn onderzoek is het dubieus ontslag van een Amerikaans luchtmachtluitenant omwille van zogeheten communistische sympathieën...

Malcolm X

Malcolm X © Isopix

Denzel Washington kreeg een Oscarnominatie voor beste acteur achter zijn naam voor zijn rol van Malcolm X in de gelijknamige film van Spike Lee uit 1992.

De film vertelt het verhaal van de legendarische Afro-Amerikaanse leider, geboren als Malcolm Little. In de gevangenis maakt hij kennis met de leer van de Nation of Islam van Elijah Muhammed, een militante islamitische groep. Malcolm groeit met zijn vurige speeches uit tot de nummer twee van de beweging, maar bekeert zich later tot het soennisme. Uiteindelijk wordt hij in 1964 vermoord door drie leden van de Nation of Islam.

JFK

JFK © Isopix

De samenzweringsthriller van Oliver Stone uit 1991 was goed voor acht Oscarnominaties voor onder andere beste film, beste regie en beste bijrol voor Tommy Lee Jones. Uiteindelijk won JFK er twee: voor beste montage en beste cinematografie.

Dallas, 1963. Kort na de moord op John Fitzgerald Kennedy op 22 november 1963 valt de verdenking op Lee Harvey Oswald, maar die wordt twee dagen later zelf ook vermoord. Openbare aanklager Jim Garrison (Kevin Costner) is er evenwel van overtuigd dat het onderzoek niet goed gevoerd is. Hij probeert de aanloop naar de moord op Kennedy te reconstrueren. Al snel wordt duidelijk dat heel wat mensen en groepen er belang bij hadden dat de Amerikaanse president uit de weg werd geruimd. Garrison is ervan overtuigd dat zij hebben samengewerkt om Oswald te laten opdraaien voor de moord. Hoog op zijn verdachtenlijst staan Lyndon B. Johnson (de volgende president), de CIA, FBI-baas J. Edgar Hoover en de maffia. Garrisons onderzoek culmineert in een showproces dat hij gedoemd is om te verliezen en dat zijn carrière zal kelderen, maar dat zijn onderzoek alleszins in de media én de officiële archieven zal brengen...

All the President’s Men

All the President’s Men © Isopix

All the President’s Men uit 1976 is een klassieker in het genre. De film van Alan J. Pakula met Robert Redford en Dustin Hoffman in de hoofdrollen was goed voor acht Oscarnominaties, waarvan het er ook vier in de wacht sleepte.

Op 17 juni 1972 worden in Washington D.C. vijf mannen aangehouden die in het Watergate Building, het nationale hoofdkwartier van de Democratische Partij, zijn ingebroken. De vijf mannen hebben blijkbaar bindingen met figuren uit het herkiezingscomité van president Nixon. Bob Woodward, journalist van de Washington Post, onderzoekt de gebeurtenissen en krijgt vrij snel hulp van zijn collega Carl Bernstein. Hun afdelingshoofd vreest dat ze weinig concrete gegevens zullen kunnen opdiepen, maar houdt hen niet tegen. Stilaan kan hij overtuigd worden dat Woodward en Bernstein wel degelijk op een goed spoor zitten. Ook de eind- en hoofdredacteur steunen beide journalisten in hun onderzoek nadat een belangrijke topman hen een gouden tip gegeven heeft.

Bekijk ook:
Ontdek de mens achter de historische figuur: de beste biopics

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook