10 legendarische filmhoertjes

10 legendarische filmhoertjes © Silver Screen Partners Iv / Collection Christophel


Vivian Ward is voor menig filmliefhebber het ultieme filmhoertje. Julia Roberts zette een dijk van een prestatie neer als tippelaarster die een romance begint met de rijke zakenman Edward.  ‘Pretty Woman’ werd, met dank aan de actrice en tegenspeler Richard Gere, een gigantische hit en is nog regelmatig op de buis te zien. Voor Julia was het Hollywoodpad meteen geëffend: de romantische komedie betekende een opstapje naar grote rollen en een carrière als topactrice. Maar Vivian was niet de enige, ook de volgende dames van lichte zeden tekenden voor legendarische rollen …

Blockbusters bekijk je met Proximus TV. Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening en ontdek de ruime selectie

Goldie (Sin City)

Goldie (Sin City)


In het universum van de spectaculaire Marvelverfilming Sin City zijn het nietsontziende gangsters, beenharde flikken en verleidelijke callgirls die de dienst uitmaken. Eén van hen is Goldie, de ultieme droom van bad guy Marv. Wanneer een gewetenloze schurk haar om het leven brengt, zweert Marv haar te zullen wreken en daarbij ruimt hij alles uit de weg wat hij tegenkomt. Later denkt hij dat hij hallucineert wanneer hij Goldie schijnbaar springlevend ziet opduiken, maar het blijkt om haar tweelingzus te gaan. Jaime King vertolkt met verve de rol van moedige dame die niet te beroerd is om haar handen te bevuilen met een beetje bloed. Het kleurenpallet van de film, dat voornamelijk bestaat uit zwart-wit met rode en gele accenten, maakt Sin City tot een aparte kijkervaring.

Iris (Taxi Driver)

Iris (Taxi Driver) © Landmark Media / Isopix


In het New York dat Martin Scorsese laat zien in z’n meesterwerk Taxi Driver valt weinig leuks te beleven. De stad is het toneel voor losgeslagen individuen en vrouwen uit de lagere sociale klassen vallen er maar al te vaak ten prooi aan mishandeling. Zo ook de amper 12-jarige Iris, die haar lichaam verkoopt voor geld onder druk van een gewetenloze pooier. Taxichauffeur Travis Bickle maakt het tot zijn missie om haar te redden. Iris werd de doorbraakrol voor Jodie Foster, Travis Bickle vormde één van de hoogtepunten uit de rijkgevulde carrière van Robert De Niro.

Bree (Klute)

Bree (Klute) © Warner Bros / Collection Christophel / Isopix


Voor haar rol als psychisch instabiele callgirl in Klute sleepte Jane Fonda een eerste Oscar voor beste actrice in de wacht. Ze kreeg Donald Sutherland als tegenspeler: hij is Klute, een detective die de verdwijning van een bedrijfsleider onderzoekt. Hij linkt de verdwenen man aan Bree, een prostituee die te kampen heeft met een stalker. Wanneer Bree gevoelens krijgt voor de speurneus, maakt dat de zaken alleen maar ingewikkelder. Klute is het eerste deel in de Paranoia-trilogie van regisseur Alan J. Pakula, die ook ‘The Parallax View’ en ‘All The President’s Men’ omvat.


Alabama (True Romance)

Alabama (True Romance)


In True Romance valt stripverkoper Clarence voor callgirl Alabama. Hij wil dat ze uit het vak stapt en probeert dat haar pooier aan het verstand te brengen, maar de zaken lopen gruwelijk mis en de souteneur en z’n handlangers leggen het loodje. In de plaats van Alabama’s kleren neemt Clarence per ongeluk een koffer cocaïne mee, met als gevolg dat hij de maffia achter zich aan krijgt. Patricia Arquette speelt een gedenkwaardige rol als Alabama, Christian Slater tekende voor de mannelijke hoofdrol.

Lana (Risky Business)

Lana (Risky Business) © Ronald Grant Archive / Mary Evans / Isopix


De piepjonge Tom Cruise rolde bij menig filmliefhebber over de tongen na z’n ondergoed-dansscène op het nummer ‘Old Time Rock ’n Roll’ van Bob Seger, die hij in de film Risky Business ten beste bracht. De show werd niet alleen gestolen door Tom Cruise, maar ook door Rebecca De Mornay, die in de rol van callgirl Lana kroop. Joel is alleen thuis als z’n ouders op vakantie zijn en besluit dan maar om een escortmeisje in te huren, met alle gevolgen van dien.

Lynn (L.A. Confidential)

Lynn (L.A. Confidential)


In 1990 kwam de alom bejubelde neo-noirmisdaadfilm L.A. Confidential uit. De prent is een verfilming van het gelijknamige boek van James Ellroy (uitgebracht onder de naam ‘Strikt Vertrouwelijk’ in het Nederlands) over het oprollen van een prostitutienetwerk met lookalikes van bekende filmsterren, corruptie en drugshandel bij het politiekorps van L.A. Russell Crowe, Guy Pearce en de ondertussen in ongenade gevallen Kevin Spacey spelen de voornaamste rollen, Kim Basinger duikt op als Lynn Bracken, één van de bewuste dames van lichte zeden en een sensuele lookalike van Veronica Lake.

Julian (American Gigolo)

Julian (American Gigolo) © Everett Collection / Isopix


Tijd voor een man van lichte zeden. Net als ‘L.A. Confidential’ is American Gigolo een James Ellroy-verfilming. Richard Gere is Julian Kaye, een charmante gigolo die het vaak voorzien heeft op oudere dames. In de bar van een luxehotel ontmoet hij de vrouw van een politicus. Stilaan ontwikkelt er zich een romantische relatie tussen de twee, maar dat zint hem niet. Na de moord op één van zijn klanten heeft het er alle schijn van dat hij de hoofdverdachte is.

Jade (The Hangover)

Jade (The Hangover) © Shutterstock / Isopix


Het zal je maar overkomen: op het vrijgezellenfeest van je maat onder invloed van rohypnol per ongeluk trouwen met een prostituee. Da’s het lot van Stu in The Hangover, een komedie die het goed deed in de bioscoop. Heather Graham speelt Jade, de dame in kwestie. Graham kreeg eerder ook al een rol als hoertje in ‘From Hell’, een thriller over Jack The Ripper met Johnny Depp in de hoofdrol.

Séverine (Belle De Jour)

Séverine (Belle De Jour)


De prijs voor meest stijlvolle filmprostituee gaat volgens kenners zonder enige twijfel naar Séverine uit Belle De Jour, een film met Catherine Deneuve uit 1967. De Franse actrice speelt de vrouw van een dokter die in haar vrije tijd aan de kost komt als callgirl. Geen hoge laklaarzen en schreeuwerige luipaardprints voor haar, maar wel een rode mantel met gouden knopen. De film werd toendertijd revolutionair genoemd maar heeft ook dezer dagen nog niets van zijn kracht verloren.

Blockbusters bekijk je met Proximus TV. Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening en ontdek de ruime selectieDit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook