RIP Tante Terry, VRT-icoon en legendarische omroepster en presentatrice

De legendarische omroepster en tv-presentatrice Tante Terry van Ginderen is dinsdagochtend op 86-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking in het Imeldaziekenhuis van Bonheiden. Tante Terry, of Terry Van Ginderen, was in de jaren zestig één van de pioniers van jeugdprogramma's op de televisie.

RIP Tante Terry, VRT-icoon en legendarische omroepster en presentatrice © Isopix

Ze presenteerde in de jaren 60 en 70 'Klein, klein kleutertje' op de toenmalige BRT. Nadien werkte ze nog voor VTM. Ze was ook actief als presentatrice van modeshows en deed optredens voor bejaarden.

Televisietante

Televisietante © Isopix

Tante Terry werd in Hoboken geboren op 8 september 1931 als Esther Verbeeck. Door haar huwelijk met voetballer Jos Van Ginderen werd ze bekend als Terry Van Ginderen. Ze hoorde samen met Paula Semer en Nora Steyaert tot de eerste generatie omroepsters van de Belgische televisie (destijds nog NIR). Ze kreeg ook tv-opdrachten uit het buitenland. In het jeugdprogramma ‘Komt toch eens kijken’ was ze 'televisietante' aan de zijde van Bob Davidse, alias Nonkel Bob.

Omroepster

Omroepster © Isopix

Na haar studies (ze volgde een opleiding tot stenodactylo, in vier talen, en hulpboekhoudster) ging ze bij een bedrijf werken. In haar vrije tijd deed ze presentaties, onder meer van modeshows.  In 1953 - een jaar na haar huwelijk - ging ze als omroepster aan de slag bij de openbare omroep. Omdat de toenmalige directie Esther te Frans vond klinken, wijzigde ze haar naam in Terry, een knipoog naar het hoofdpersonage in "On the Waterfront", de allereerste film die ze aankondigde. Na een tijdje mocht ze ook het commentaar leveren bij het Eurovisiesongfestival, waardoor ze af en toe kon reizen.

Klein, klein kleutertje

Klein, klein kleutertje © Pinterest

Als Tante Terry presenteerde ze vanaf 1961 gedurende achttien jaar 'Klein, klein kleutertje'. Ze werd daarbij geassisteerd door haar zelf ontworpen sprekende eekhoorn Kraakje. (De eekhoorn wordt later wel afgevoerd wanneer Monique Delvaux, de stem achter de pop, slaagt in het journalistenexamen en verkast naar de nieuwsdienst). Samen met Bob Davidse, Nonkel Bob, vormde ze het gezicht van de programma's voor de jeugd van de openbare omroep in de jaren 60 en 70. In 1964 interviewden Nonkel Bob en Tante Terry in Brussel niemand minder dan de toen beruchte The Rolling Stones.

Naar de commerciële omroep

Naar de commerciële omroep © Isopix

Na haar ontslag in 1979 bij de toenmalige BRT  - ze was toen al 25 jaar schermgezicht - stapte Van Ginderen in de zakenwereld. Ze deed public relations, o.a. in het bedrijf van haar zoon, en organiseerde uiteenlopende activiteiten. Van bij de oprichting van VTM in 1989 ging ze opnieuw voor televisie werken, alweer voor kinderprogramma's. Ze was met name binnengehaald om de teksten in te spreken voor 'Tjilp de mus'. Bij VTM jureerde Van Ginderen in diverse programma's zoals 'Nu of Nooit' en 'Miss Belgian Beauty'.

Manager en zangcarrière

Manager en zangcarrière © Koen Blanckaert/Photo News

In 1992 werd Tante Terry manager van Silvy Melody, later zangeres van de dancegroep Sylver. Nog later ging ze zelf aan de slag als zangeres. Zo viel ze in 1999 eens in voor La Esterella in een theaterproductie in de Bourla in Antwerpen. Geen verrassing, want in 1965 had ze al een avondvullend programma, de Ohne Mann-show, waarin ze zong over alles wat in het leven van een vrouw een grote en kleine rol speelt. Het werd ook in Wallonië en Duitsland een succes.

Een hele reeks platen met sprookjes en liedjes

Een hele reeks platen met sprookjes en liedjes © Sander Gennotte/ /Photo News

Van Ginderen was ook presentatrice van modeshows, Sinterklaas- en andere kindershows. Ze heeft ook een lange reeks platen gemaakt waarop ze sprookjes en kinderverhalen vertelt, en liedjes (bijvoorbeeld van Dalida) zingt.

Actief tot op haar oude dag

Actief tot op haar oude dag © Mark Renders/Photo News

Ze bleef tot op het laatst actief, in het bedrijf van haar zoon, en zo’n tien keer per jaar ook als zangeres in rusthuizen. Het hield haar jong, zei ze. Volgens haar enige zoon heeft tante Terry eigenlijk altijd een goede gezondheid gehad. "Tot in november vorig jaar, toen moest ze een operatie aan het hart ondergaan en daar zijn wat complicaties bijgekomen. Ze heeft nog hard gevochten om er weer bovenop te komen, maar een drietal weken geleden heeft ze een longontsteking opgelopen, en dat is haar wellicht fataal geworden." Terry Van Ginderen overleed op dinsdag 30 januari 2018.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook