Hoezo, Axel Daeseleire in Nonkel Jef? Vlaamse acteurs in rollen die je wellicht vergeten bent

Hoezo, Axel Daeseleire in Nonkel Jef? Vlaamse acteurs in rollen die je wellicht vergeten bent

Wanneer de naam Rik Verheye valt, denkt de doorsnee tv-kijker aan Callboys, de serie waarin de acteur gestalte geeft aan gigolo Jay Vleugels. Een paar jaar voor die reeks een schot in de roos zou worden, was Verheye echter te zien in de sappige telenovelle Ella, en wel als de lichtjes verwijfde kapper Anthony. ‘Ik ben voor Anthony op zoek gegaan naar mijn eigen vrouwelijke kant en ik heb gekeken naar de vrouwen die het dichtst bij mij staan’, vertelde hij erover een interview met Het Nieuwsblad. Ook de volgende actrices en acteurs speelden ooit rollen die je wellicht al vergeten bent, of die ze zelf graag willen vergeten …


Matthias Schoenaerts in Dennis van Rita

Matthias Schoenaerts in Dennis van Rita

Er staat geen maat op Matthias Schoenaerts: sinds zijn doorbraakrol in Rundskop is hij een veelgevraagd acteur die tot in de States van zich doet spreken. Lang geleden, toen hij nog lang niet zo bekend was, vertolkte een langharige Schoenaerts de rol van de zwakbegaafde Dennis in het niet onaardige drama Dennis van Rita.

Veerle Baetens in Wittekerke

Veerle Baetens in Wittekerke © Medialaan

Veerle Baetens heeft haar naam in de acteerwereld meer dan gevestigd. Ze was onlangs te zien in de felbejubelde thrillerserie Tabula Rasa en speelde onder meer rollen in Code 37 en in de prestigieuze BBC-reeks The White Queen. In lang vervolgen tijden was ze zowaar een vertrouwd gezicht op de set van Wittekerke. De fans van die soap zullen zich haar vast herinneren als Els Jacobs. Wittekerke was trouwens een kweekvijver voor talent, want de serie betekende ook voor Roel Vanderstukken, Werner De Smedt en Kürt Rogiers een opstapje naar weidse acteeravonturen. Filip Peeters had zijn sporen als acteur al verdiend in Meester hij begint weer, Langs de kade en Niet voor publikatie toen ook hij begin jaren '90 opdook in het feuilleton.

Evi Hanssen in Samson en Gert

Evi Hanssen in Samson en Gert

Evi Hanssen kwam ooit aan de kost als TMF-veejay en presenteerde populaire tv-programma’s als Expeditie Robinson en Mijn Pop-uprestaurant. Tegenwoordig is ze ook actief in Nederland, waar ze de wereld verkent in het reisprogramma 3 Op Reis. In lang vervolgen tijden speelde Hanssen in Samson en Gert de rol van Sofie, het nichtje van de burgemeester, die ze steevast aansprak als ‘nonkeltje’. Samson kon haar naam uiteraard niet uitspreken en noemde haar Koffie.

Axel Daeseleire in Thuis en Nonkel Jef

Axel Daeseleire in Thuis en Nonkel Jef

Toen Axel Daeseleire nog niet droog was achter z’n oren kende tv-kijkend Vlaanderen hem als Robbe uit Thuis. Robbe was het niet-zo-zuiver-op-de-graat-zijnde vriendje van Peggy. Een paar jaar eerder scoorde Daeseleire een zo mogelijk nog legendarischer rol: die van Johnny Melkenbeek, de kleinzoon van Nonkel Jef in de gelijknamige serie.

Jan Van Looveren in Zone Stad

Jan Van Looveren in Zone Stad © Medialaan

Jan Van Looveren werd uiteraard beroemd door het typetje 'De Joeri' uit Trigger Happy, maar voor er sprake was van die kleurrijke figuur was de minzame acteur al te zien als politieman Jean Bellon in de eerste drie seizoenen van Zone Stad, vanaf 2003.

Matteo Simoni in Uit het leven gegrepen: 16+

Matteo Simoni in Uit het leven gegrepen: 16+ © Photo News

Uit het leven gegrepen: 16+ was anno 2006 het debuut van Matteo Simoni in een serie. De docusoap was een tijdlang te zien op Eén en had een trouwe kijkersschare. Simoni speelde David, een jongeman die altijd op zoek was naar een avontuurtje. Pas later zou hij bekend worden bij het grote publiek, door zijn rol als De Smos in Safety First en een verpersoonlijking van Rocco Granata in Marina die de echte zanger van zijn sokken blies.

Leah Thys in F.C. De Kampioenen

Leah Thys in F.C. De Kampioenen

Wie Leah Thys ziet, denkt direct aan Marianne uit Thuis, maar ze was ooit ook in een andere serie te zien die tot het Vlaamse televisie-erfgoed behoort. De actrice speelde namelijk ook de rol van ‘Ons Madeleine’, de zus van Pascale, in F.C. De Kampioenen. Haar personage gedroeg zich nogal hautain en was de zaakvoerster van een chocoladefabriek.

Sven De Ridder in Familie

Sven De Ridder in Familie

Sven De Ridder ken je misschien van Het Echt Antwaarps Theater, Cordon, De Zonen Van Van As of Frits en Franky, maar dat hij begin jaren negentig in Familie te zien was als Bruno ‘Picasso’ Van Assche, zijn veel tv-kijkers al vergeten. Picasso was net als Peter Van den Bossche en Willy De Clippeleire een vaste stamgast in Café Het Vissershuis, bij Herman. Later reisde Picasso zijn grote liefde Marie-Thérèse achterna wanneer ze naar het buitenland trok. Zo verdween De Ridder dus uit de reeks, maar rond de eeuwwisseling keerde hij nog in één aflevering terug om een praatje te maken met Peter.

Koen De Bouw in Thuis

Koen De Bouw in Thuis

Niet alleen Axel Daeseleire, maar ook Koen De Bouw was ooit een graag geziene gast op de set van Thuis. In de jaren negentig speelde hij het personage Lou Swertvaeghers in de soap. Hij kreeg een relatie met Ann, maar was getrouwd met de schizofrene Véronique, die in een instelling verbleef en een poging ondernam om haar man te vergiftigen. Uiteindelijk trokken Ann en Lou naar Toscane, maar later zetten ze een punt achter hun relatie. De Bouw keerde niet meer terug in het feuilleton, Monika 'Ann' Van Lierde maakte na een paar seizoenen afwezigheid haar comeback.

Francesca Vanthielen in Wittekerke

Francesca Vanthielen in Wittekerke © Koen Blanckaert / Photo News

Francesca Vanthielen presenteerde de Super 50-hitparade op vtm, leidde Sterren op de Dansvloer in goede banen en vertolkte vele seizoenen lang de rol van Hannelore Martens - de vrouw van commissaris Van In en onderzoeksrechter - in Aspe. Maar wie herinnert zich nog haar rol als Phaedra, een aan drugs verslaafde mode-ontwerpster, in Wittekerke?

Myriam Bronzwaar in De Big & Betsy Show

Myriam Bronzwaar in De Big & Betsy Show © Medialaan

Myriam Bronzwaar is het best gekend als de gewetenloze feeks Julia uit Thuis. In lang vervlogen tijden speelde ze echter ook de rol van Théresa Pruim in De Big & Betsy Show. Pruim was de overbuurvrouw van Betsy en haar varken Big, wiens zoon Pieter Paul een flinke boon had voor Betsy. Helaas was dat allesbehalve wederzijds.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook