Moord, crystal meth en kannibalisme: de nieuwe held in series is een crimineel

Moord, crystal meth en kannibalisme: de nieuwe held in series is een crimineel © Isopix

Vroeger was het leven simpel: we keken en masse naar tv-reeksen waarin de held een onbesproken reputatie had en het kwaad in de wereld met veel overtuiging bestreed. Da’s het laatste decennium wel even anders: hoofdfiguren in tv-reeksen moorden, snuiven en sjoemelen erop los. Scheikundeleraar Walter White uit Breaking Bad is er zo eentje die niet helemaal zuiver op graat is. Om zijn echtgenote en mindervalide zoon na zijn overlijden van een zakcentje te voorzien, besluit White, een terminale kankerpatiënt, de drug crystal meth te gaan fabriceren. Een dodelijk goedje, maar toch vinden we hem sympathiek. ‘De makers hebben daarvoor een prachtige truc toegepast: zijn longkanker en zijn drang om voor zijn gezin te zorgen, maakt dat we alles aanvaarden’, aldus Benjamin Van Tourhout, die een doctoraat schreef over ‘hybride helden’, in Het Nieuwsblad. White verkeert in kleurrijk gezelschap, want ook de volgende hoofdpersonages hebben het één en ander op hun kerfstok.

Topseries en -films bekijk je met de Movies & Series Pass

Dexter Morgan (Dexter)

Dexter Morgan (Dexter) © Isopix

Bloedspattenpatroononderzoeker als beroep, daar kan je al eens mee uitpakken. Het is de baan van Dexter in de gelijknamige serie. Of toch minstens zijn dekmantel, want de man is eigenlijk een nietsontziende seriedoder die zijn moordlust met behulp van zijn professioneel leven probeert te verbergen. Zijn stiefvader Harry - die detective was - leerde hem dat hij zijn drang moest botvieren op misdadigers die anders toch opnieuw aan het moorden zouden slaan. Het liefst gaat Dexter aan de slag met een mes of bijl, waarmee hij zijn slachtoffers vakkundig aan mootjes hakt. Vervolgens laat hij de lijken verdwijnen of zorgt hij ervoor dat het op iemand anders’ werk lijkt.

Arya Stark (Game of Thrones)

Arya Stark (Game of Thrones) © Isopix

Bloedvergieten is alomtegenwoordig in het universum van Game of Thrones. De moorden zijn vaak van die orde dat je niet meteen zin hebt om een portie frieten naar binnen te werken na het uitkijken van een aflevering, maar dat neemt niet weg dat de serie heel wat kijklustigen kan boeien. Eén van de populairste personages is Arya Stark, die er vooral in de jongste jaargangen niet voor terugdeinst om iemand aan haar zwaard Needle te spietsen.

Tony Soprano (The Sopranos)

Tony Soprano (The Sopranos) © Isopix

The Sopranos is één van de meest bejubelde series ooit. Het draait allemaal om Tony Soprano, die aan de kost komt als werknemer van een afvalverwerkings-bedrijf. In feite is Soprano maffiabaas, en een monster van een vent: hij schrikt niet terug voor een moord meer of minder en dumpt lijken in containers. Maar toch is zijn personage mateloos populair bij fans van de reeks. Dat zou volgens onderzoekers komen omdat hij in de serie uitgebreide gesprekken heeft met zijn psycholoog, en omdat hij berouw toont over z’n daden.

Hannibal Lecter (Hannibal)

Hannibal Lecter (Hannibal) © Isopix

De smakelijke serie Hannibal is gebaseerd op de personages uit het boek Red Dragon van Thomas Harris, en volgt het doen en laten van psycholoog-psychopaat Hannibal Lecter. Mads Mikkelsen zet de rol op geniale wijze neer. Lecter krijgt te maken met FBI-man Will Graham, die aanvankelijk zijn hulp nodig heeft om het denkpatroon van gezochte moordenaars te analyseren. Hannibal vertelt hem dat hij graag wil samenwerken, maar wat Graham niet weet, is dat de psycholoog zelf wel eens graag iemand het hoekje om helpt. Gevoelige kijkers zullen Hannibal maar niets vinden: in één van de afleveringen duikt een toren van lijken op, de hoofdrolspeler is specialist in het bereiden van gerechten met mensenvlees en één van de opgevoerde moordenaars gebruikt iemands stembanden als muziekinstrument. Toch vinden fans van de serie Hannibal een toffe peer, wellicht vanwege zijn welbespraaktheid en morbide gevoel voor humor.

Frank Underwood (House of Cards)

Frank Underwood (House of Cards) © Isopix

Kevin Spacey kruipt in House of Cards met verve in de huid van Frank Underwood, een meedogenloos politicus die de onorthodoxe middelen niet schuwt in zijn queeste naar macht en een demonisch genoegen schept in politieke spelletjes. Mateloos populair was hij, tot het kaartenhuis in elkaar stortte: het feit dat enkele jongemannen getuigden dat ze ooit werden lastiggevallen door Kevin Spacey maakte dat het productiebedrijf hem op staande voet ontsloeg. Men besliste vervolgens om presidentsvrouw Claire Underwood (Robin Wright) als hoofdfiguur op te voeren.

Danny Desmedt (De Infiltrant)

Danny Desmedt (De Infiltrant) © Medialaan

Ook in Vlaanderen bestaan er voorbeelden van series met ‘sympathieke’ hoofdfiguren zonder schone handen, al gaat het zelden om moord of bloedvergieten. Vtm oogst bijvoorbeeld lof met de nieuwe licht-komische misdaadreeks De Infiltrant, waarin Geert Van Rampelberg de rol van Danny Desmedt voor zijn rekening neemt. De hoofdfiguur is een meesteroplichter die de portefeuille van gefortuneerde lieden maar al te graag een beetje lichter maakt. De arm der wet heeft hem in het vizier en ze doen hem een voorstel: in ruil voor immuniteit moet hij infiltreren in de drugbende van Freddy Bernaerts (een onnavolgbare Dirk Roofthooft met pruik).

Meer over De Infiltrant

James Flint (Black Sails)

James Flint (Black Sails) © Isopix

In Black Sails draait het om piraten op Providence Island, een losgeslagen voormalige Britse kolonie. De protagonisten zijn zelden doetjes, en dat gaat zeker op voor kapitein James Flint. Hij is niet te beroerd om z’n tegenstanders aan te vallen, te martelen of te vermoorden. Flint was aanvankelijk actief bij de zeemacht, maar werd verbannen nadat aan het licht kwam dat hij een relatie had met een man. Het feit dat hij ook slachtoffer is, maakt dat veel fans van de serie - ondanks zijn gruweldaden - met hem meeleven.

Raymond Reddington (The Blacklist)

Raymond Reddington (The Blacklist) © Isopix

The Blacklist vertelt het verhaal van Raymond Reddington, een voortvluchtige crimineel die de FBI op een dag voorstelt om de handen in elkaar te slaan. ‘Red’ beschikt namelijk over een lijst met daarop de namen van een hoop grote vissen uit de criminele wereld. Zijn enige voorwaarde is een samenwerking met FBI-agente Elizabeth Keen. De cocktail van vaart, actie en spanning maakten van The Blacklist in geen tijd een kijkcijferhit. Ondanks het feit dat hij allesbehalve een onbesproken reputatie heeft, is Reddington voor de meeste kijkers een aimabel hoofdpersonage, met dank aan een gezonde dosis droge humor.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook