Onze onmisbare Oscar-vooruitblik

Onze onmisbare Oscar-vooruitblik © Isopix

Op 4 maart worden de Oscars uitgereikt. Harvey Weinstein, Kevin Spacey, Woody Allen en Steven Seagal bekijken het spektakel dit jaar om voor de hand liggende redenen in hun eigen huiskamer, want er zal ongetwijfeld weer een aardig woordje verteld worden over #MeToo. Hieronder de favorieten op een rij, plus het antwoord op de prangende vragen 'Wat is de origineelste plek waar een Oscar ooit terechtkwam?', 'Wat als Meryl Streep plots naar de wc moet tijdens het gala?' en 'Welke hebbedingen zitten er in het beruchte zakje dat de beau monde uit de acteerwereld mee naar huis mag nemen?'

Frances McDormand is de te kloppen vrouw

Frances McDormand is de te kloppen vrouw © Isopix

Frances McDormand won in 1996 al eens een Oscar voor het onvergetelijke Fargo, en is nu de favoriet om het beeldje mee naar huis te nemen voor haar gedenkwaardige vertolking in de messcherpe mix tussen drama en komedie die Three Billboards Outside Ebbing, Missouri is. In de film speelt ze Mildred, een getormenteerde vrouw die de lokale politieafdeling wil aanzetten om wat harder te zoeken naar de moordenaar van haar dochter. Om dat doel te bereiken huurt ze grote reclamepanelen waarop ze Willoughby, de lokale sheriff, op zijn verantwoordelijkheden wijst. McDormand steelt de show door een tegelijk grappig, tragisch en gortdroog personage neer te zetten. Sally Hawkins (die een doofstomme schoonmaakster speelt in The Shape of Water), Margot Robbie (die schaatsster Tonya Harding portretteert in I, Tonya) en Saiorse Ronan (die de hoofdrol in Lady Bird voor haar rekening nam) zijn geduchte concurrentes.

Groen blaadje of ouwe knar?

Groen blaadje of ouwe knar? © Isopix

Wie haalt het bij de acteurs? Timothée Chalamet leverde een Oscarwaardige vertolking af in Call me by Your Name: hij speelt Elio, een jongeman die het te pakken krijgt voor een Amerikaanse doctoraatsstudent die bij zijn vader komt inwonen. Mocht Chalamet zegevieren, dan is hij de jongste Oscarwinnaar sinds 1944. Gary Oldman maakt een flinke kans om de hoofdvogel af te schieten wegens een dijk van een rol als Churchill in Darkest Hour. Maar laten we vooral niet vergeten dat de Britse klasbak Daniel Day-Lewis een te duchten concurrent is, die zich in Phantom Tread gewoontegetrouw van zijn beste zijde laat zien. Ook Denzel Washington (Roman Israel Esq) en Daniel Kaluuya (Get Out) zouden de Oscar voor beste acteur graag weggrissen, maar dat lijkt iets minder voor de hand te liggen.

Beste film

Beste film © Isopix

Gaat het ook een zegetocht worden voor Three Billboards… in de categorie beste film? Da’s allesbehalve zeker, want The Shape of Water, een film met een zeemonster en de voorgenoemde doofstomme schoonmaakster in de hoofdrollen, kan roet in het eten gooien. Tot twee maanden terug hoorde je er bijzonder weinig over, maar na de release kwam er een heuse hype op gang. De prent kreeg maar liefst 13 nominaties en kenners bestempelen ‘m als topfavoriet, mede omdat het verhaal iets minder scherp is dan dat van Meredith, Willoughby en co. Ook Dunkirk, volgens menigeen één van de beste films van de afgelopen jaren, is niet kansloos.

Zaalvullers

Zaalvullers © Photo News

Elk jaar doet de organisatie beroep op seat fillers: ze willen absoluut vermijden dat er lege plekken in beeld komen, en dus worden voor elke Oscaruitreiking ongeveer 150 mensen opgetrommeld die de stoelen van beroemdheden warm moeten houden, op het moment dat die het podium op moeten. Of wanneer ze een toiletbezoek afleggen, want jawel: zelfs Mevrouw Streep moet zich af en toe ontlasten. Aan het stoelvulgebeuren gaat een hele sollicitatieprocedure vooraf, die maanden op voorhand start. De kandidaat-zetelvullers merken al snel dat zij als het plebs worden beschouwd en nederig moeten buigen voor het aldaar aanwezige schoon volk: het is verboden om de actrices en acteurs aan te spreken, ze mogen niet praten of lachen en wanneer er geen lege plek is die ze moeten opvullen, moeten ze achter de gordijnen gaan staan, waar ze niemand hinderen.

Recordhoudster

Recordhoudster © NTavernise / 20th Century Fox / Isopix

The Post, een drama van Steven Spielberg waarin geheime documenten en leugens over de Vietnamoorlog een prominente rol spelen, is een alleraardigst kijkstuk. Het hoeft dus niet te verbazen dat Meryl Streep voor de eenentwintigste keer genomineerd werd voor een Oscar. Een record, al verwacht iedereen dat ze in de categorie ‘beste actrice’ de duimen zal moeten leggen voor Mevrouw McDormand.

Wint Netflix een Oscar?

Wint Netflix een Oscar? © Netflix / Isopix

Mudbound vertelt het verhaal van twee mannen die vochten in de Tweede Wereldoorlog en vervolgens gaan werken op een boerderij in Mississippi, waar ze geconfronteerd worden met racisme en naoorlogse beslommeringen. De film werd vier keer genomineerd, en da’s speciaal omdat het een Netflixproductie is. Het is namelijk de eerste keer dat een film van de streamingdienst nominaties krijgt.

Verscheidenheid (een beetje)

Verscheidenheid (een beetje) © Stewart Cook / REX/ Shutterstock / Isopix

De jury is de meest diverse ooit, al zijn niet-blanken (30 %) en vrouwen (39 %) nog steeds fors in de minderheid. Wanneer we naar de potentiële winnaars kijken, is Greta Gerwig (foto) nog maar de vijfde vrouw in de Oscarhistorie die kans maakt om tot beste regisseur te worden uitgeroepen, voor Lady Bird. Rachel Morrison heeft alvast geschiedenis geschreven door als eerste vrouw ooit een Oscarnominatie te krijgen in de categorie camerawerk (Mudbound).

Over Oscar zelf

Over Oscar zelf © Isopix

Ontnuchterend nieuws voor goedgelovige zielen: het Oscarbeeldje is slechts voor een klein deel van goud gemaakt. Het gouden laagje zit enkel aan de buitenkant, terwijl het overgrote deel (92,5 %) tin is. Verder zit er ook koper en antimoon in, en werkt men het geheel af met een roestwerende laag. Toch is de Oscar bij vele acteurs en actrices een prominente plek in de woonkamer waard. Anderen vonden een origineler locatie, zoals Jodie Foster (de wc), Timothy Hutton (de koelkast) en Anne Hathaway (bij haar moeder thuis). Maar Russell Crowe slaat alles: die heeft ‘m in zijn kippenhok gezet, omdat hij een sterk vermoeden heeft dat het beeld zijn hoenders zal inspireren tot het leggen van meer en betere eieren. Waar de naam Oscar vandaan komt weet men overigens niet precies: de roddel dat een medewerkster van de organisatie zich ooit liet ontvallen dat het beeldje op haar oom Oscar leek, deed lang de ronde, maar bewijs is er niet voor. Officieel heet het ding uiteraard Academy Award.

De flater van de eeuw en hoe herhaling te vermijden

De flater van de eeuw en hoe herhaling te vermijden © Jim Ruymen / Photo News

De Oscarbonzen kregen het schaamrood amper van hun wangen toen La La Land vorig jaar uit de enveloppe kwam, maar de Oscar naar Moonlight ging. Warren Beatty en Faye Dunaway, die de winnaar in de categorie beste film moesten aankondigen, stonden er met hun mond vol tanden bij. De organisatie heeft dit keer een hele reeks maatregelen genomen om een dergelijk nachtmerriescenario te vermijden: zo moeten de presentator en de podiummanager eerst bevestigen dat ze de juiste enveloppe kregen, zit er een extra persoon in de zaal die de winnaars van buiten kent, zal de voorzitter van Pwc, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de flater, er zich persoonlijk mee bemoeien en zullen zijn onderdanen hun smartphones niet meer in de zaal mogen gebruiken, om afleiding te vermijden. Mocht het opnieuw misgaan, dan is de rol van het boekingskantoor op de Oscarceremonie wellicht definitief uitgespeeld.


Een goed gevuld zakje

Een goed gevuld zakje © Photo News

De crème de la créme van het acteervolk - de A-lijst-actrices en -acteurs, zoals men ze noemt - keert na de ceremonie terug naar huis met een zogenaamde ‘goodiebag’, of ze nu wonnen of niet. Daarin zit dit jaar een luxevakantie naar Hawaï, een avontuurlijke trip naar Tanzania, een reis naar de Griekse eilanden, hondenvoer, een flesje pepperspray, een bluetooth-luidspreker, een lidmaatschap voor de NeverMissed App (een soort datingapp) en een bon voor een tandvleesoperatie. Maar de kers op de taart is een houten kubus met ‘inspirerende en positieve boodschappen’ die Russel Crowe wellicht in zijn kippenhok zou zetten.

Ook interessant:
Jong en veelbelovend Hollywood
Alles over Margot Robbie
Mudbound bekijken? Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus-pack van Proximus TV

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook