De bewogen carrière van Oscarwinnares Frances McDormand

De bewogen carrière van Oscarwinnares Frances McDormand © Isopix

Het Oscargala zit er weer op. The Shape of Water werd bedacht met 4 beeldjes en dus mogen we die film als grote winnaar beschouwen. Frances McDormand won de Oscar voor beste actrice voor haar rol in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Reden genoeg om de carrière van deze veelzijdige actrice even te belichten.

Eerste filmoptreden

Eerste filmoptreden © Isopix

In 1984 ging Frances zich op 27-jarige leeftijd in New York vestigen. Ze woonde er samen met een andere bekende actrice, Holly Hunter (die onder meer te zien was in The Piano). Frances scoorde trouwens een eerste filmrol die oorspronkelijk voor Holly bedoeld was: ze speelde Abby in Blood Simple, de debuutfilm van de broers Joel en Ethan Coen.

Afwisselende rollen

Afwisselende rollen © Isopix

In 1988 castte Alan Parker - regisseur van Midnight Express - haar in Mississippi Burning. In die thriller draait het om de verdwijning van drie mensenrechten-activisten. Het leverde haar een Oscarnominatie op in de categorie beste actrice in een bijrol, die niet kon worden verzilverd. In Darkman van Sam Riami speelde ze enkele jaren later advocate Julie Hastings, de grote liefde van wetenschapper Peyton Westlake.

Frances en de broers Coen

Frances en de broers Coen © Isopix

Het bleek bijzonder goed te klikken tussen Frances en Joel Coen. De twee werden een koppel, stapten in 1984 in het huwelijksbootje en adopteerden een zoon. McDormand werd een vertrouwd gezicht in de producties van de Coens: ze dook op in Raising Arizona, Miller’s Crossing en in de felbejubelde misdaadfilm Fargo.

Een eerste Oscar

Een eerste Oscar © Isopix

Voor Fargo won McDormand de Oscar voor beste actrice, en sleepten de Coens het beeldje voor beste originele scenario in de wacht. Ze speelt in de film op onnavolgbare wijze Marge Gunderson, een zwangere politievrouw die een schietpartij waarbij een agent omkwam, moet onderzoeken.

Europese films

Europese films © Isopix

Ook Europese cineasten merkten het talent van de Amerikaanse op. In 1990 bood Ken Loach haar de hoofdrol aan in Hidden Agenda, een thriller die zich afspeelt ten tijde van de Noord-Ierse 'Troubles' en goed was voor de juryprijs op het festival van Cannes. Paolo Sorrentino werkte met haar samen voor This Must Be The Place, een drama waarin ook Sean Penn opdook. Het verhaal draait om Cheyenne (Penn), die de nazi wil terugvinden die verantwoordelijk is voor de marteling van z’n vader in Auschwitz. In 1995 kreeg ze ook een rol in Beyond Rangoon, een film van de Britse regisseur John Boorman, over de opstanden die Birma in 1988 in een greep hielden.

Graag geziene gast, ook bij andere regisseurs

Graag geziene gast, ook bij andere regisseurs © Isopix

De actrice accepteert ook rollen in films van andere regisseurs, maar ze komt altijd opnieuw bij haar eerste liefde terecht. Na zijsprongetjes in City by The Sea en Transformers 3 acteerde ze in in Burn After Reading aan de zijde van Tilda Swinton, George Clooney, Brad Pitt en John Malkovich. In die onderhoudende spionagekomedie kruipt de actrice in de huid van fitnessinstructrice Linda Litzke, die de zoekgeraakte cd-rom van een CIA-analist ontdekt in een kleerkastje. Ze wil de waardevolle informatie gebruiken om plastische chirurgie te bekostigen. In 2016 deelde ze opnieuw de affiche met Tilda Swinton en George Clooney in Hail, Cesar!, een komedie waarin ook Scarlett Johansson te zien was.

Een amusant duel met Woody Harrelson

Een amusant duel met Woody Harrelson © Isopix

In haar jongste exploot, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, speelt ze Mildred. De lichtjes cynische vrouw wil de lokale politie-afdeling aanporren om wat meer vaart te zetten achter de zoektocht naar de moordenaar van haar dochter. Om hen onder druk te zetten huurt ze grote reclamepanelen, waarop ze een niet mis te verstane boodschap laat drukken voor sheriff Willoughby. De arm der wet heeft het allesbehalve onder de markt met de koppige en niet-op-haar-mond-gevallen Mildred. Een schitterende vertolking in een niet te versmaden zwarte komedie, daar waren de critici het over eens. Ook Woody Harrelson speelt overigens een verdienstelijke rol als de bewuste sheriff.

Prijzenkast

Prijzenkast © Isopix

Frances McDormand mag zich niet alleen de trotse eigenares van twee Oscars noemen, ze viel ook op andere gelegenheden in de prijzen: haar acteerprestaties waren onder meer goed voor een Bafta, een Emmy (voor Olive Kitteridge, een door HBO geproduceerde miniserie), een Tony Award, 2 Screen Actors Guild Awards en 2 Golden Globes.

Speech

Speech © Isopix

McDormand heeft lak aan de geldende regels in het filmwereldje en is allesbehalve bevreesd om haar mening te geven. Tijdens de Golden Globes negeerde ze de Time’s Up-dresscode compleet: alle actrices waren in het zwart, zij verscheen ten tonele in een kleurig ensemble. ‘Ik heb wat moeite met volgzaamheid, maar ik steun hen’, vertelde ze daarover. Toen ze haar speech hield nadat ze een Golden Globe won, was de organisatie zo op de hoede voor harde woorden van de actrice dat ze per ongeluk de naam van filmstudio Fox Searchlight onhoorbaar maakten door een bliepje, omdat ze dachten dat de speechende Frances ‘fuck’ zei. Ook op de Oscars gaf ze een bevlogen redevoering ten beste.

Lees ook:
Glamour op de rode loper van de Oscars


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook