De kortste loopbanen in de filmwereld

Een carrière in Hollywood staat quasi gelijk aan onsterfelijkheid. Het levende bewijs daarvan zijn de acteurs en actrices die we vandaag de dag nog steeds herkennen, hoewel ze geen lange loopbaan hebben gehad in de soms enorm veeleisende filmwereld.

James Dean

James Dean © EPA


James Dean, die op amper 24-jarige leeftijd tragisch om het leven kwam, is zonder twijfel een van de eerste moderne iconen van de Amerikaanse filmindustrie. Tussen 1951 en 1955 was de jonge acteur in zeven films te zien, maar het was vooral zijn rol als rebellerende jongere in Rebel Without a Cause die zorgde voor zijn grote doorbraak bij het grote publiek. Datzelfde jaar kwam hij echter om het leven bij een auto-ongeluk in Los Angeles.

Sam J. Jones

Sam J. Jones © Sam Barker Photo


Deze naam zegtje waarschijnlijk niets, en niet zonder reden. De Amerikaanse acteur, die bekend werd door zijn vertolking van Flash Gordon, heeft nooit echt helemaal afstand kunnen doen van de rol waardoor hij beroemd werd. Na enkele kleinere rolletjes schoolde hij zich uiteindelijk om tot lijfwacht.

Bruce Lee

Bruce Lee © EPA


De in Hongkong geboren acteur begint in 1964 op 24-jarige leeftijd zijn carrière in de Verenigde Staten. Bruce Lee werd opgemerkt door zijn aanleg voor vechtsporten, waardoor hij de rol van Kato in de televisieserie The Green Hornet bemachtigde. Zijn carrière kwam echter pas in 1972 echt van de grond: eerst in First of Fury, daarna in Way of the Dragon met Chuck Norris. Na de opnames van Enter the Dragon overleed hij in 1973 op 32-jarige leeftijd, op het hoogtepunt van zijn carrière, aan een hartaderbreuk. Nadien verscheen hij nog postuum in The Game of Death.

Jennifer Grey

Jennifer Grey © EPA


Het verhaal van Jennifer Grey zou komisch kunnen zijn, ware het niet dat het eigenlijk zeer triest is. De actrice, die een ster werd door haar rol als Baby in Dirty Dancing, had een complex over haar neus. Na een mislukte plastischchirurgische ingreep, herkenden de mensen haar niet meer... en lieten ze haar in de steek. Naast enkele kleinere optredens in tv-series, zag ze zich genoodzaakt haar carrière als actrice stop te zetten. Toch kende ze in 2010 een opvallende terugkeer, toen ze het elfde seizoen van het programma Dancing with the Stars won.

Heath Ledger

Heath Ledger © EPA


Net als James Dean zal Heath Ledger altijd in ons collectief geheugen gegrift blijven staan door zijn laatste rol. Zijn vertolking van de Joker in The Dark Knight is perfect. Nochtans maakte hij zich door zijn rol als homoseksuele cowboy in Brokeback Mountain niet erg populair bij het grote publiek. In Batman slaagde hij er toch in dat beeld te doorbreken. Jammer genoeg heeft hij niet lang van zijn faam kunnen genieten en overleed hij op 32-jarige leeftijd aan de gevolgen van een overdosis geneesmiddelen. In 2009 kreeg hij postuum drie prijzen: een Golden Globe, een BAFTA en een Oscar voor zijn rol als de Joker.

Macaulay Culkin

Macaulay Culkin © EPA


Het enfant terrible van de Amerikaanse film is in de jaren '90 overal te zien: Home Alone, Home Alone 2, Richie Rich, enzovoort. In 1994 is hij de best betaalde kindacteur ooit, met contracten van meerdere miljoenen dollar per film. Maar Macaulay gaat slecht om met zijn succes, dat hem naar het hoofd stijgt. Op latere leeftijd raakt hij vooral bekend door zijn uitspattingen en allerhande schandalen. Nadien trekt hij zich terug, op enkele zeldzame optredens op televisie na.

Jake Lloyd

Jake Lloyd © EPA


Anakin Skywalker spelen: een jongensdroom? Toch betekende zijn rol in The Phantom Menace zowel het begin als het einde van Jake Lloyds carrière. In 1999, op amper 9-jarige leeftijd, was hij al een wereldster. Telkens hij in het openbaar verscheen, werd hij overstelpt door handtekeningenjagers en het geluid van laserzwaarden. Later zou hij zeggen dat de filmindustrie zijn kindertijd heeft verpest, en heeft hij er voor altijd een afkeer van gekregen.

Grace Kelly

Grace Kelly © Belga


In 1956 zette Grace Kelly op 27-jarige leeftijd, tijdens haar gloriejaren, een punt achter haar acteercarrière om met prins Reinier III van Monaco in het huwelijksbootje te stappen. Nadat ze beroemd raakte in Alfred Hitchcocks Dial M for Murder, was ze nog te zien in twee films van de 'master of suspense': Rear Window en To Catch a Thief. In 1955 won ze de Oscar voor beste actrice door haar rol in The Country Girl.

Jason James Richter

Jason James Richter © Jason James Richter


Nog een kindster die het niet gemakkelijk heeft gehad. De acteur die in 1993 bekend raakte door zijn rol als Jesse in Free Willy, speelde ook mee in de tweede en derde Free Willy-film. Nadien verscheen hij nog in enkele tv-series, waarna hij in 2011 compleet van de radar verdween.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook