‘Collateral’: moord en illegale immigratie in Londen

Een nieuwe miniserie op Netflix, met een fantastische Carey Mulligan als politie-inspecteur Kip Glaspie: Collateral is onze Netflix-tip van de week.

‘Collateral’: moord en illegale immigratie in Londen © Netflix - BBC

Sinds kort kun je op Netflix kijken naar ‘Collateral’, een nieuwe vierdelige miniserie die de streamingdienst produceerde in samenwerking met de BBC.

Het verhaal speelt zich af over een periode van vier dagen in Londen. Een pizzabezorger komt om het leven bij een schietincident, aan een huis waar elke week pizza wordt bezorgd.

Inspecteur Kip Glaspie (Carey Mulligan) wordt op de zaak gezet en ontdekt al snel dat de manager ‘toevallig’ de Syrische vluchteling Abdullah Asif (Sam Otto) eropuit stuurde om de pizza te leveren, in plaats van de normale bezorger.

Ze weigert te geloven dat het gaat om een daad van zinloos geweld waarbij Abdullah op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was. Het lijkt immers te gaan om professioneel uitgevoerde moord, en een financieel motief is er op het eerste gezicht niet. Ze gaat vastberaden op onderzoek om de duistere waarheid te achterhalen.

Vluchtelingen en illegale immigratie

Vluchtelingen en illegale immigratie © Netflix - BBC


Wat volgt is vier uur vol toevalligheden, geheimen en samenzweringen waarbij allerlei Britse organisaties en instellingen betrokken zijn, gaande van de overheid en de media tot het leger en zelfs de Kerk. Van een whodunit is eigenlijk niet lang sprake, de vraag is eerder ‘waarom’.

Bekijk hier de trailer:Eerste taak, zowel voor Inspecteur Glaspie als voor de kijkers, is uitzoeken welke details en personages direct verband houden met de moord, en welke slechts zijdelings betrokken zijn of passen in de bredere maatschappelijke thema’s die aan bod komen. Centraal in het verhaal: illegale immigratie, een thema dat de dag van vandaag meer dan relevant is. De cast is in ieder geval sterk genoeg om het verhaal te brengen.

Cast

Cast © Netflix - BBC

In het middelpunt van de aandacht: inspecteur Kip Glaspie, een zwangere vrouw die relatief nieuw is in haar job en enige bekendheid geniet als voormalig polsstokspringster. Glaspie is een harde, slimme tante die al eens bot uit de hoek kan komen en die schitterend wordt neergezet door actrice Carey Mulligan.

De enige getuigen zijn een nogal harteloze single mama (Billie Piper) en een Vietnamese immigrante die high is van de ketamine (Kae Alexander). De manager van de pizzazaak is Laurie Stone (Hayley Squires). Waarom stuurde ze een andere bezorger? Hoe (on)schuldig is ze?

Naargelang de eerste aflevering vordert komen er een aantal personages bij die met elkaar verband houden en elk hun rol spelen in dit verhaal dat een web van intriges en geheimen bevat. Zo maken we ook kennis met John Simm als David Mars, een politicus van de oppositiepartij met een bijzondere interesse in immigratie én – toeval of niet? – de ex-man van voornoemde getuige nummer een: de single mama die de pizza bestelde.

Verder zien we Nicola Walker als dominee Jane Oliver, die – toeval of niet? – een verleden heeft met David Mars én ook nog eens een relatie heeft met voornoemde getuige nummer twee: de Vietnamese immigrante Linh.

Miniserie

Miniserie © Netflix - BBC

‘Collateral’ is gemaakt naar een script van David Hare, die tweemaal een Oscarnominatie kreeg voor zijn werk aan ‘The Hours’ (2002) en ‘The Reader’ (2008). De regie is in handen van S. J. Clarkson, die eerder meewerkte aan ‘Jessica Jones’ (waarvan nu het tweede seizoen op Netflix staat), ‘The Defenders’ en ‘Orange is the New Black’.

Het wordt door de makers voorlopig ontkend, maar wij zien het wel voor ons: een vervolg met nieuwe seizoenen en misdaden die onderzocht worden door politie-inspecteur Kip Glaspie. Met misschien iets meer aandacht voor Kips collega Nathan Bilk (goed gespeeld door Nathaniel Martello-White, foto rechts), die nu toch een beetje op de achtergrond blijft.

Voorlopig blijft het bij één seizoen van vier afleveringen, een miniserie dus. Ideaal om op een avond of twee uit te kijken. ‘Collateral’ ging in februari in première op BBC2 en is sinds 9 maart beschikbaar op Netflix.

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook